Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, uzay yolculuğuna resmen başladı

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, uzay yolculuğuna resmen başladı

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uy... Uydu, roketten ayrıldıktan sonra 70 dakika içinde geçici yörüngesine yerleşecek ve asıl 42 derece yörüngesine ulaşması için 10 ila 15 gün sürecek bir süreç başlayacak. Uydu, yaklaşık 1 ay içinde aktif hale getirilecek.

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, Falcon 9 roketiyle yörüngeye taşındı. Uydu, Türk mühendisler tarafından geliştirilmiş olup, ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden hava koşulları nedeniyle 2 saat 10 dakikalık bir gecikme yaşandıktan sonra Türkiye saati ile 02.30'da başarılı bir şekilde fırlatıldı. Falcon 9 roketi, yaklaşık 36 dakikalık bir yolculukla uydunun 300 kilometrelik irtifaya ulaşmasını sağladı. Uydu, roketten ayrıldıktan sonra 70 dakika içinde geçici yörüngesine yerleşecek ve asıl 42 derece yörüngesine ulaşması için 10 ila 15 gün sürecek bir süreç başlayacak. Uydu, yaklaşık 1 ay içinde aktif hale getirilecek.

"ÖNCÜ TÜRKİYE'Yİ BİRLİKTE İNŞA EDİYORUZ"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türksat 6A Fırlatma Töreni'nde yaptığı konuşmada, 22 yılda sıfırdan büyük bir AR-GE sistemi oluşturduklarını vurgulayarak, "İnovasyon odaklı projeler hayata geçiriliyor. Türkiye'yi yüksek teknoloji ve katma değer üreten öncü bir ülke haline getiriyoruz" şeklinde ifadeler kullandı. Savunma sanayindeki ilerlemelerle bu anlayışın işaret fişeği olduğunu belirten Kacır, "Savunma sanayinde yerlilik oranını yüzde 20'den yüzde 80'in üzerine çıkardık" diye ekledi.

"ÜLKEMİZİ UZAY ALANINDA ADIM ADIM İLERİYE TAŞIYORUZ"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, uzay teknolojileri alanında benzer bir fırsat penceresi gördüklerini belirterek, fırlatma maliyetlerinde yaşanan hızlı düşüşün uzay endüstrisinin ilerlemesine olanak sağladığını dile getirdi. "Teknoloji geliştirme ve yüksek teknoloji üretme konusunda küresel ölçekte lider bir ülke olarak, Türkiye'nin uzayın sunduğu fırsatlardan yararlanmasını ve milli çıkarlarını korumasını bir tercih değil, zorunluluk olarak görüyoruz" diyen Kacır, "Bu vizyonla uzay bilimi ve teknolojilerinde insan kaynağı, tasarım ve mühendislik kabiliyetlerimizi geliştirerek ülkemizi ileriye taşıyoruz" şeklinde konuştu.

"UYDU TEKNOLOJİLERİNDE İLK 11'DEYİZ"

Türkiye'yi kendi uydularını geliştirebilen, üretebilen ve test edebilen bir ülke konumuna taşıdıklarını vurgulayan Kacır, Türksat 6A'nın geliştirilmesinde yüzde 80 üzerinde yerlilik oranına ulaştıklarının altını çizdi. "Kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri olduk" diyen Kacır, "Artık Türkiye uydu teknolojilerinde A takımında ilk 11'dedir" ifadelerini kullandı.

BİRÇOK ALANDA İLETİŞİM İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK

Türksat 6A, Türkiye'nin haberleşme kapasitesini artırmayı ve daha geniş bir kapsama alanı sağlamayı hedefliyor. Bu uydunun amacı, telekomünikasyon hizmetlerini kesintisiz ve yüksek kaliteli bir şekilde sunarak, televizyon yayıncılığı için de kullanılabilecek geniş bir alanda daha fazla kanalın izlenmesine olanak tanımak. Ayrıca Türksat 6A, geniş bant internet ve veri iletimi hizmetleri sunarak internet erişimini genişletmeyi ve hızlandırmayı amaçlıyor. Uydu ayrıca kamu kurumlarının iletişim ihtiyaçlarını karşılayarak, acil durumlarda güvenilir iletişim imkanı sağlayacak.

"Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, uzay yolculuğuna resmen başladı" haberi, 09 Temmuz 2024 tarihinde yazılmıştır. 09 Temmuz 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, uzay yolculuğuna resmen başladı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, uzay yolculuğuna resmen başladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 06 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:İHA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:51 Yusuf Tekin: Yeni Eğitim Yılı 'Çanakkale'den Gazze'ye' Temasıyla Başlayacak
  2. 17:48 Semih Kılçsoy'a Avrupa devinden sürpriz teklif
  3. 17:45 Hatay'da yurttaşın zeytin ağaçları TOKİ için sökülüyor
  4. 17:41 Canan Karatay’dan kemik sağlığınızı güçlendiren besin
  5. 16:43 Elektrik Fiyatlarına Zam Gelecek Mi? Sektör Yetkililerinden İlk Açıklamalar!
  6. 16:42 Narin Olayında Sıcak Gelişme: Eğertutmaz Deresi'nde Dalgıçlar Araştırma Başlattı!
  7. 16:42 Dilan Polat’tan Sosyal Medya Kararı! Geri Dönecek mi? Cevabı Herkesi Şaşırttı
  8. 16:41 YouTube’dan Ailelere Yeni Kolaylık: Çocuk Hesapları Artık Ebeveyn Kontrolünde!
  9. 16:41 Fenomen Dizi "Sandık Kokusu"nun Yeni Sezon Fragmanı Heyecan Yarattı
  10. 16:21 Togg’un Satışlarındaki Düşüşün Sebepleri: Fiyat, Altyapı ve Model Tercihi
  11. 16:21 Tayfun Kahraman'ın eşi "Benim kocam kara para aklamadı"
  12. 16:17 Avrupa Konseyi'nden Yapay Zeka İçin Yeni Çerçeve Sözleşmesi
  13. 16:15 Trump, Elon Musk'a vereceği görevi açıkladı
  14. 16:09 Adana'da FETÖ'nün "ev abisi" olduğu iddia edilen sanığa 15 yıla kadar hapis istemi
  15. 16:07 CHP tüzün taslağı tamamlandı: Önemli değişikler yaşanacak!
  16. 16:03 Ümit Özdağ, Meral Akşener'den IBAN istedi! Tazminat davası göndermesi gündem oldu
  17. 16:00 JTİ sigara fiyatlarına zam geldi: En yüksek fiyat 165 TL oldu
  18. 16:00 CHP’den RTÜK çıkışı: TV’ler bitti şimdi vatandaşı susturacaklar!
  19. 15:57 Tarihe geçti: 2024'te 'en sıcak' yaz yaşandı!
  20. 15:53 Emak Fan Endüstri AŞ konkordato ilan etti: 3 aylık geçici mühlet verildi
Teknoloji Haberleri