Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ödülleri sahiplerini buldu

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ödülleri sahiplerini buldu

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Fes... Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ödül töreni 4 Haziran akşamı pandemi şartlarında tedbir alınarak gerçekleştirildi

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ödül töreni 4 Haziran akşamı pandemi şartlarında tedbir alınarak gerçekleştirildi. Bu senenin Onur Ödülü sahiplerinden Nur Sürer ödülünü Uçan Süpürge Vakıf Başkanı Halime Güner’den aldı.

24. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali pandemi şartları ve yayımlanan genelge uyarınca sınırlı sayıda katılımcı ile düzenlenen ödül töreniyle fiziki gösterimlerine başladı. Şenay Gürler ve Yetkin Dikinciler’in sunuculuğunu üstlendiği gece ABBTV ve festivalin sosyal ağ kanallarından canlı yayınlandı.

Tören bu seneki festivalin yapılması için yardımlarını esirgemeyen kurumlara plaketlerinin takdimiyle başladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Reşit Serhat Taşkınsu konuşmasına Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın saygı ve sevgilerini ileterek başlayarak, “Ankara’yı kültür sanat başkentine dönüştürme yolunda karalılığımız devam ediyor. Bu anlamda da 24. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali’ne destek vermekten ve açılışında bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Sizlere kültür sanat dolu 1 hafta diliyorum,” dedi.

Plaket töreninin ardından her sene sinemamızdaki kadın emeğini görünür kılmak ve yeni kuşak kadın sinemacıları cesaretlendirmek üzere vermiş olduğu ödüller sahiplerine verildi. Geçen yıl Bilge Olgaç Başarı Ödülü’ne layık görülen yazar, yönetmen ve senarist Işıl Özgentürk’e pandemi sebebiyle alamadığı ödülü bu sene Biket İlhan tarafından verildi. Özgentürk, “Gerçekten hayatıma baktığım zaman sevdiğim bir ödül olarak görüyorum. Uçan Süpürge tabii ki pek çok insanın elinde doğan bir çocuktu. 24 yaşına geldi. Her anında onunlaydım. Tam 6 sene Uçan Süpürge’yle farklı şehirlerden gelen öğrenciler için atölyeler yönettik. Bu ödülü veren kız kardeşlerime, tüm bayanlara çok teşekkür ediyorum,” dedi.

Genç Cadı Ödülü Ahsen Eroğlu'na
Genç Cadı Ödülü’nü alan oyuncu Ahsen Eroğlu, “Çok heyecanlıyım, önce bu sektördeki kuvvetli hemcinslerim adına sonra da tüm Türkiye ve dünyadaki bayanlar adına alıyorum bu ödülü, çok mutluyum. Özellikle benim gibi ailesi ve meslektaşları tarafından desteklenmiş birinin eşitlik için ses çıkarması ve savaşması gerektiğine inanıyorum. Bundan sonra yapmış olduğum işler umarım sözlerim olmaya devam eder. Başta Uçan Süpürge’ye, anneme ayrı aileme ayrı, yanımda olup bana inanan güven duyan yönetmenlere, daima desteğini hissettiğim arkadaşlarıma, son olarak da sahneyi beraber paylaştığım oyuncu arkadaşlarıma çok teşekkürler,” dedi.

Onur Ödülü Nur Sürer'e
Bu senenin Onur Ödülü sahiplerinden Nur Sürer ödülünü Uçan Süpürge Vakıf Başkanı Halime Güner’den aldı ve sektördeki kadın sinemacıların artmasından duyduğu sevinci paylaşarak başladığı sözlerini “Yaşasın kadın yönetmenler. Gerçekten ben bir kadın sinemacı olarak bayanlara ve festivale de arkamı yaslamaktan o kadar muyluyum ki, kendimi çok güvende hissediyorum. Bugün kendimi çok iyi hissetim burda. Bu festival benim için çok kıymetli. Ezgi Mola’nın yanında olduğumu da söylemek isterim ve son olarak, Yaşasın İstanbul Sözleşmesi,” diyerek tamamladı.

Ayta Sözeri: Gökkuşağından korkmayın
Bilge Olgaç Başarı Ödülü sahiplerinden Ayta Sözeri ödülünü Ayça Damgacı’dan aldı ve ödül konuşmasında “Her şey denildi esasında. Ben de Onur Haftası olduğu için gökkuşağından lütfen korkmayın, onu sevin demek istiyorum. Benim için çok kıymetli bir ödül, başarı ödülü olması da ayrıca bir sorumluluk yüklüyor. Her zaman ödül alırken Levent Kırca’nın söylediği bir sözü tekrar ediyorum; ‘marifet de iltifata tabi’. Ben de her aldığım ödülü iltifat olarak kabul ediyorum ve daima daha marifetli olacağıma söz veriyorum. Teşekkür ederim, benim için çok kıymetli bir ödül,” dedi.

Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nü Ceylan Özgün Özçelik’ten alan müzisyen Ekin Fil teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Uzun süredir görmezden gelinen, yok sayılan müzisyen ve sahne emekçilerini anmak isterim,” dedi. Ceylan Özgün Özçelik de ödülü takdim etmeden önce “Kendisinin her defasında yeteneğinin ve yaratıcılığının sınırsızlığına, uçsuz bucaksızlığına gerçekten şaşırıyorum. 4 filmimde de beraber çalıştık, şimdi beşincisi için çalışmaktayız,” dedi.

Nisan dağ: Bu ödülü vermek benim için onur
Köprüde Buluşmalar Yöneticisi Gülin Üstün ise ilk filmi için büyük destek vermiş olduğu Nisan Dağ’dan aldığı ödülü sonrası, “Çok duygulandım, insan kendinin ne yapmış olduğunı başkaları söyleyince çok daha iyi anlıyor. Teşekkür ederim,” dedi. Festivalde Türkiye prömiyerini yapacak Bir Nefes Daha filminin yönetmeni Nisan Dağ ödülü verirken yapmış olduğu konuşmada, “Hem kendi adıma hem de cesaretlendirdiğine emin olduğum pek çok sinemacı adına bu ödülü vermek istiyorum. Yapamazsınız diyenlerin çok olduğu bir iklimde ilk filmimiz için mücadele ederken cesaret aldığım, duruşundan ilham aldığım biri Gülin, bu ödülü vermek de benim için onur,” dedi.

Demet Evgar: Başka cadılık peşinde olduğum cadılar toplantısına katılamadım
Bilge Olgaç Başarı Ödülü’ne layık görülen Demet Evgar ve Onur Ödülü sahibi Zuhal Olcay, törene video mesajlarıyla katıldılar. Demet Evgar, “Başka bir cadılık peşinde olduğum için cadılar toplantısında yanınızda olamadım, özür dilerim. Bu anlamlı ödülü bir tane bayanın bile saçının teline zarar gelmediği günlere ithaf ediyorum,“ derken, Zuhal Olcay, “Bazı vakitler vardır, sanatçının sanatını devam ettirebilmesi, duruşunu koruyabilmesi ve direnmesi çok zor olur. Sanatın aydınlık ve umut dolu gücünü arkasına alarak tüm zor şartlara rağmen mesleğini onuruyla sürdüren tüm sinemacı dostlara ve bu festivali yaşatan tüm onurlu dostlara, kadın sinemacı dostlara kalbimden teşekkür ederim,” dedi.


Bu yıl Uçan Süpürge Tema Ödülü’nün sahipleri bayanların kazanılmış haklarını korumak amacı ile kurulmuş olan EŞİK-Eşitlik İçin Kadın Platformu, Polonyalı bayanların kürtaj hakkı mücadelesinden doğan, kadın grevi pratiğiyle bayanların temel haklarını savunan Strajk Kobiet (Kadın Grevi) ve Arjantin’de başlayan ve kadın cinayetlerine karşı mücadeleleri tüm Latin ABD'ye yayılan Ni Una Menos (Bir Kadın Daha Eksilmeyeceğiz) inisiyatifiydi.

EŞİK- Eşitlik İçin Kadın Platformu adına ödülü alan Meral Güner, konuşmasında, “Platform olarak İstanbul Sözleşmesi ve şiddet yasası ilk sırada olmak üzere dünyanın dört bir yanından bayanların hayallerinin, umutlarının, emeklerinin bir araya geldiği Uçan Süpürge’nin film festivalinde sizlerle bir araya geldiğimiz için çok mutluyuz. Dayanışacağız, direneceğiz ve değiştireceğiz. Sınırları aşan özgürlük ve eşitlik mücadelemiz için yaşasın kadın dayanışması,” dedi. EŞİK’e ödülünü Uçan Süpürge Vakfı’nın genç cadıları Ceren Kurt ve İlayda Önal verdiler.

