Türkiye'nin atık ithalatı İngiliz basınında yer aldı: ''Tonlarca plastik atık yakılıyor ve havada uçuyor''

Türkiye'nin atık ithalatı İngiliz basınında yer aldı: ''Tonlarca plastik atık yakılıyor ve havada uçuyor''

Türkiye'nin atık ithalatı İngiliz basınında ... Batı ülkelerinden Türkiye'ye getirilen çöplerle ilgili tepkilere rağmen çözüm bulunamazken İngiliz basını Adana'daki ithal çöp yığınlarını manşete taşıdı.

Daily Mirror gazetesi, Greenpeace ile birlikte Adana’ya gelerek çöpleri inceledi. Gazetenin haberine göre 2020 yılında 200 bin ton, 2022 yılının ilk çeyreğinde ise 150 bin ton plastik çöp İngiltere’den Türkiye’ye gönderildi.

Türkiye'deki ithal çöpler başta Adana olmak üzere pek çok şehirde çevresel felakete yol açarak tepkilere rağmen yetkililer bu konuda henüz somut bir adım atamadı. Çöplerin en fazla getirildiği ülke olan İngiltere basını kendi çöp yığınlarını manşetine taşıdı.

İngiliz Daily Mirror Gazetesi, bugünkü manşetini Türkiye’deki çöplere ayırdı. Greenpeace ile birlikte Adana’ya gelen gazete ekibinin amacı İngiltere’den Türkiye’ye ihraç edilen plastik çöpleri araştırmaktı. Ekip çöplüklerde İsrail, Almanya, Fransa, Kanada ve İngiltere menşeli ürün ambalajları ve süpermarket poşetleri keşfetti.


2022'İN İLK ÜÇ AYINDA İNGİLTERE'DEN 160 BİN TON ÇÖP GELDİ
Haberde Çin’in İngiltere’den plastik çöp alımını durdurmasının ardından Türkiye’ye ihracatın arttığı vurgulandı. Sadece İngiltere’den 2020 yılında 200 bin ton plastik çöp alan Türkiye, bu yılın ilk üç ayında 150 bin ton aldı. İngiltere’de geri dönüşüme tabi tutulmayan çöplerin yurt dışına satılması yasak. Bu nedenle gazete, Türkiye’ye yönelik satışların yasa dışı olduğunu belirtti. İngilizlerin geri dönüşüm için ayırdıkları plastiklerin çöp dağlarına atıldığını ve Türkiye’deki insanlara, çevreye zarar verecek şekilde yakıldığını vurguladı.


'BİZ BATIYA VİTAMİN YOLLUYORUZ, ONLAR DA BİZE ZEHİR YOLLUYOR'
Gazetede Adanalı bir çiftçinin “Biz Batılı ülkelere vitamin yolluyoruz, onlar da bize zehir yolluyor” sözlerine de yer verildi. Daily Mirror’a konuşan Çukurova Üniversitesi plastik atık uzmanı Profesör Sedat Gündoğdu, plastiklerini özenle elden çıkaran İngilizlerin çoğunun 'geri dönüştürülmeyeceğini' bilmesi gerektiğini söyleyerek şunları ekledi:

“Yasa dışı bir çöplük alanının yakınında yaşayan çiftçilerden biri durumu mükemmel bir şekilde özetledi. ‘Batı ülkelerine vitamin gönderiyoruz, onlar bize zehir gönderiyorlar’ dedi. Kendi atıklarımızı toplayıp geri dönüştüremezken neden başka ülkelerin atıklarını getiriyoruz?”


TÜRKİYE AB’NİN ATIK İHRACATININ 11,4 MİLYON TONLUK HACMİNİ KARŞILIYOR
Türkiye’nin plastik çöplerle imtihanı Türkiye Avrupa’nın en çok plastik çöp alan ülkesi. Bu çevreye büyük zararlar veriyor. 18 Mayıs 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile Türkiye plastik atık ithalatını yasaklamıştı. Ne var ki aradan sadece 45 gün geçtikten sonra plastik atık yasağı geri çekildi.

Eurostat konuyla ilgili kapsamlı bir rapor yayımlamıştı. Rapora göre AB tarafından ihraç edilen atıkların en büyük hedefi Türkiye. 2019 yılında Türkiye AB’nin atık ihracatının 11,4 milyon tonluk hacmini karşılarken, bu rakam 2004 yılının neredeyse 3 katını oluşturuyor. Raporda Türkiye’yi 2.9 milyonla Hindistan, 1.9 milyonla Birleşik Krallık, 1,6 milyonla İsviçre ve 1.5 milyonla Norveç takip ediyor.


18 YILDA 4 KAT ARTTI
Türkiye’nin AB ülkelerinden ithal ettiği atık hacmi, raporda ikinci sırada yer alan Hindistan’ın neredeyse 4 katı durumunda. Yeni açıklanan istatistiklere göre ise Türkiye 2021'de de Avrupa Birliğinin en fazla katı atık gönderdiği ülke oldu. 2021 yılında AB üyesi ülkelerden Türkiye'ye ihraç edilen katı atık miktarı 14.7 milyon tona ulaştı. Bu rakam 2004 yılından bu yana üç kattan fazla artışa işaret ediyor. Birlik ülkelerinden çıkan toplam atık miktarı ise 33 milyon ton.

'TÜRKİYE’DE ÇEVRESEL UTANCIMIZIN BOYUTU ÇOK BÜYÜK'
Dailiy Mirror Gazetesi 'Geri dönüşümümüz yurt dışına atıldı' manşeti altında Daily Mirror Çevre Editörü Nada Farhoud, Adana’da bir çöp kutusunun enkazını karıştırınca düzinelerce İngilere’den giden ambalajları buldu ve şöyle yazdı:

“Türkiye’de çevresel utancımızın boyutu çok büyük. İşlenmek üzere gönderilen tonlarca plastik atık yakılıyor ve havada uçuyor. Fotoğraflar Büyük Britanya geri dönüşümünün yasa dışı olarak yakılıp Türkiye’ye atıldığını gösteriyor.”


 

"Türkiye'nin atık ithalatı İngiliz basınında yer aldı: ''Tonlarca plastik atık yakılıyor ve havada ." haberi, 13 Temmuz 2022 tarihinde yazılmıştır. 13 Temmuz 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Türkiye'nin atık ithalatı İngiliz basınında yer aldı: ''Tonlarca plastik atık yakılıyor ve havada .. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye'nin atık ithalatı İngiliz basınında yer aldı: ''Tonlarca plastik atık yakılıyor ve havada .. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Türkiye Haberleri