‘Türkiye’de ulaştırma politikalarını otoyol müteahhitleri mi belirliyor?’

‘Türkiye’de ulaştırma politikalarını otoyol müteahhitleri mi belirliyor?’

‘Türkiye’de ulaştırma politikalarını otoyol ... Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'a konuşan İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Danışmanı Dr. Suat Sarı röportajı

Osmangazi Köprüsü’nde projedeki tren yolu iptal edildi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde tren yolu çalışmıyor. İnşaatı süren 1915 Çanakkale Köprüsü’nde de ilk planda yer alan tren yolunun iptal edildiğini belirten Dr. Sarı, “Türkiye'de ulaştırma politikalarını otoyol müteahhitleri mi belirliyor?” dedi.

Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'a konuşan İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Danışmanı Dr. Suat Sarı, 1915 Çanakkale Köprüsü üzerinde ilk planda yer alan tren yolunun iptal edildiğini belirterek, “Osmangazi Köprüsü'nde de projede var olan tren yolu iptal edildi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde tren yolu var. Ancak Kuzey Marmara üzerinden yapılacak demiryolu yapılmadığı için 5 yıldır çalışmıyor. Oysa Türkiye trafik yol güvenliği risksiz, ithal fosil yakıta bağlı kalmayan, daha ucuz ve emniyetli yolculuk yapılacak demir yolunu tercih etmeli” dedi. Yatırımların hızlı tren yerine hep vatandaşın bütçesine büyük yük yükleyen pahalı otoyollara aktığını belirten Sarı, “Türkiye'de ulaştırma politikalarını otoyol müteahhitleri mi belirliyor?” diye sordu. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı verilerine göre Türkiye'de hızlı tren yapma maliyetinin kilometre başına 4.53 milyon dolar olduğunu belirten Sarı, buna karşın 1 kilometre otoyol yapma maliyetinin 8.16 milyon dolar olduğunu kaydetti. Atatürk'ün demiryollarına verdiği önemin de altını çizen Sarı, “Atatürk döneminde 1923-1938 arası 2.815 km demiryolu inşa edilmiş. AKP döneminde ise 1.213 km'si hızlı tren hattı olmak üzere toplam 1.835 km demiryolu yapıldı” dedi. Sarı, ulaştırma politikasında hızlı trenin ağırlığının artırılması gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti: “Enerji- yakıt tüketiminin daha az maliyetli olması, otoyolun ömrü 15 yıl iken, demiryolu ömrünün 30 yıl olması, tercihin; hem maliyet, hem de güvenlik olarak demiryolundan yana olmasını işaret ediyor. Kınalı-Balıkesir otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü üzerine bir şerit gidiş/geliş hızlı tren yolu konulması için vakit geç değil.”

ÇOK DAHA UCUZ

İstanbul – Balıkesir arasındaki 388 km otoyolda araçların köprü ve otoyol için 350 TL artı 300 TL yakıt yani 750 TL ödeyeceğini belirten Sarı, “İstanbul -Balıkesir tren yolu yapılsaydı, İst-Ankara YHT'de uygulanan ücret ile mukayese edildiğinde, tren bileti en fazla 150 TL olacaktı” diye konuştu. Yanlış kamu özel sektör işbirliği projelerine rağmen otoyol yapımında ısrar edildiğini belirten Sarı, Türkiye ulaştırma politikalarının liyakatsiz kadrolar ile alındığını, verimsiz ve vizyonsuz yatırımlara sebep olunduğunu söyledi.

KARGO İMKANI GIDA FİYATLARINI DÜŞÜRÜR

İstanbul-Balıkesir tren yolu etrafına kurulacak lojistik merkezler ve yapılacak demiryolu kargo taşımacılığı ile nakliyenin, sebze, gıda ve emtia fiyatlarını düşüreceğini vurgulayan Dr. Sarı şu bilgileri verdi: “Kınalı -1915 Çanakkale Köprüsü- Balıkesir otoyolu, mutlaka demiryolu ile desteklenmeli. Demiryolu Marmaray'dan başlamalı. Böylece Marmaray Halkalı'dan TEM yanından tesis edilecek hızlı tren ile İstanbul – Silivri ( Kınalı) arasında yıllardır halk tarafından talep edilen tren yolu realize edilebilir. Bu sayede bir trafik kaosu olan Mahmutbey- Esenyurt hattında da vatandaşlar tren ile yolculuğu tercih ederler.”

"‘Türkiye’de ulaştırma politikalarını otoyol müteahhitleri mi belirliyor?’" haberi, 10 Nisan 2021 tarihinde yazılmıştır. 10 Nisan 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan ‘Türkiye’de ulaştırma politikalarını otoyol müteahhitleri mi belirliyor?’ haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ‘Türkiye’de ulaştırma politikalarını otoyol müteahhitleri mi belirliyor?’ 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:40 Uzman İsim Uyardı: Sıcaklıklar Rekor Kıracak! Yaz Ayları Kavurucu Geçecek
  2. 12:39 Kenya'yı Vuran Şiddetli Yağışlar ve Seller: En Az 32 Kişi Hayatını Kaybetti
  3. 12:35 Gazze Kıyısında İnsani Yardım Limanı İnşaatı Başladı
  4. 12:31 Sıvı Metal Alaşımlarıyla Hızlı Elmas Üretimi:Güney Kore'de Yeni Buluş
  5. 12:28 Türkiye Ekonomisi IMF Raporunda: Zorlu On Yılın Ardından Değerlendirme
  6. 12:23 Sosyal Medya Akrobasisi: Motosiklet Kazalarındaki Ölümcül Tehlike
  7. 12:19 23 Nisan'da Dilan Polat Gösterisi Üzerine Soruşturma Başlatıldı!
  8. 12:19 Dolandırıcılardan Korunma İpuçları: Bakanlık Uyarıyor!
  9. 12:16 Sabiha Gökçen'de Fiyatlar Uçuyor: Havalimanında Yemek Parasıyla Bir Ay Geçinilir mi?
  10. 12:16 Asgari Ücret Beklentileri Yerle Bir Olabilir mi? Milyonlarca İnsan Üzgün Bekleyişte!
  11. 12:15 Memleket Hasreti Güzel Oyuncuyu Nasıl Değiştirdi? Şok Edici Görüntüler!
  12. 12:14 Borsa İstanbul Açılışında Yükseliş: BIST 100 Endeksi Değer Kazandı
  13. 12:12 İslam Memiş'ten Altın Yatırımcısına Dikkat Çekici Uyarı! 4 Kritik Seviye ve Beklentiler
  14. 12:10 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Szymanski İçin 20 Milyon Euro Ödemeye Hazır
  15. 12:05 Çin Uzay Programı: Yeni Taykonot Ekip, Tiengong İstasyonu'na Ulaştı
  16. 12:02 Osmanlı'nın Tatlı Zaferi: Revani Tatlısıyla Lezzet Şöleni!
  17. 11:53 Gönen'de Kaybolan Ekonomist Korhan Berzeg'in Bulguları: DNA Testleri Kimliği Açığa Çıkaracak
  18. 11:50 Galatasaray, Liderlik Koltuğunu Korumak İçin Adana Demirspor'un Konuğu
  19. 11:47 Dolar Bu Sefer Durdurulamayacak! Ünlü Ekonomistin Tahmini Korkutuyor: "Hazır Olun!"
  20. 11:46 Hız Tutkusu Yeni Bir Boyut Kazanıyor: MG'den Elektrikli Fırtına! 0'dan 100'e 1.9 Saniyede Çıkıyor
Politika Haberleri