Türkiye'deki bir şirket, haftalık çalışma süresini 4 güne indirdi!

Türkiye'deki bir şirket, haftalık çalışma süresini 4 güne indirdi!

Türkiye'deki bir şirket, haftalık çalışma sü... Avrupa'daki bazı ülkelerde mesai saatlerinin 4 güne indirilmesinden esinlenen bir özel şirket, Türkiye'de bu uygulamaya ilk kez başladı. İşte detaylar...

Aksa Akrilik, 200 beyaz yakalı çalışanı için başlattığı '4 günlük çalışma haftası' denemesini bir yıl sonra kalıcı hale getirerek ülkenin haftada 4 gün çalışan ilk şirketi oldu. Katılım oranının yüzde 94'e ulaştığı bu uygulama, CEO Cengiz Taş'a göre çalışanlardan güçlü bir destek aldı ve şirket içinde işbirliği ve ekip ruhunu teşvik etti. Şirket, çalışanların maaşlarını veya sosyal haklarını değiştirmeden bu düzene geçti ve operasyonel verimliliği artırmayı ve iş-yaşam dengesini teşvik etmeyi amaçladı.

İŞ BAŞVURULARI ARTTI

Denemelerin başarılı olmasının ardından şirket, bu çalışma düzenini kalıcı hale getirdi. Yapılan ankette, Aksa Akrilik çalışanlarının yüzde 85'in üzerinde çalışma haftasının bağlılık, üretkenlik, motivasyon ve iş-yaşam dengesi üzerinde olumlu etkisi olduğunu belirttiği görüldü. CEO Cengiz Taş'a göre, iş başvurularında da artış yaşandı. Şirketin AR-GE ve sürdürülebilirlik grup müdürü Aslı Ertan, "Çalışma arkadaşlarımın ve ekibimin motivasyonu açıkça arttı" şeklinde konuştu.

İZİN GÜNÜ SABİT DEĞİL

Aksa Akrilik'teki olumlu sonuçlara rağmen, uygulama sırasında bazı zorluklar yaşandı. Başlangıçta izin günleri sabit olarak salı ve perşembe olarak belirlenmişti ancak bu sistemin aksaklıkları nedeniyle şirket daha esnek bir izin günü düzenlemesi yapmaya karar verdi. Bazı çalışanlar tam gün izin kullanmak yerine izinlerini saatlere bölerek tercih ettiği için, Aksa Akrilik kısmi molaları uygulamaya başladı. Şirketin merkezi Yalova'da bulunmasına rağmen, mavi yakalı işçiler de dahil olmak üzere 1200 kişilik bir işgücüne sahip. Ancak saat bazında ücretlendirilen ve fazla mesai ücreti alan mavi yakalı işçiler, kısa çalışma haftasından yararlanmıyor.

DÜNYADA ARTIYOR

Aksa Akrilik, Türkiye'de bu tür denemeleri yapan ilk büyük şirket olurken, dünya genelinde benzer denemeler yapılmaya devam ediyor. Geçen yıl yapılan bir araştırma, denemeye katılan şirketlerin çoğunun beş günlük standarta geri dönmediğini gösterdi. Alman şirketleri de işgücü kriziyle mücadele etmek için kısa çalışma haftasını test etmeye başladı. Milyarder Steve Cohen, daha fazla işletmenin 'haftada 4 gün çalışma' uygulamasına geçebileceğini belirtti. Ancak, her şirket bu uygulamada başarılı olamadı; Deutsche Telekom AG'nin Macaristan birimi Magyar Telekom, pilot uygulamada beklentileri karşılamadığı için bu yılın başlarında standart çalışma programına geri döndü.

"Türkiye'deki bir şirket, haftalık çalışma süresini 4 güne indirdi!" haberi, 30 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 30 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Türkiye'deki bir şirket, haftalık çalışma süresini 4 güne indirdi! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye'deki bir şirket, haftalık çalışma süresini 4 güne indirdi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 21 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:11 Gol Kralı Beşiktaş'a mı Geliyor? 15 Milyon Euro'luk Transfer Yolda!
  2. 13:11 Gençlere Muhteşem Fırsat: 36 Bin Ücretsiz Bilet Hediyesi!
  3. 13:11 Cüneyd'in Kızıl Goncalar'da Aldığı Ücret Ortaya Çıktı! Düşük Ücret İddiaları Şok Etti!
  4. 12:53 Bakanlık Açıkladı: Evlilik Kredisinde Kritik Gün! Bugün Başlıyor!
  5. 12:52 Türkiye'nin 22 yıllık ve TOGG parçaları üreten dev otomotiv devi iflas ediyor!
  6. 12:51 Bankacılık Sektöründe Deprem! Yapı Kredi Hisseleri Rekor Kırdı
  7. 12:48 Türkiye'nin en tanınmış ekonomisti açıkladı: İşte doların yıl sonu görebileceği rakam!
  8. 12:40 Altın fiyatlarındaki son durum: 21 Mayıs güncel altın tutarları
  9. 12:40 Koç Holding'ten beklenmeyen hamle! Büyük bankanın satışı için Araplarla görüşmelere başladı
  10. 11:42 Özgür Özel'den Çerkes Soykırımı mesajı
  11. 11:28 Suriye lideri Beşar Esad'ın eşi Esma Esad'a lösemi teşhisi konuldu
  12. 11:23 Fatih Altaylı. Genel Müdürün 500 bin TL maaşlı kardeşi ve vicdan
  13. 11:21 Reuters açıkladı: Yapı Kredi Bankası satılıyor mu?
  14. 11:05 Derbinin Faturası Ağır! Galatasaray - Fenerbahçe yankısı devam ediyor!
  15. 10:59 Galatasaray'da Yenilginin Nedenleri! Tepki Olan Buruk'a!
  16. 10:57 Bahçeli'den "İran" yorumu: Aynı felaketin Türkiye'de de yaşanabileceğini düşünmek bir vehim değil
  17. 10:53 Volkan ve Zeynep Demirel Ayrılıyor Mu?
  18. 10:48 Ali Yerlikaya "Gereği yapıldı" dedi: Motosikletle çocuğa çarpıp kaçmıştı, şüpheli yakalandı
  19. 10:44 İmamoğlu'nun koltuğuna oturup talimat vermişti: İBB, Ali Selim Metli'nin isteğini yerine getirdi
  20. 10:37 Galatasaray,da 'Kerem Aktürkoğlu' kararı alındı!
Türkiye Haberleri