UKON: Kırmızı eti bugünkü fiyatlarla pahalı olarak değerlendirmek mümkün değil

UKON: Kırmızı eti bugünkü fiyatlarla pahalı olarak değerlendirmek mümkün değil

UKON: Kırmızı eti bugünkü fiyatlarla pahalı ... Hacıince, “Kırmızı ette, diğer hayvansal ürünlerdeki kadar fiyat artışı yaşanmadı” değerlendirmesini yaptı

Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince, yaptığı sektörel değerlendirmede bugünkü fiyatlarla kırmızı etin pahalı bir ürün olarak nitelendirilemeyeceğini söyledi.

2023 yılının girmesi ile birlikte kırmızı et fiyatlarının hızlı bir şekilde artmaya başladığı yönündeki haberler medya gündeminde yer almaya başladığına dikkat çeken Hacıince, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük bir mücadelenin verildiği enflasyonist ortamda karkas et fiyatlarındaki artışın spekülatif mi, yoksa içinde bulunulan piyasa şartlarının doğal bir sonucu mudur? Sorularının karşılığının doğru tespit edilmesi gerekmektedir. Aksi halde sektörün temel taşı konumunda olan üreticilerimize ya da tüketicilerimize karşı haksızlık edilmesine ve onların zarar görmesine sebebiyet verilebilir” diye konuştu.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi olarak kırmızı et piyasasında oluşan maliyet ve karkas satış fiyatlarını düzenli bir şekilde takip ederek kamuoyu ile paylaştıklarını söyleyen Hacıince, son bir ay içinde yaşanan fiyat artışlarını da takip ettiklerini ve söz konusu artışların arka planını titiz bir şekilde araştırdıklarını vurguladı.

“Fiyatların pahalı olduğu yönünde bir değerlendirme yapmak mümkün değil”

Piyasa dinamikleri ile oluşan karkas satış fiyatlarının fiyat maliyet endeksine göre oluşup oluşmadığının tespit edilebilmesi için öncelikle karkas etin maliyetinin ortaya konulması, sonra da ortaya çıkan maliyetin satış fiyatı ile mukayesesinin yapılması gerektiğini belirten Hacıince, şunları kaydetti: “2022 yılı ocak ayında 40 TL/Kg olan yerli besilik sığır fiyatı yüzde 150 aratarak 100 TL/Kg seviyesine ulaşmıştır. Tarafımızdan yapılan hesaplamada, güncel canlı besilik sığır fiyatı 100 TL/Kg, besi yemi 6,2 TL/Kg ve saman 3 TL/Kg üzerinden hesaplamaya alınmış ve 1 Kg yerli sığır karkasının 124,8 Liraya mal olduğu tespit edilmiştir.

Konseyimizin resmi sitesinde yayınlamış olduğu 12.01.2023 tarihli piyasa araştırmasında görüleceği üzere kombinalar ve kesimhanelerde karkas alım fiyatı 135,21 TL /Kg’dir. Görüleceği üzere, şu an ki karkas et fiyatı ancak maliyeti karşılayacak seviyeye ulaşmıştır. Girdilerdeki artışların üretim sürecine yansımasını ortaya koymak üzere yapılan araştırmalarımız kapsamında, 2022 yılı boyunca üretim yapıp piyasaya karkas veren bir besi işletmesinin satış verileri de incelenmiş; 348 Kg/BAŞ karkas ortalamalı sığırın satış hasılatının, ortalama 33.727 TL/BAŞ olarak gerçekleşmiş olduğu görülmüştür. Bu işletmenin 2022 yılında sattığı hayvanının yerine yerli dana koyabilmesi bugün için 280 Kg’lık bir besi danası için 28 bin TL harcaması gerekiyor.

“Kırmızı ette, diğer hayvansal ürünlerdeki kadar fiyat artışı yaşanmadı”

Kısaca geçtiğimiz yıl içerisinde sekiz ay beslenen ve kestirilen canlı 600 kiloluk bir sığırın yerine şuan ki fiyatlar ile ancak 280 kiloluk bir besi danası alınabilmektedir. Yaptığımız araştırmalar göstermektedir ki; maliyet ve satış fiyatı ilişkisi yönüyle şu anki karkas fiyatlarının pahalı olduğu yönünde bir değerlendirme yapmak kesinlikle mümkün değildir.”

Kırmızı et fiyatlarındaki artışı diğer hayvansal ürün fiyatlarındaki artış ile kıyaslayarak değerlendirdiğinde kırmızı ette diğer hayvansal ürünlerdeki kadar artış olmadığını kaydeden Hacıince, 2022 yılı başı ile 2023 yılı başındaki fiyatlar esas alındığında, kaşar peynirinin kilosunun 40 TL’den 140 TL’ye yükselerek yüzde 250, beyaz peynirinin kilosunun 30 TL’den 110 TL’ye yükselerek yüzde 266, tereyağının 50 TL’den 215 TL’ye yükselerek yüzde 330, tavuk etinin 13 TL’den 33 TL’ye yükselerek yüzde 154, yumurtanın 1,2 TL’den 2,5 TL’ye yükselerek yüzde 108 oranında artış gösterdiğini aktardı. Hacıince, karkas sığır etinin ise 68 TL’den 135 TL’ye yükselerek sadece yüzde 98,5 oranında artış gösterdiğini bildirdi.

