Türkiye'nin tarihi eserleri Facebook, Twitter, İnstagram'da böyle satılıyor!

Facebook, Twitter, İnstagram gibi platformlarda oluşturulan ve binlerce kişinin katıldığı, buluntuların satışının yapıldığı, işin ehlinden akıl alındığı defineci sayfalarını gördünüz mü hiç?
Son yıllarda Türkiye'de gerçekleştirilen kültürel miras yağmasının boyutları çok büyük. Türkiye nin Kültürel Mirası Yağmalanıyor, Haberiniz Var mı?
Arkeofili.com'un haberine göre; Türkiye’nin her köşesinde her gün yapılan kaçak kazılar, satılan tarihi eserler, sosyal medyada örgütlenen defineciler, sessiz kalan arkeologlar…
Bir defineci bulduğu sikkeler konusunda diğerlerinden fiyat bilgisi istiyor.
Türkiye’nin dört bir yanında canlı yayınla kazı yaparak internet üzerinden eserlerin satışını yapan definecilerin içine sızdık ve durumun vehametini ortaya koyduk.
Türkiye’den götürülen Nereidler Anıtı şu anda British Müzesi’nde. Zeus Sunağı, Berlin Müzesi’nde. Üç Güzeller Mozaiği Louvre Müzesi’nde. Troia Hazineleri Rusya’da. Sosyal medya platformlarında bu eserleri bilgileriyle birlikte paylaştığımız zaman gösterilen tepkileri tahmin etmek pek de zor değil: Kızgınlık.
İstanbul’da tarihi bir yerde bulduğu arkeolojik eserleri pazarlamaya çalışan bir defineci.
Söz konusu eserler, Osmanlı zamanında ya kaçırıldı, ya da devlet eliyle hediye edildi. Arkeolojinin görece yeni bir bilim dalı ve eserlerin “kültürel miras” olarak nitelendirilmesinin yeni olduğu düşünüldüğünde, Osmanlı döneminde götürülen eserler için nedenler sunmak kolay. Peki günümüzde durum nasıl?
Yaptığı kaçak kazıda bulduklarını video ile diğerlerine kanıtlayan defineci.
Sosyal medya üzerinden örgütleniyorlar
Belki bilmiyor ya da konduramıyor olabilirsiniz ancak her gün ülkenin her bir karışında sayısız define kazısı yapılıyor. Ajans haberlerine düşen ve yakalanan birkaç münferit olaydan bahsetmiyoruz elbette. Zira basına yansıdığına göre ayda en fazla 1 ya da 2 definecilik olayı oluyor.
Defineciler buldukları eserlerin gerçekten onlarda olduğunu kanıtlamak için Türk parası veya tarih yazılı bir kağıtla fotoğraf çekiyor.
Facebook, Twitter, İnstagram gibi platformlarda oluşturulan ve binlerce kişinin katıldığı, buluntuların satışının yapıldığı, işin ehlinden akıl alındığı defineci sayfalarını gördünüz mü hiç? Bir göz gezdirmenizi tavsiye ederiz. Eminim ki gördükten sonra British Müzesi’ndeki, Berlin Müzesi’ndeki eserler üzerinden üzülmeyi veya sinirlenmeyi bırakacaksınız.
Polis olduğundan şüphelenilen kişiler ifşa ediliyor.
Kendilerine hak görüyorlar
Konuştuğumuz definecilerden bazıları, ekmeklerinin peşinde olduklarını, kimsenin malını çalmadıklarını, kendilerini engellemeye çalışanların ise gerçek suçlularla uğraşmak yerine fakir insanların ekmeğiyle oynayan hainler olduğunu söylüyor.
Defineciler söz konusu gruplarda yakalanan definecilerin haberlerini paylaşıyor ve yakalayan kişilere karşı beddualar ediliyor.
Hatta zaman zaman gruplarında üye olan polisleri ya da devlet çalışanlarını ifşa ederek, birbirlerini dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.