UAEA Başkanı Grossi, Zaporijya Nükleer Santrali'nde olası kazaya karşı uyardı

UAEA Başkanı Grossi, Zaporijya Nükleer Santrali'nde olası kazaya karşı uyardı

UAEA Başkanı Grossi, Zaporijya Nükleer Santr... Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Grossi, Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne ilişkin, "Bir nükleer kaza veya olumsuz gelişme, insanların ulusal aidiyetleri arasında ayrım yapmaz." ifadesini kullandı.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali'nin korunması için 5 maddeden oluşan güvenlik ilkelerini her iki tarafla paylaştığını belirterek, burada meydana gelecek olası bir nükleer kaza ya da olumsuz gelişmenin insanların ulusal aidiyetleri arasında ayrım yapmayacağını söyledi.

UAEA'dan yapılan açıklamada Başkan Grossi'nin UAEA Genel Kurulunda yaptığı açılış konuşması paylaşıldı.

Başkan Grossi, konuşmasında, 30 Mayıs’ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki (BMGK) sunumunda Zaporijya Nükleer Santrali'nin korunması için gündeme getirdiği 5 temel ilkeyi hatırlattı.

Grossi, nükleer santralin askeri operasyonların hedefinde olmaması gerektiğini, özellikle reaktörler, çalışan personel ya da yakıt depolarına yönelik herhangi bir saldırının yapılmamasının altını çizdi.

Nükleer santralin bulunduğu tesiste ağır silahların bulunmaması gerektiğine işaret eden Grossi, askeri personelin söz konusu silahları tesis dışındaki unsurlara karşı kullanmamasının önemine dikkati çekti.

Grossi, nükleer santralin olası bütün saldırı ve sabotajlardan korunması gerektiğini vurgulayarak, söz konusu 5 maddeyi Ukrayna ve Rus yönetime bildirdiğini, bu ilkelere uyulmasının herkesin çıkarına olduğunu kaydetti.

Söz konusu 5 ilkeye tarafların uyup uymadığına ilişkin Zaporijya’da bulunan Ajans müfettişlerinin kendisini bilgilendireceğini dile getiren Grossi, bu hususta edindiği bilgileri kamuoyuyla paylaşacağını söyledi.

Grossi, "Artan askeri harekat nedeniyle Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki risk, son aylarda daha fazla arttığı için bu ilkeler gerekli. Çatışmanın başlamasından bu yana tesisin dış güç kaynağının yedi kez kesilmesi, bu hayati elektrik kaynağının korunmasına yönelik acil ihtiyacın önemine işaret ediyor." görüşünü paylaştı.

"Bir nükleer kaza veya olumsuz gelişme, insanların ulusal aidiyetleri arasında ayrım yapmaz, zaten yeterince bulunan acının daha da yayılmasını sağlar." değerlendirmesinde bulunan Grossi, savaşın başlamasından bu yana, Ukrayna'ya 5 milyon avro değerinde nükleer güvenlik ve emniyet ekipmanı gönderildiği bilgisini paylaştı.

"İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stoku son üç ayda dörtte bir oranından fazla arttı"

Grossi, konuşmasında İran’ın nükleer faaliyetlerine de değinerek, Ajansın bu ülkeye ilişkin paylaştığı son raporun, "İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stokunun üç ayda dörtte bir oranından fazla arttığını gösterdiğini" ifade etti.

Yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş U-235 kodlu uranyum miktarının yarım tondan fazla olduğu, yüzde 60 oranında zenginleştirilmiş uranyumun ise 100 kilogramın üzerine çıktığını belirten Grossi, her iki seviyede zenginleştirilmiş uranyum miktarlarının mevcut stoka dahil olduğunu dile getirdi.

Grossi, Ajansın ilk defa hem Fordov hem de Natanz tesislerine kamera sistemleri yerleştirdiği, böylelikle İran’ın uranyum zenginleştirme sürecinin daha iyi denetleneceği, bunun olası bir değişikliğin daha hızlı tespit edilmesine yardımcı olacağının altını çizdi.

Ancak bu adımların yeterli olmadığına işaret eden Grossi, İran'la Mart 2023'te varılan uzlaşma kapsamında kararlaştırılan eylem planının biran evvel hayata geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

(AA)

"UAEA Başkanı Grossi, Zaporijya Nükleer Santrali'nde olası kazaya karşı uyardı" haberi, 05 Haziran 2023 tarihinde yazılmıştır. 05 Haziran 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan UAEA Başkanı Grossi, Zaporijya Nükleer Santrali'nde olası kazaya karşı uyardı haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. UAEA Başkanı Grossi, Zaporijya Nükleer Santrali'nde olası kazaya karşı uyardı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  2. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  3. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  4. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  5. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  6. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  7. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  8. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  9. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  10. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  11. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  12. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  13. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  14. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  15. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  16. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  17. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  18. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  19. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  20. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
Dünya Haberleri