"Kasaplık hayvan veya karkas et ithalatı çözüme katkı vermeyecektir"

Bugün için bir kilo su böreğinin kilosunun 135 TL, baklavanın da 350- 400 TL olduğuna işaret eden Hacıince, “Her ne kadar bu ürünlerin de bir maliyeti varsa da, gebelikten besi sonuna kadar en az 24 ay büyük emek ve para harcanarak üretilebilen kırmızı etin 1 kilosuyla 1 kilo börek alınabiliyorsa, ancak 3 kilosuyla bir kilo baklava alınabiliyorsa bu durumda eti bugünkü fiyatlarla pahalı bir ürün olarak nitelendirmek hiçbir şekilde söz konusu olamaz. Tüketici nezdinde daha uygun fiyatlı et tüketiminin sağlanabilmesi için karkas satış fiyatlarının maliyetin altında tutmaya çalışmak yerine, her zaman için besi materyali ve yem gibi temel girdilerin düşürülmesine yönelik çalışma yapılmasının en doğru yaklaşım olacağı kanaatindeyiz. Ülkemizle birlikte tüm dünyada canlı hayvan ve karkas et fiyatlarının yükselmesi sebebiyle ülkemizdeki et piyasasını regüle etmek amacıyla kasaplık hayvan veya karkas et ithalatı çözüme katkı vermeyecektir. Aksine üreticilerin yine tedirgin olmasını tetikleyecek ve uzun vadeli üretim dengesini bozacaktır.” şeklinde konuştu

"UKON: Kırmızı eti bugünkü fiyatlarla pahalı olarak değerlendirmek mümkün değil" haberi, 18 Ocak 2023 tarihinde yazılmıştır. 18 Ocak 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan UKON: Kırmızı eti bugünkü fiyatlarla pahalı olarak değerlendirmek mümkün değil haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. UKON: Kırmızı eti bugünkü fiyatlarla pahalı olarak değerlendirmek mümkün değil 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 17 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:53 Burdur Belediyesi'nde akraba krizi: CHP'li başkan atama tepkilerine yanıt verdi
  2. 10:46 Ekrem İmamoğlu’ndan kendi yöneticisine özelleştirme tepkisi: Haddini aşmış
  3. 10:40 TÜİK yılın ilk çeyrek işsizlik rakamlarını açıkladı
  4. 10:34 Cihangir Ceyhan: Dilber rolünü Hazar'dan başkası oynayamazdı
  5. 10:31 TL ibaresini koymamanın bedeli ağır oldu
  6. 10:31 Merkez Bankası Enflasyon Tahminini Açıklayacak: Emekliler İçin Zam Beklentisi Yükseliyor
  7. 10:23 31 Mart seçimlerinde Saadet Partili sandık görevlilerini öldürmüştü: Aftan yararlandı
  8. 10:22 Fenerbahçe, Deplasmanda Galatasaray'ı Yenerek Şampiyonluk Şansını Sürdürmek İstiyor
  9. 10:21 'Hazırlığınızı yapın' diyen İslam Memiş, gram altında dip ve zirve iki rakam verdi
  10. 10:17 Tel Aviv yönetiminden hamle geldi: İsrail'den Türkiye'ye ticaret misillemesi
  11. 09:53 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: AK Parti’nin ‘önce Hukuk’ demeden değişmesi hayal
  12. 09:48 Yunan basını duyurdu: Panathinaikos’ta Fatih Terim dönemi sona erdi
  13. 09:43 Çorum'da polis memuru uzman çavuşu öldürdü
  14. 09:37 GTA 6'nın Çıkış Tarihi ve İlk Resmi Ödülü Açıklandı
  15. 09:35 Evinde uyuşturucu bulunmuştu: Şarkıcı Kalben’i arkadaşı ele vermiş! Önce şantaj sonra ihbar
  16. 09:30 Aston Martin'in yeni güncellemelerinde, yeni ön kanat fikri dikkat çekti
  17. 09:24 Çöp konteynerine atılan çuvaldan 6 köpek yavrusu çıktı
  18. 09:20 Yeni Şafak yazarı Aydın Ünal: Ankara’da vekâletler çekişmesi
  19. 09:12 Mehmet Tezkan: Örtülü Faşizm Yasası geliyor
  20. 09:07 Canlı yayında 8 yaşındaki kızı için 'müstehcen' ifadeler kullanan kadına gözaltı
Ekonomi Haberleri