Ni Una Menos (Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz) inisiyatifi, Uçan Süpürge’ye gönderdiği mesajda; “Araftan Çıkmak temalı festivalinizde vermiş olduğuniz ödüle bizi layık gördüğünüz için size minnettarız, ödülü memnuniyetle kabul ediyoruz. Buradaki arkadaşlarımız ve yoldaşlarımız vasıtası ile yakından takip ettiğimiz Türkiye feminist hareketi ile dayanışmamızı ifade ediyoruz. Sizin kuvvetli direnişinize, mücadele yöntemlerinize ve cesur örgütlenmenize hayranlık duyuyor ve neoliberal sistemin yarattığı global sefaleti hep beraber değiştirebileceğimize inanıyoruz. Dayanışmayla,” dediler.

Tören Ayta Sözeri’nin vermiş olduğu mini konserle sona erdi. 11 Haziran’a kadar yapılacak fiziki gösterimler, 1 Haziran'da açıklanan genelge uyarınca saat 22.00'deki sokağa çıkma kısıtlaması sebebiyle Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ve CerModern’in kapalı salonunda izleyiciyle buluşuyor. Festival biletleri ise Biletix üzerinden satışta. Bu yıl Araftan Çıkmak temasıyla düzenlenen festivalde dünyanın 33 ülkesinden direnen, ilham veren ve dayanışan bayanların hikâyelerini anlatan yapımlar yer almakta.

Çevrimiçi gösterim devam ediyor
Festivalin Türkiye’nin her yanına ulaşan çevrimiçi gösterimlerinde ise Nunzia De Stefano imzalı Nevia ve Sofía Rocha’nın dünya prömiyerini festivalde yapan filmi Sokaklara/Street Out filmlerini izlemek için bugün son gün. Amanda Kernell imzalı Kış Tatili/Charter ile Farah Nabulsi’nin Bafta Ödüllü, Oscar adayı kısa filmi Hediye/The Present yarına kadar Festivalscope üzerinden erişime açık olacak.

"Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ödülleri sahiplerini buldu" haberi, 06 Haziran 2021 tarihinde yazılmıştır. 06 Haziran 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ödülleri sahiplerini buldu haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ödülleri sahiplerini buldu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:01 Zeytin Değil Altın Hasat Etti: Bahçesinde Çapa Yaparken Altın Dolu Bizans Hazinesini Buldu!
  2. 19:26 Trabzonspor'dan Salih Uçan ve Oliver Torres Hakkında O Açıklama Geldi!
  3. 19:19 Fenerbahçe'nin THY Avrupa Ligi play-off'unda Monaco ile karşılaşmaları belli oldu!
  4. 18:56 Piyasalarda Dalgalı Seyir: BIST 100 Düşüşle Kapanış Yaptı, Bankacılık Endeksi Arttı
  5. 18:51 TCMB'den Piyasa Düzenlemesi: Menkul Kıymet Tesis Oranı %1'e İndiriliyor
  6. 18:44 Sağlıklı ve Lezzetli Atıştırmalık: Pratik Hurma Topları Tarifi
  7. 18:37 Rönesans Rezidans Faciası: Müteahhidin Çarpıcı Savunması 'Bina Yan Yattı, Çökme Olmadı'
  8. 18:31 Tokat'ta meydana gelen 5.6 büyüklüğünde deprem
  9. 18:26 Arsenal, Ferdi Kadıoğlu'nu Gözlemlemek İçin İstanbul'a Gözlemci Gönderdi
  10. 18:20 Web Bağlantısı Sorunlarına Hızlı Çözümler: İnternet Deneyiminizi İyileştirin!
  11. 18:14 Senatör Nelson: Çin'in Gizli Uzay Programları ABD'yi Uyandırmalı
  12. 18:09 İran Komutanı: İsrail'in Nükleer Tesise Saldırı Tehdidi, Politika Değişikliğine Neden Olabilir
  13. 17:59 Domateslerin Uzun Süre Taze Kalması İçin Pratik Yöntemler
  14. 17:52 Antalya'daki Teleferik Kazası: Tutuklu Belediye Yetkililerinin İtirazı Reddedildi
  15. 17:37 İbrahim Hacıosmanoğlu, TFF Başkanlığına adayı oldu!
  16. 17:32 Denizlispor’da sezon kapandı! Bekir Turaç Böke'den Haber!
  17. 17:28 İsrail'den İran'a karşı "diplomatik atak" geldi!
  18. 17:24 Ronald Araujo'dan İlkay Gündoğan'ın O Sözlerine Hemen Cevap Geldi!
  19. 17:20 Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder açıklamalar yaptı! “Hata lüksümüz yok”
  20. 17:12 Trabzonspor'da O Futbolcuyla Yollar Ayrılacak!
Gündem Haberleri