ÜKD: Üniversiteler KHK’lara boyun eğmeyecek

ÜKD: Üniversiteler KHK’lara boyun eğmeyecek

ÜKD: Üniversiteler KHK’lara boyun eğmeyecek Üniversite Konseyleri Derneği (ÜKD), akademisyenlerin KHK'lar ile üniversitelerden ihracına ilişkin bir açıklama yayımladı. Hedefin üniversitelerin taşıdığı ilerleme fikri ve toplumsal sorumluluk bilinci olduğunu belirten ÜKD'nin...

Üniversite Konseyleri Derneği (ÜKD), akademisyenlerin KHK'lar ile üniversitelerden ihracına ilişkin bir açıklama yayımladı. Hedefin üniversitelerin taşıdığı ilerleme fikri ve toplumsal sorumluluk bilinci olduğunu belirten ÜKD'nin açıklamasının tam metni şöyle;

"AKP, iktidarı boyunca bilimsel bilgiyi karşısına almış, üniversitlerin taşıdığı toplumsal sorumluluk ve ilerleme fikrinin içini boşaltmaya çalışmıştır. 15 Temmuz süreci sonrasında ilan edilen OHAL ile yayımlanan KHK’lar, bu sürecin önemli birer aracı oldu. Eylül ayından itibaren yayımlanan KHK’lar çok sayıda değerli bilim insanının haksız yere üniversitelerden atılmasına neden olmuş, bunun sonucu olarakta kimi lisans ve lisansüstü programlar yürütülemeyecek konuma gelmiştir. Son çıkarılan 686 sayılı KHK ise beraberinde Ankara Üniversitesinde ve özelde de  Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde ağır bir tasfiye sonucunu doğurmuştur. Bununla da yetinilmemiş, yaşanan tasfiyeleri protesto hakkını kullanan üniversitenin akademisyenlerine, öğrencilerine ve  dayanışma amacıyla orada bulunan yurttaşlara  Cebeci kampüsünde polis çok sert müdahale etmiştir.  Akademisyen ve öğrenciler tartaklanmış, gözaltına alınmış, öğretim üyelerinin cüppeleri çiğnenerek kampüse polis ve TOMA sokulmuştur. Akp iktidarı dün ortaya çıkan tablanun baş sorumlusudur. 

Dün Cebeci kampüsünde savunulmak istenen; haksız ve hukuksuz yere işten atılan meslektaşlarımızın haklarıdır, savunulmak istenen bu ülkenin kamucu, aydınlanmacı, ilerici birikimidir. Dün saldırdıkları ise bu değerleri savunan akademisyenlerdir, “Hocama Dokunma'' diyen öğrencilerdir ve aynı değerleri paylaşan ve desteklerini sunmak isteyen tüm ilerici yurttaşlardır. 

AKP’nin tüm saldırılarına, artırdığı şiddete rağmen meslektaşlarımızın görevlerine döneceklerini biliyoruz. Meslektaşlarımız bilimsel üretimlerini kendi üniversitelerinde sürdürmeye devam ettiklerinde, bu haksız süreci yürütenlerin ve bunun bir parçası olanların toplumsal hafızada nasıl yer bulacağını ise aslında yakın tarihimize bakarak görebiliyoruz. 

AKP cenahından kimi isimlerin yaptığı açıklamalar bu sürecin kendileri için de iyiye gitmediği ve çuvalladıklarının farkında olduklarını ortaya koymaktadır.  AKP milletvekilleri grup toplantısında sürece yönelik huzursuzluklarını dile getirmekte, başbakan yardımcısı listelerin yeniden incelenebileceğini vurgulamakta ve sorumluluğu YÖK’e atmakta ama YÖK tasfiyelerdeki sorumluluğun kaynağı olarak Rektörlükleri işaret etmektedir. Rektörler şu an için sessizdir, ama bilinmektedir ki sorumluluk asıl olarak bu süreci baştan sona yürüten herkeste.
Bugün öğrencisinden akademisyenine, idari personelinden taşeron işçisine yani tüm üniversite bileşenlerine, sendikalardan meslek kuruluşlarına, çocuğunu üniversiteye gönderen ailelerden memleketi için kaygılanan ilerici insanlara tüm kesimler tepkilerini dile getirmektedir. Bu tepkiler önemlidir ve bilimden, aydınlanmadan, eşitlik ve özgürlüklerden yana büyüyen bir mücadelenin parçasıdır. 

Üniversite Konseyleri Derneği olarak bu mücadelenin bir parçası olduğumuzu deklare eder,  tüm üye ve dostlarımızı yürütülen bu hukuksuz sürece karşı “Hayır üniversitelerden gitmiyoruz'' diyerek direnen meslektaşlarımızın yanında yer almaya davet ederiz."
 

"ÜKD: Üniversiteler KHK’lara boyun eğmeyecek" haberi, 11 Şubat 2017 tarihinde yazılmıştır. 11 Şubat 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan ÜKD: Üniversiteler KHK’lara boyun eğmeyecek haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ÜKD: Üniversiteler KHK’lara boyun eğmeyecek 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:49 Sermaye Piyasası Kurulu: Şirketlerin ilk halka arz ön şart tutarlarında indirime gidildi
  2. 09:45 Pelin Karahan: Eşime çıplak fotoğraflar attılar
  3. 09:38 Asal Araştırma Ankara ve İstanbul anketlerini açıkladı: Fark çok büyük
  4. 09:32 Audi, Nisan ortasına kadar Carlos Sainz'dan haber bekliyor
  5. 09:28 Seren Serengil kime oy vereceğini açıkladı: Ben onlar için çok üzülüyorum
  6. 09:23 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Dış güçler olmasa günahlarımızı kime yükleriz
  7. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  8. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
  9. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  10. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  11. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  12. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  13. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  14. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  15. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  16. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  17. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  18. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  19. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  20. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
Gündem Haberleri