Türkiye'nin hem 'en sevilen' hem de 'asla yemem' denilen çorbası oldu! Ne işkembe ne kara lahana
Türkiye'nin hem 'en sevilen' hem de 'asla ye... Türk mutfağının vazgeçilmezi çorba, Areda Piar araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen yeni bir ankete göre, hem en sevilen hem de asla yenmeyen çorba olarak öne çıkıyor. Detaylar haberimizde...
Areda Piar araştırma şirketinin Türkiye genelinde bin 100 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği çorba araştırması, kelle paçanın Türk halkı arasında hem en sevilen hem de asla yenmeyen çorba olduğunu ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 24,4'ü kelle paçayı en sevdikleri çorba olarak belirtirken, yüzde 17,7'si ise asla yemem dedikleri çorba olarak kelle paçayı gösterdi.
KELLE PAÇA ÇORBACILARIN VAZGEÇİLMEZİ OLDU
Araştırmaya göre, kelle paça sadece bireylerin evlerinde değil, çorbacılarda da birinciliği elinde bulunduruyor. Katılımcıların yüzde 47'si, çorbacıya gidildiğinde kesinlikle içilmesi gereken çorba olarak kelle paçayı tercih ediyor. Bu kategoride kelle paça, diğer çorbaları geride bırakarak liderliği sürdürüyor.
Araştırmada çorbacılara gidilen zaman dilimi de incelendi. Katılımcıların yüzde 29,6'sı çorbacıya gece gittiğini belirtirken, yüzde 28,7'si akşam, yüzde 26,3'ü sabah ve yüzde 15,4'ü öğlen tercih ettiğini ifade etti. Bu sonuçlar, çorba kültürünün genellikle gece saatlerine daha uygun olduğunu gösteriyor.
KELLE PAÇA'YI MERCİMEK ÇORBASI VE İŞKEMBE ÇORBASI TAKİP ETTİ
Kelle paça dışında, katılımcıların en çok tercih ettiği çorba çeşitleri sırasıyla şu şekilde sıralanıyor: Mercimek çorbası yüzde 18,8, işkembe çorbası yüzde 10,9, tarhana çorbası yüzde 9,4 ve yayla çorbası yüzde 7,8. Diğer çorbalar ise yüzde 6,5 domates çorbası, yüzde 4,9 ezogelin çorbası, yüzde 4,8 şehriyeli tavuk çorbası, yüzde 2,4 ayran çorbası, yüzde 2,4 mantar çorbası, yüzde 2,1 beyran çorbası, yüzde 1,6 düğün çorbası, yüzde 1,1 arabaşı çorbası, yüzde 1,1 şehriye çorbası, yüzde 0,8 balık çorbası, yüzde 0,5 sebze çorbası ve yüzde 0,5 karalahana çorbası.
ÇORBA ŞİFA KAYNAĞI OLARAK GÖRÜLÜYOR VE DAHA ÇOK KIŞIN TÜKETİLİYOR
Araştırmaya katılanların yüzde 54,9'u çorbayı bir şifa kaynağı olarak görüyor. Yüzde 31,6'sı çorbayı içini ısıtan bir lezzet olarak tanımlarken, yüzde 13,5'i çorbanın kalabalık sofraları çağrıştırdığını belirtiyor.
Katılımcılar, çorbayı yüzde 80,5 ile en fazla kış mevsiminde tükettiğini ifade ediyor. Yüzde 14,1'i sonbahar, yüzde 2,8'i yaz ve yüzde 2,6'sı ilkbahar mevsiminde çorba tüketmeyi tercih ediyor.
ASLA YEMEM DENİLEN ÇORBA İKİLİSİ: KELLE PAÇA VE KARALAHANA
Araştırma, katılımcıların asla yemem dedikleri çorba çeşitlerini de ortaya çıkardı. İlk sırayı yüzde 17,7 ile kelle paça alırken, ikinci sırada yüzde 15,9 ile karalahana çorbası yer aldı. Asla yemem dedikleri diğer çorbalar sırasıyla şunlar: Yüzde 15,2 balık çorbası, yüzde 14,9 işkembe çorbası, yüzde 6,9 mercimek çorbası, yüzde 4,1 beyran çorbası, yüzde 4,1 arabaşı çorbası, yüzde 4,1 mantar çorbası, yüzde 3,3 domates çorbası, yüzde 3,3 şehriyeli tavuk çorbası, yüzde 2,8 ayran çorbası, yüzde 1,8 düğün çorbası, yüzde 1,5 tarhana çorbası, yüzde 1,3 ezogelin çorbası, yüzde 1,3 yayla çorbası, yüzde 0,8 şehriye çorbası ve yüzde 0,8 sebze çorbası.
Araştırma, Türkiye genelinde bin 100 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiş olup, 15-23 Ocak 2024 tarihleri arasında CAWI tekniği ve "Areda Survey'in Profil Bazlı Dijital Paneli" kullanılarak yapılmıştır.
"Türkiye'nin hem 'en sevilen' hem de 'asla yemem' denilen çorbası oldu! Ne işkembe ne kara lahana" haberi, 02 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 02 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Türkiye'nin hem 'en sevilen' hem de 'asla yemem' denilen çorbası oldu! Ne işkembe ne kara lahana haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye'nin hem 'en sevilen' hem de 'asla yemem' denilen çorbası oldu! Ne işkembe ne kara lahana 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
Kaynak:DHA
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.