Türkiye'den 'Rusya'ya Boğazlar'ı kapatın' diyen Ukrayna'ya yanıt

Türkiye'den 'Rusya'ya Boğazlar'ı kapatın' diyen Ukrayna'ya yanıt

Türkiye'den 'Rusya'ya Boğazlar'ı kapatın' di... Ukrayna'da planı tutmayan Rusya'nın Suriye'deki silahlarını Karadeniz'e taşıdığı belirtildi.

Moskova'nın S-300 hava savunma sistemlerini Suriye'den çektiği ve Karadeniz'e gönderdiği iddiaları Kiev yönetimini harekete geçirdi. Ukrayna, Türkiye'den askeri araçların geçişine kapatılan Boğazlar'dan silah yüklü gemi geçişlerine engel olmasını istedi. Kiev'in ticari gemilerin savaş gemisi olarak kabul edilme talebine Ankara “Bunu yapamayız” yanıtı verdi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde 6’ncı ay geride kalırken, Rusya'nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a hediye ettiği ve 2018'de gönderilen S-300 hava savunma sistemlerinin askeri araçların geçişine kapatılan Boğazlar'dan geçerek Karadeniz’e ulaştığı iddia edilmişti.

Bu iddiaların ardından Kiev yönetimi, Ankara’dan Rus üssünden askeri teçhizat taşıdığını söylediği en az dört kargo gemisine karşı harekete geçmelerini istedi. Ukrayna, Pazartesi günü Türk büyükelçisini çağırarak, S-300’lerin yüklendiği Rus yük gemisi Sparta II’nin Boğazlar'dan geçirip Ukrayna yakınlarındaki Rus limanı Novorossiysk’e gittiğini belirtip nota vermişti.


'SİLAH DEĞİL ZEYTİNYAĞI TAŞIYORUZ'
Sparta II adlı geminin Rusya Savunma Bakanlığı’nın 'askeri ve özel amaçlı durumlar için' nakliyelerini yaptığı Moskova merkezli bir şirket olan Oboronlogistics LLC’e ait olduğu belirtildi. ABD’nin şirkete savaşın başladığı günden bu yana yaptırımlar uyguladığını vurguladı.

Oboronlogistics ise iddialara ‘zeytinyağı taşıyoruz’ diyerek yanıt verdi. Sözcü'nün aktardığına göre ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, bu iddiaların ortaya çıkmasının ardından Kiev’in Ankara üzerindeki baskıyı artırdığını yazdı.

Tartışmaya neden olan Sparta II gemisi 2020'de Boğaz'dan böyle geçmişti

KİEV: TİCARİ GEMİ SAVAŞ GEMİSİ KABUL EDİLSİN, ANKARA: BUNU YAPAMAYIZ

Ukrayna, Türkiye’nin Rus askeri teçhizatını taşıyan ticari gemileri engellemesini isterken, malzemelerin Ukrayna’daki Rus kuvvetlerine götürüldüğünü öne sürdü. Kiev yönetimi, Sparta II’nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi şartlarına göre bir savaş gemisi olarak kabul edilmesi ve yasaklanması gerektiğini savundu.

Türkiye, Montrö gereği savaşın başladığı günlerde Boğaz'ın savaş gemilerine kapatıldığını duyurmuştu. Gazeteye konuşan bir Türk yetkili, uluslararası hukuka göre Türkiye’nin 'savaşta olmadıkça veya geçiş yapan ülkenin düzenine ve güvenliğine zarar vermedikçe ticari gemilerin geçişini reddetme hakkına sahip olmadığını' söyledi.

Yetkili “Sözleşmeye göre, ticaret gemileri Boğazlar'da herhangi bir bayrak altında, her türlü kargo ile ve hiçbir formalite olmaksızın tam geçiş ve seyrüsefer özgürlüğünden yararlanacaklardır” dedi.

UZMANLAR: GEMİLERİN DURDURULMASI TÜRKİYE’YE VERİLEN BİR YETKİ DEĞİL
Rusya Savunma Bakanlığı, gemiler ve kargoları hakkında WSJ’nin sorularını yanıtsız bırakırken, Rusya Dışişleri Bakanlığı, konunun kendi yetki alanına girmediğini söyledi.

Denizcilik uzmanı ve Türk Boğazları'ndaki faaliyetleri analiz eden bir danışmanlık firması olan Bosphorus Observer’ın başkanı Yörük Işık “Günün sonunda Rusya’nın ticari gemilerde silah taşıması yasal” dedi. Işık “Ancak, ‘siyasi irade’ varsa, Türkiye Rusya’ya bu tür hareketlerin kabul edilemez olduğunu söyleyebilir” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı eski uluslararası güvenlik işleri genel müdürü Alper Coşkun, ticari gemileri yasaklamak için “Yasal olarak Türkiye’ye verilen bir yetki değil” ifadelerinde bulunurken, Rusya’nın ticari gemileri bu şekilde kullanması “Montrö Sözleşmesinin açık bir şekilde kötüye kullanılması ve bir yasal boşluktan yararlanmaktır” dedi.

"Türkiye'den 'Rusya'ya Boğazlar'ı kapatın' diyen Ukrayna'ya yanıt" haberi, 02 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 02 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Türkiye'den 'Rusya'ya Boğazlar'ı kapatın' diyen Ukrayna'ya yanıt haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye'den 'Rusya'ya Boğazlar'ı kapatın' diyen Ukrayna'ya yanıt 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
Dünya Haberleri