Türkiye'den Tarihe Geçecek Hamle: Doları Sarsacak Dev Gelişme Ortaya Çıktı!

Türkiye'den Tarihe Geçecek Hamle: Doları Sarsacak Dev Gelişme Ortaya Çıktı!

Türkiye'den Tarihe Geçecek Hamle: Doları Sar... Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) arka kapı müdahalelerine son vermesi ve parasal sıkılaşma politikası uygulaması, döviz piyasalarında tarihi bir gelişmeye yol açtı. Cuma günü, gösterge kur ve piyasa arasındaki makas, senelerdir görülmemiş bir şekilde daraldı ve dolar kuru altını gördü.

Kapalıçarşı'da Tarihi An! Dolar/TL Kuru TCMB Gösterge Kurunun Altına Düştü!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) hatalı ekonomi politikaları ve seçim ekonomisi, Türkiye'yi derin bir enflasyon sarmalına sürükledi. Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar ve artan enflasyon, vatandaşları döviz ve altına yöneltti.

Geçtiğimiz yıl 14 Mayıs öncesi dönemde TCMB, döviz talebini kısıtlamaya çalıştı. Bu durum, piyasada ikili kur oluşmasına ve Kapalıçarşı'daki döviz satış fiyatlarının TCMB'nin gösterge kurunun oldukça üzerine çıkmasına neden oldu.

Haziran ayında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in göreve başlamasıyla ekonomi modelinde 180 derecelik bir dönüşüm yaşandı. Yeni ekonomi politikasının etkileri, bu yaz aylarından itibaren hissedilir hale gelmeye başladı.

Yürütülen parasal sıkılaşma politikası, dolar kurunun yatay seyir izlemesine neden oldu. Kapalıçarşı'da ise eşi benzeri görülmemiş bir gelişme yaşandı.

828772-2-t.jpg

26 Nisan 2024 tarihinde, Kapalıçarşı'da piyasaya sürülen dolar/TL'nin alım-satım fiyatları ilk kez TCMB'nin gösterge kurunun altına indi. Vatandaşlar, dolar kurundaki artış beklentisinin ortadan kalkması ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasından çıkışların artması nedeniyle dolar talebini bıraktı.

Kapalıçarşı'da birçok döviz bürosu, TCMB'nin gösterge kurunun 10 kuruş altında dolar satışı gerçekleştiriyor. Bu durum, ekonomistlerin de dikkatini çekiyor.

31 Mart öncesinde, seçimler sonrası kur ataklarına yönelik beklentiler, döviz bürolarında dolar ve euro kalmamasına neden olmuştu. Bireysel yatırımcılar ve özel şirketler, piyasadan döviz toplamak için adeta yarışa girmişti.

Ancak seçim sonrasında kur tarafında herhangi bir artış yaşanmaması ve bankaların TL mevduat faizlerinde önemli yükselişler gerçekleşmesi, dövizden çıkışları hızlandırdı. KKM ve döviz tevdiat hesaplarında umduğunu bulamayan yatırımcılar, yönünü yeniden Türk lirasına çevirdi.

828772-3-t.jpg

Kapalıçarşı'da yaşanan bu tarihi gelişme, TCMB'nin yeni ekonomi politikasının ilk somut sonuçlarından biri olarak değerlendiriliyor. Dolar kurunun istikrar kazanması ve vatandaşların döviz talebinin azalması, enflasyon ile mücadelede de önemli bir rol oynayabilir.

 

"Türkiye'den Tarihe Geçecek Hamle: Doları Sarsacak Dev Gelişme Ortaya Çıktı!" haberi, 28 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 28 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Türkiye'den Tarihe Geçecek Hamle: Doları Sarsacak Dev Gelişme Ortaya Çıktı! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye'den Tarihe Geçecek Hamle: Doları Sarsacak Dev Gelişme Ortaya Çıktı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 12 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:35 Cem Adrian konserde Gazze için söyledi! Cem Adrian'dan Gazze Çıkışı!
  2. 16:29 Sinan Engin Karagümrük Galatasaray maçını anlattı!
  3. 16:02 Varşova'daki Alışveriş Merkezinde Yangın Büyük Hasar'a Sebep Oldu
  4. 15:54 Fenerbahçe-Kayserispor Maçının Hakemleri Belli Oldu!
  5. 15:51 Fenerbahçe Beko, EuroLeague Final Four'u İçin NBA'den Hamle Yapıyor
  6. 15:44 Gürcü Mutfağının Lezzetli Sırrı: Pkhali Tarifi
  7. 15:43 Varını yoğunu dolara yatıranlar dikkat: Selçuk Geçer üstüne basa basa uyardı!
  8. 15:41 Ahmet Ercan geçmişi hatırlatıp uyardı: 7.3'lük deprem olabilir!
  9. 15:40 S&P Türk halkının dolar tutkusu için uyardı: Rezervler üzerinde baskı yaratabilir!
  10. 15:38 Oyun tasarımında persona: Meğer bu yüzden oyun bağımlısı oluyormuşuz!
  11. 15:36 Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Sınırları Aşan Operasyonlarında 5 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
  12. 15:35 ÖGG sınav neticeleri ne zaman açıklanacak?
  13. 15:33 İstanbullulara 'su' müjdesi!
  14. 15:32 Fenerbahçe'den Dev Transfer Hamlesi: 19 Yaşındaki Rokas Pukštas Gündemde!
  15. 15:32 Depresyon anlayışımız değişti mi?
  16. 15:31 Onaylı randevu dönemi yarın başlıyor
  17. 15:29 Uzmanlardan uyarı: Hayali ev dolandırıcılığına dikkat!
  18. 15:28 YKS'ye girecek adaylar dikkat: ÖSYM'den yeni karar!
  19. 15:25 Canan Karatay açıkladı: Kilolar diyetsiz gidiyor, kritik saate dikkat!
  20. 15:23 Sosyal medya: Güzellik dayatması genç kadınları hasta ediyor!
Ekonomi Haberleri