'Türkiye'nin Maldivleri' Salda, artık bataklık!

'Türkiye'nin Maldivleri' Salda, artık bataklık!

'Türkiye'nin Maldivleri' Salda, artık bataklık! UNESCO’nun Dünya Doğal Miras Listesi’ne almak için çalışmalar başlattığı ve ‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak gösterilen Salda Gölü’nden içler acısı görüntüler geldi.

UNESCO’nun Dünya Doğal Miras Listesi’ne almak için çalışmalar başlattığı ve ‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak gösterilen Salda Gölü’nden içler acısı görüntüler geldi. Salda Gölü Koruma Derneği, NASA'nın ilgiyle incelediği, Mars'a dair çalışmalar yürüttüğü ve 'ayakkabıyla dahi girilmemeli' dediği Salda Gölü'nün son halini paylaştı. Görüntülerde suların çekildiği ve gölün bataklığa döndüğü görüldü.

Türkiye'nin önemli turizm bölgeleri arasında yer alan Salda Gölü'nün 'dünya doğal mirası' sayılması için UNESCO'ya başvuru yapan Salda Gölü Koruma Derneği'nden bu kez kötü haber geldi.

Salda Gölü’nde küresel ısınmaya bağlı oluşan kuraklık ve bölgenin doğallığını bozan projeler nedeniyle su seviyesinin çekilme yaşandı, kuruyan alanlar bataklığa dönüştü.

Salda Gölü için tam koruma talep edilirken Gölü besleyen tek su kaynağı olan Düden Çayı’na Salda Gölet'i yapılmak istendiği ifade edildi. Bölgenin doğal yapısının inşaatlar sebebiyle bozulduğu vurgulandı.

'TÜRKİYE'NİN MALDİVLERİ' ARTIK BATAKLIK

Salda Gölü Koruma Derneği'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda “Salda Gölü özellikle son 3 yılda hızla çekildi. Bu kış çok kar yağmasına rağmen su seviyesi yükselmedi. Su çekilen bazı yerler dağdan sular gelmesiyle bataklık görünümünü kazanmış. Kuyu sondajları, gölün etrafındaki sulama göletleri ve kuraklık suların azalmasına neden oluyor” ifadeleri kullanıldı.

 

SALDA GÖLÜ’NDE MİLLET BAHÇESİ YAPILACAĞI AÇIKLANMIŞTI

2019 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak gösterilen Salda Gölü’nde millet bahçesi yapılacağı açıklanmıştı.

İktidar, tüm tepkilere rağmen, uzmanların doğal yaşamı olumsuz yönde etkileyecek uyarılarına rağmen geri adım atmamış ve 2020 yılının nisan ayında iş makineleri gölün kıyısındaki kumsal alana girmişti. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Salda Gölü’ne makinelerle giren Güngör Tarım’a toplam 421 bin TL ceza kesildiğini açıklamıştı.

Geçen yıl ise civar köylerin kanalizasyon suyunun akmaya devam ettiği ortaya çıkmıştı. Salda Gölü Koruma Derneği, yetkililerin göldeki suyun A kalite, içme suyuna yakın olduğunu söylediklerini hatırlatarak, Salda Gölü’nü korumak için, “Millet Bahçesi projesi iptal edilsin, beyaz kumlara basılmasın, göl çevresindeki yerleşim yerlerinin kanalizasyon suları göle akmasın ve göl çevresindeki yapılaşmanın durdurulmasını” da içeren 8 talebini duyurmuştu

 

"'Türkiye'nin Maldivleri' Salda, artık bataklık!" haberi, 16 Mayıs 2022 tarihinde yazılmıştır. 16 Mayıs 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Çevre kategorisi altında bulunan 'Türkiye'nin Maldivleri' Salda, artık bataklık! haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Türkiye'nin Maldivleri' Salda, artık bataklık! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Çevre konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:03 Sillyon Antik Kenti'nde Roma Dönemine Ait Stadyumun Kazı Çalışmaları Hızla İlerliyor
  2. 15:53 Uyumadan Önce Yoğurda Ekleyin, Mucizevi Sonuçlara Hayran Kalın!
  3. 15:40 ABD, yeni yeşil gözlü otonom tankıyla gövde gösterisi yapıyor! 12 tonluk tank test sürüşünde!
  4. 15:26 AKP'nin Eğitimde Yapboz Modeli: MEB'den Yeni Müfredat Detayları
  5. 15:25 İlber Ortaylı'dan Ayasofya açıklaması: Namaz kılmak için gudubet bir bina
  6. 15:11 Merkez Bankası'nın rezervleri 126,3 milyar dolara geriledi
  7. 15:11 Turistlere izinsiz ev kiralamak artık daha ciddi bir ceza getiriyor!
  8. 15:11 Dolar ve euro'da yükseliş: Volatilite ve Fed etkisiyle devam ediyor
  9. 14:59 Fenerbahçe'nin Teknik Direktörü İsmail Kartal'ın Beşiktaş derbisi için planı netleşti
  10. 14:48 Renault, C segmentinde rakipsiz yeni bir tam hibrit SUV modeli tanıttı!
  11. 14:31 Ahmet Kaya'nın Filmine Sinema Salonlarından Büyük Veto!
  12. 14:24 Beşiktaş'tan tarihe geçecek transfer hamlesi geldi! Şok transfer!
  13. 14:22 Bu araçta uzun far kullanımı sorun olmaktan çıkıyor!
  14. 14:19 Eyüpspor'dan Manuel Lanzini hamlesi geldi!
  15. 14:11 Aşk Yeniden Mi Başladı! Lucas Torreira Devrim Özkan'la Bir Daha Dedi!
  16. 14:04 Ahu Tuğba Amerika'da trafik kazası geçirdi! Durumu nasıl?
  17. 14:00 Yusuf Güney'den şok açıklama: Kenan Işık, astral seyahatten gelmek istemiyor!
  18. 13:55 Son dakika! Korhan Berzeg muamması'nda son dakika!
  19. 13:49 Nihal Candan tahliye edildi! Son dakika!
  20. 13:47 Zafer Partisi'nde iki önemli istifa!
Çevre Haberleri