Tütün üreticileri üretimi bırakıyor: 'En kötü dönem'
Tütün üreticileri üretimi bırakıyor: 'En köt... Tütün üreticileri kuraklık ve artan girdi fiyatları sebebiyle üretimi bırakıyor.
Ege tütününde bu sene kuraklık sebebiyle erken hasat yapıldı. Yaşanan kuraklık ve artan girdi fiyatlarından dolayı zorlanan tütün üreticileri artık para kazandırmadığı için seneye tütün ekimi yapmayacaklarını belirtiyor.
Tütün Eksperleri Derneği’nin sektörü değerlendirdiği 2020 Tütün Rapor’unda yer alan bilgilere göre;2020 yılında kayıtlı olarak üretilen 82,7 milyon kilogram tütünün bölgelere göre dağılımı; Ege Bölgesi’nde, 47,3 milyon kilogram olarak gerçekleşti.
Raporda; 2021 yılı için alım satımı yapılan tütünlerde ise tahmini ise rekoltenin 41 milyon kilogram civarında gerçekleşmesi beklendiği belirtildi. Ege Bölgesinde sözleşme başfiyatı 27,50 TL iken bununla birlikte ortalama alım fiyatının 25,50 TL civarında oluştuğu ve önemli bir kısmı ihraç edilen Ege bölgesi tütünlerinde, uzun yıllardan sonra alım fiyatının 4 Dolar altına gerileyerek 3,50 Dolar civarında gerçekleştiği kaydedildi.
Ayrıca raporda şu ifadelere yer verildi:
“Ege Bölgesinde 2020 yılında üretilen ve alım satımı 2021 yılında yapılan tütünün kilogram maliyeti ortalama 23,2 TL olarak gerçekleşirken, üretici bu tütünün kilogramını maksimum sözleşme başfiyatı olarak 27,5 TL’ye satma şansına sahip. Bu rakamlar ışığında, tütün üreticisinin eline kendi işçilik yevmiyesi dışında bir şey geçmediği, hane başına yıllık üretimin ise ortalama 1500 kilogram olduğu göz önüne alındığında, üretici gelirinin asgari geçim seviyesinin altında olduğu gözükmekte.”
42 saniyede tüm "Cep telefonunu çıkar" videoları
"Bu dönem kadar kötü bir dönem görmedim"
Tütün üreticiliği yapan ve Çiftçi Sen Genel Yürütme Kurulu Üyesi Esat Yıldız da şunları kaydetti:
“Bölgede tütünden yoğun bir kaçış var. Bu yoğun kaçısın dışında kuraklıktan dolayı üretimde yüzde 50 kayıp var. Erken hasat yapılmak zorunda kalındı. Tütüncüler zor durumda. Üreticiler, avansları ödeyemiyor. Girdi maliyetleri çok yüksek. Kredi borçları çok yüksek. Üretici bu sürecin altından kalkması çok zor.”
Geçtiğimiz yıl 100 kilo tütün olurken, bu yıl 40 kiloya kadar düştüğünü belirten üretici İbrahim Yıldız da, “Kendimi bildim bileli tütüncülük yapıyorum. Bu dönem kadar kötü bir dönem geçirmedik. Kuraklık daha önce de oluyordu lakin bu sene çok kötüydü. Mayıs ayında yağmur olmadı. Tütün su isteyen bir ürün. Bu yüzden bu dönem erken hasat oldu. Dolasıyla beklenen tütün de olmadı”
"Tütün üreticileri üretimi bırakıyor: 'En kötü dönem'" haberi, 23 Temmuz 2021 tarihinde yazılmıştır. 24 Temmuz 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Emek kategorisi altında bulunan Tütün üreticileri üretimi bırakıyor: 'En kötü dönem' haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tütün üreticileri üretimi bırakıyor: 'En kötü dönem' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Emek konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.