Türkiye'nin Ünlü Bankası Nasıl İflas Etti: 79 Ortakla Kurulmuştu!

Türkiye'nin Ünlü Bankası Nasıl İflas Etti: 79 Ortakla Kurulmuştu!

Türkiye'nin Ünlü Bankası Nasıl İflas Etti: 7... Türkiye'nin bir döneme damga vuran bankalarından biri olan Demirbank'ın iflas hikayesi ortaya çıktı. 'Demir gibi banka' olarak anılan Demirbank, nasıl büyük bir yıkım bırakarak iflas etti? İşte detaylar...

1953 yılında Nuri Cıngıllıoğlu'nun öncülüğünde, çoğunluğu demircilerden oluşan 79 ortakla kurulan Demirbank, Türkiye'nin tanınmış finans kuruluşlarından biri olarak yıllarca faaliyet gösterdi. İlk şubesini İstanbul'da açan Demirbank, 1960'larda şube sayısını hızla artırdı. Bu dönemde, kuruculardan Nuri Cıngıllıoğlu'nun bankanın büyümesinde büyük emekleri olduğu biliniyor.

NASIL İFLAS ETTİĞİ YILLAR SONRA ORTAYA ÇIKTI

Demirbank, demir sektöründe oldukça etkili bir banka olmayı başardı ve 1970'li yıllarda farklı sektörlere yatırım yaparak faaliyet alanlarını genişletmeye çalıştı. Ancak 1980'lerde yaşanan askeri darbe sonrasında alınan ekonomik kararlar bankacılık sektörünü ve dolayısıyla Demirbank'ı olumsuz yönde etkiledi.

Türk ekonomisinin dışa açılması ve serbestleşmesi, rekabeti artırdı ve Demirbank'ı da zorlamaya başladı. Sıkı denetimlerin gevşemesi ve faiz oranlarının serbest bırakılmasıyla bankacılık sektöründeki rekabet kızıştı. Bu süreçte, 1988 yılında Halit Cıngıllıoğlu'nun Demirbank'ın başına geçmesiyle banka hızlı bir büyüme dönemi yaşadı.

Foto - 79 ortakla kurulan Türkiye'nin ünlü bankası böyle iflas etti!

DEMİRBANK'IN YÜKSELİŞİ VE DÜŞÜŞÜ

1990'larda Türkiye'nin en büyük bankalarından biri haline gelen Demirbank, 2000 yılında yaklaşık 200 şubeye ulaşarak ülkenin beşinci büyük bankası oldu. Ancak, o dönemde Türkiye ekonomisinde yaşanan sorunlar ve faiz oranlarındaki dalgalanmalar bankayı zor durumda bıraktı.

EKONOMİK DALGALANMALARIN ETKİSİ

Yatırımcılar için büyük riskler ve fırsatlar barındıran bu dönemde, Halit Cıngıllıoğlu'nun yönetiminde Demirbank, büyük bir bono ve tahvil portföyü oluşturdu. Türkiye'nin IMF ile yaptığı anlaşmaların etkisiyle ekonomideki değişimlerden yararlanan Demirbank, başlangıçta büyük kazançlar elde etti. Ancak, 2000'li yılların başında ekonomide yaşanan dengesizlikler bankanın aleyhine döndü.

FAİZLERİN YÜKSELİŞİ DEMİRBANK'I SARSTI

Enflasyonun ve faizlerin yükselmesi, Demirbank'ın devasa bono ve tahvil portföyünün değer kaybetmesine neden oldu. Bu süreçte, kaçınılmaz sonun önüne geçmek amacıyla sürekli olarak bu araçlara daha fazla yatırım yapan Demirbank, portföyünü daha da genişletti ve bu durum adeta bir saatli bomba haline geldi. Ayrıca, bankanın mali sıkıntıda olduğu söylentilerinin yayılması ve diğer bankaların Demirbank'a kredi verme koşullarını ağırlaştırması, bankanın likidite krizine girmesine yol açtı.

KRİZİN AYAK SESLERİ

Faizlerin aşırı yükselmesi, yatırımların değerini düşürürken borçlanma maliyetlerini de artırdı. Bu dönemde sinsice gelen kriz, Demirbank'tan önce iki bankanın batışına neden oldu ve krizin etkilerini daha da tetikledi.

KAÇINILMAZ SON: TMSF DEVRİ

Artık dayanma gücü kalmayan Demirbank, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredildi ve bu devir, başka bankaların batışını tetikleyerek Türkiye tarihinin en büyük krizlerinden birinin yaşanmasına yol açtı. Sonunda, Demirbank HSBC tarafından satın alındı.

"Türkiye'nin Ünlü Bankası Nasıl İflas Etti: 79 Ortakla Kurulmuştu!" haberi, 01 Temmuz 2024 tarihinde yazılmıştır. 01 Temmuz 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Türkiye'nin Ünlü Bankası Nasıl İflas Etti: 79 Ortakla Kurulmuştu! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye'nin Ünlü Bankası Nasıl İflas Etti: 79 Ortakla Kurulmuştu! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 02 Temmuz 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
(9) Yorum
SON HABERLER
  1. 20:06 Ünlü yönetmenler cinsel saldırı suçlamalarıyla tutuklandı
  2. 19:23 Yükseköğretim 2024-2025 Akademik Yılı İçin Öğrenci Katkı Payları ve Ücretler Açıklandı
  3. 19:16 Joe Biden başkanlık yarışından çekiliyor
  4. 19:15 TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "En büyük hastalık bu yüksek enflasyon"
  5. 19:10 Mario Hezonja, Real Madrid ile Sözleşmesini 2029'a Kadar Uzattı
  6. 19:07 Milli futbolcu Can Uzun, Almanya Bundesliga ekibine yolcu oluyor
  7. 19:07 İnsan Beyin Hücreleriyle Robot Kontrolü: Felç Tedavisinde Devrim Kapıda
  8. 19:04 SGK uzmanı Karakaş asgari ücrete zam tarihi belirtti: Boşuna Temmuz'u beklemeyin!
  9. 19:04 Kılıçdaroğlu göçmen problemi için Erdoğan'ı gösterdi: "Bakacağınız yer BOP eşbaşkanıdır"
  10. 19:00 Bülent Uygun'dan şok eden müjde!
  11. 18:51 Özge Ulusoy'un ilanı aşkı sosyal medyada bomba etkisi yarattı! Olay paylaşım!
  12. 18:47 Audi’nin İkonik Modeli Yollara Veda Ediyor! Türkiye’de Büyük İz Bıraktı!
  13. 18:13 Tarihi bir bonservis bedeliyle transfer edilmişti! Galatasaray'da beklenmedik ayrılık:!
  14. 18:13 Kartal sahaya ayak bastırmıyordu! Mourinho 10 milyon euroluk yıldızı kulüpten kovdu!
  15. 18:13 Türkiye, ABD ile yeni nükleer santral kurulumu konusunu görüşüyor
  16. 18:13 Altın yatırımcıları için kötü haber: Düşüş ivme kazandı!
  17. 18:13 Herkes yarın açıklanacak verileri bekliyor: 5 ürün grubuna dev ÖTV zammı!
  18. 18:13 Pirelli ve Porsche'nin birlikte geliştirdiği ürün: P Zero Corsa
  19. 17:55 Maaştan kesme cezası yasalaşma yolunda ilerliyor: Meclis'ten onay alması bekleniyor
  20. 17:54 Araç Fiyatlarında İyi Haber: 2024'ün En Uygun Fiyatlı Sıfır Kilometre Otomobilleri Açıklandı!
Ekonomi Haberleri