Ucuzluk pahalılık meselesi değil, Yabancı yatırımcının uzunca süre geleceği düşünülmüyor.

Ucuzluk pahalılık meselesi değil, Yabancı yatırımcının uzunca süre geleceği düşünülmüyor.

Ucuzluk pahalılık meselesi değil, Yabancı ya... Borsa İstanbul’da yabancı payı yüzde 42,63’e kadar düştü. Analistler yabancının geri dönmesinin zor olduğunu belirtirken borsanın yerli yatırımcı tarafından sürükleneceği kaydetti.

Dünya'dan Şebnem Turhan'ın haberine göre, Türkiye sermaye piyasaları 19 Mart sonrası yaşadığı dalgalı görünümden sıyrılma çabasında.

Sürpriz Merkez Bankası başkanı değişikliğiyle sonrası yabancı yatırımcının TL varlıklarda sert satışı yaşanmıştı. Aslında yabancı yatırımcılar 2020 yılbaşından buyana TL varlıklarında pozisyonlarını azaltıyor. Özellikle hisse senedinde bu çok daha net görülüyor. Borsa İstanbul’da yabancı payı yüzde 42,63’e kadar geriledi. Bu yılbaşından bu yana yüzde 12,71, 19 Mart’tan buyana da yüzde 5,43’lük azalmaya işaret ediyor. Yabancının çıkışı sürerken Borsa İstanbul endeksleri yatırımcılar için oldukça ucuz olmaya da devam ediyor. Borsa İstanbul BİST 100 endeksi 176 dolara kadar indi. Bankacılık endeksi ise 136 dolar seviyesinde. 500 dolarların görüldüğü Mayıs 2013’ten bu yana BİST 100 endeksi dolar bazında yüzde 64,63 geriledi. 19 Mart’tan bu yana ise dolar bazında düşüş yüzde16,89 oldu. Her ne kadar hisse senetleri ucuz olsa da yabancının satış tavrı değişmemiş görünüyor. Yerli yatırımcı ise halka arza gösterdiği yoğun taleple borsadaki payını artırmaya devam ediyor. 19 Mart’tan sonra kan kaybı yaşayan Borsa İstanbul endeksleri nisan ayının ilk günlerinde pozitif bir hava yakaladı. Bu pozitif hava dün yerini yeniden dalgalı bir görünüme bırakırken yabancı yatırımcı hisse senetlerinde satışını sürdürdü. Yurtdışında ABD’nin teşvik paketinin getirdiği ivme ile hisse senedi piyasalarında yükseliş yaşanırken ve gelişmekte olan ülke piyasalarına yabancı girişi olurken Borsa İstanbul bu rüzgardan tam olarak yararlanamadı.

YETERİNCE UCUZ MU?

Nitekim nisan raporunu yayınlayan BGC İstanbul, Türk hisse senetlerinin 2021 kar tahminlerine göre yüzde 6.8 Fiyat-Kazanç oranı ile işlem gördüğünü hesapladıklarını, bunun 5 yıllık tarihsel ortalamasına göre yüzde 8 iskonto anlamına geldiğini belirtti. Ve gelişmekte olan piyasa medyasına göre Borsa İstanbul’un yüzde 51 iskontolu olduğunu da vurguladı. Ancak BCG Türkiye ‘Ucuz daha ucuz hale geliyor ama yeterince ucuz mu’ başlığı altında yaptığı değerlendirmede TL’deki değer kaybı, yeni kurumlar vergisi oran değişiminin kazançlardaki olumsuz etkisinin riski büyüttüğünü belirtti. Kurum, piyasaya değeri büyük hisse senetlerinde yabancı yatırımcılardan kaynaklı satış baskısının, küçük piyasa değerli hisse senetlerinde ise bireysel yatırımcıların alımlarının devam ettiğine işaret etti. Ve mevduattan hisse senedine geçişin bazı hisse senetlerinde anormal değerlemeyi destekleyeceğini belirterek “Biz bu bahse girmeyeceğiz” denildi.

