Türkiye'nin önde gelen dört tekstil şirketi iflasın kıyısında! İsimlerini duyanlar şaşkına dönecek
Türkiye'nin önde gelen dört tekstil şirketi ... Son üç yıldır devam eden yüksek enflasyon, Türkiye'deki önemli tekstil firmalarını olumsuz etkiledi. Ekonomik zorlukların ardından ülkenin en büyük dört tekstil firması iflasın kıyısına geldi. İşte tekstil sektöründe yaşanan konkordato krizi...
Türkiye'deki tekstil sektörü eleştirilere maruz kalmaya başladı. Mart ayında konkordato ilan eden sektörler arasında en öne çıkanlardan biri tekstil sektörü oldu. Konkordato riski en yüksek olan sektörler arasında ikinci sıraya yükselen tekstil sektöründe 195 şirket bulunuyor. Ancak sektör temsilcileri, yılın son çeyreğine umutla bakıyor.
EN ÇOK KONKODATO İLAN EDİLEN SEKTÖR
Ekonomim'den Yener Karadeniz'in haberine göre, tekstil ve hazır giyim sektöründe kriz başladı. İstihdam kayıplarıyla karşılaşan tekstil sektörü, kapanmalarla karşı karşıya kaldı. 2024 yılının ilk çeyreğinde, tekstil sektöründe konkordato başvuruları yüzde 10'a yakın arttı. Halı, giyim ve iplik gibi sektörlerle birlikte bu oran yüzde 15'e yükseldi. 2023 yılında en çok konkordato ilan edilen sektörler arasında ikinci sırada yer alan tekstil sektörü, bu yıl birinci sıraya yükseldi.
DEV TEKSTİL FİRMALARI UÇURUMUN KIYISINDA
Türkiye genelinde, konkordato riski taşıyan ikinci sektör olarak belirlendi. Toplamda 195 şirket konkordato ilan edilirken, CNC Tekstil, Hazar Tekstil, Durtaş Tekstil ve MSA Tekstil için geçici mühlet kararı alındı.
Tekstil sektörü, yılın son çeyreğinde toparlanma umuduyla hareket ediyor. BDDK verilerine göre, tekstil ve tekstil ürünleri kategorisindeki kredi tutarı, 2024 Şubat ayında yüzde 18,7 artarak 5 milyar TL seviyesinden 5 milyar 961 milyon TL'ye yükseldi. Bu artışla birlikte, bir yıllık süre zarfında tekstil sektöründeki kredi miktarı 943 milyon TL artmış oldu.
GEÇEN SENEYE GÖRE YÜZDE 5-10 ALTINDA KALABİLİR
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, yeni yılda ocak - şubat aylarında ihracatın yüzde 8,6 oranında düştüğünü belirtti. Avrupa alıcılarının Türkiye'ye olan ilgisinin arttığını ifade ederek, mart ayında dengeli bir seyir beklediklerini dile getirdi.
Yılın geri kalan döneminde talebin azaldığını belirterek, "Markalar frene basmış, alım adetlerini düşürmüşlerdi. Sebebi de talepsizlik ve stoktu. Bu stoklar eriyor. Ekonomilerde normalleşmenin başlamasının da etkisiyle son çeyrekte talebin yükseleceğini düşünüyoruz. Bu dönemde en önemli mesele maliyetler sebebiyle fi yat tutturamamaktı. Biz de bu maliyetleri düşüremeyeceğimiz için basic işlerden katma değerli işlere yönelmek için emekler yapıyoruz. Daha fazla tasarım, koleksiyon, Ar-Ge ve proje gibi… Zaten giriş seviyesi markalar rakiplere yöneldi. Biz de orta ve üst segmente yöneliyoruz. Son zamanlarda daha butik ve orta ölçekli markalar ile çalışmaya başladık. Değişim ve dönüşümün içindeyiz," ifadelerini kullandı. Kaya'nın öngörülerine göre, ihracatın geçen yıla kıyasla yüzde 5 ila 10 arasında düşük kalacağını belirtti.
"Türkiye'nin önde gelen dört tekstil şirketi iflasın kıyısında! İsimlerini duyanlar şaşkına dönecek" haberi, 15 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 15 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Türkiye'nin önde gelen dört tekstil şirketi iflasın kıyısında! İsimlerini duyanlar şaşkına dönecek haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye'nin önde gelen dört tekstil şirketi iflasın kıyısında! İsimlerini duyanlar şaşkına dönecek 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.