Yabancı özellikle bankacılık endeksinde yoğun satış yapıyor. Bankacılık endeksi 136 dolara geriledi. Mayıs 2013’te 1000 dolar seviyesindeydi. Bankacılık endeksi dolar bazında 19 Mart’tan bu yana yüzde 26,77 geriledi. Yılbaşından bu yana bankacılık endeksindeki düşüş ise yüzde 35,20. Mayıs 2013’teki seviyesinden ise yüzde 87,70 kayıp yaşamış durumda bankacılık endeksi. Garanti Yatırım’ın ‘ Glokal Barometresi’nde de 2021 yılı başından bu yana MSCI Türkiye endeksinin aylık bazda yüzde 18.5’lik düşüş ile diğer gelişen piyasalardan negatif ayrıştığı belirtilirken aynı zamanda Kasım 2020 sonrasında etkili olan yabancı yatırımcı girişinin, mart ayı ile birlikte son 4 ayda nette 113 milyon dolar çıkışa döndüğü vurgulandı.

YERLİ YATIRIMCI TARAFINDAN SÜRÜKLENİYOR

Albaraka Türk Baş Ekonomisti Ömer Emeç de borsada esasen yerli ilgisinin son 1 yılda önemli ölçüde artması ve yerlinin daha çok bulunduğu hisselerin yabancıların ağırlıkta olduğu hisselerden ciddi şekilde daha iyi performans göstermesiyle yabancı payında kayda değer bir düşüş görüldüğünü belirtti. Emeç, geçen haftalarda ise kasım ayında giriş yapan yabancı yatırımcıların son dönemde çıkış yapmasıyla durumun bir parça daha ilerlediğini dile getirerek “Bu bağlamda mevcut durumun önümüzdeki süreçte devamı ve dolayısıyla daha çok yerli yatırımcı tarafından sürüklenen bir borsa senaryosu bizim baz senaryomuz konumunda” diye konuştu.

UCUZLUK PAHALILIK MESELESİ DEĞİL

İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz pandeminin başlamasıyla birlikte tüm gelişmekte olan ülkelerden kaçış olduğunu hatırlatarak bu yatırımcının dönüşünde ise Çin ve Asya başta olmak üzere gelişen ülkelere gittiğini Türkiye’nin çok rağbet görmediğini belirtti. O dönemde borsada yaşanan yükselişi de yerli yatırımcının sağladığını belirten Yılmaz, kasımdaki görev değişikliğiyle yeniden bankacılık hisselerine yabancının dönüşünü ve yabancı payının yükselişini gördüğümüzü ifade etti. Son dönemde ise yabancının çıkışının devam ettiğini vurgulayan Yılmaz şöyle konuştu:

“Ucuzluk pahalılık meselesi değil. Yabancının bir kez daha güvenin derinden zedelenmiş olması durumu yaşanıyor. Ucuzluk başka bir şey cazip olmak başka bir şeydir. Borsa getiri olarak da cazibesini kaybediyor. Yeni denge noktaları nerede oluşacağı bilinmediği aracı kurumlar yeni endeks tahmini yayınlayamıyor. Ama BİST100 1600’lerde konsolide olacak gibi görünüyor. Buradan yüzde 10 getiri anlatıyor bu değer. Ve yüzde 19 mevduat faizi var bankada. Riskli getiri risksiz getirinin altında kaldı. Yabancı yatırımcının uzunca süre geleceğini düşünmüyorum.”

YABANCI PAYI YÜZDE 32

Dünya’ya konuşan bir analist yabancı yatırımcının uzun bir süre geri gelmeyecek gibi durduğunu söyledi. Yabancı yatırımcının Merkez Bankası başkanı değişikliğiyle öngörülebilirliğin ciddi şekilde azaldığını ve sürecin tahmin edilebilir olmadığını düşündüğünü vurgulayan analist, Finansbank yabancı oranından çıkarıldığında yüzde 42,63 olan payın yüzde 32’lere gerileyeceğine dikkat çekti. Son dönemde Türkiye’den çıkan yabancı yatırımcının uzunca bir süredir Türkiye’ye yatırım yapan ve hikayesine güvenen, ucuz olduğuna inanan yatırımcılar olduğunu kaydeden analist, bundan sonra gelenlerin ise ‘akbaba fonu’ gibi kısa vadeli fırsat kollayan yabancılar olacağını dile getirdi.

BORSANIN GİDECEK YERİ KALMAYABİLİR

Analist, yabancıya yeni hikaye sunulmadığı için uzunca bir süre likit hisselerde olmayacağını belirterek ancak Borsa İstanbul için kötümser olmadıklarına da dikkat çekti. Yerli yatırımcı sayısının rekor kırdığını hatırlatan analist son günlerdeki halka arzlar gözönüne alındığında yine 1 günde 200-300 bin kişinin hesap açtığının görüleceğini vurguladı. Analist, yabancının boşluğunu küçük bireysel ve yerli kurumsal yatırımcının doldurmaya çalışacağını kaydederek bir süre sonra endeksin 1500-1600 seviyelerine gelmesinden sonra gidecek yerinin kalmayacağını belirtti. Yeni alıcı gelmeyince artık herkese elindeki hisselerin pahalı gelmeye başlayacağını söyleyen analist, yatırımcının da ilgisinin azalacağını ifade etti. Analist, yeniden yabancı yatırımcıyı çekmenin yerlinin aldığı riski yüksek fiyattan yabancıya devretmesini sağlayacağını ve bunun herkese kazandıracağını vurguladı.

"Ucuzluk pahalılık meselesi değil, Yabancı yatırımcının uzunca süre geleceği düşünülmüyor." haberi, 07 Nisan 2021 tarihinde yazılmıştır. 07 Nisan 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Ucuzluk pahalılık meselesi değil, Yabancı yatırımcının uzunca süre geleceği düşünülmüyor. haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ucuzluk pahalılık meselesi değil, Yabancı yatırımcının uzunca süre geleceği düşünülmüyor. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 17 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmen ataması açıklaması geldi
  2. 00:49 Bakan Şimşek yatırımcıları uyardı: "temkinli olun"
  3. 00:47 Lokanta ve kafelerde KDV düzenlemesi geldi
  4. 00:42 İçişleri Bakanlığı'ndan APP plaka uyarısı geldi
  5. 00:40 AB'de yeni otomobil satışları aralıkta düşüş yaşadı
  6. 00:28 2023'te Trafikteki araç sayısı 2,3 milyon arttığı gözlemlendi
  7. 00:26 Gözler BTK'da: X platformuna ceza yolda
  8. 00:22 iPhone 16'nın renkleri sızdırıldı: işte tüm renkleri
  9. 00:19 İsrail güvenlik sitelerinin siber saldırıya uğradı
  10. 00:17 Kuzey Kore'nin, Çin'den dijital teknoloji satın aldığı iddia edildi
  11. 00:13 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy sıkılaştırılmış seferberlik yasasını imzaladığını açıkladı
  12. 00:12 Dünya Bankası'nın Türkiye için yeni CPF planı: 18 milyar dolarlık yatırım paketi
  13. 00:09 Avrupa Parlamentosu seçimleri ne zaman gerçekleşecek? İşte tüm detaylar
  14. 00:08 Erdoğan: "Sayın Özgür Özel'e kapımız açık, ele alacağımız konu başlıklarımız çok"
  15. 00:06 Cep telefonlarında geliştirilen erken uyarı sistemlerine tepki: 'Depremden daha fazla zarar verir'
  16. 00:04 Tarım sektöründe büyük bir iflas! Herkes iş arayışına girdi
  17. 00:04 UEFA Şampiyonlar Ligi'nde muhteşem bir gece yaşandı
  18. 00:04 Türkiye'de 16 mağazası bulunan sevilen kozmetik markası iflasın eşiğinde!
  19. 00:03 İsrail, İran'a nasıl karşılık verecek? İsrail basını açıkladı
  20. 00:01 AB, İran'a yönelik yaptırımları genişleteceğini açıkladı
Ekonomi Haberleri