Ulaştırma Bakanlığı, İmamoğlu’nu ihalede istemedi

Ulaştırma Bakanlığı, İmamoğlu’nu ihalede istemedi

Ulaştırma Bakanlığı, İmamoğlu’nu ihalede ist... TCDD’nin Sirkeci ve Haydarpaşa garlarının bazı bölümlerini kiraya vermek için ihaleye çıkarılacak. İBB Başkanı İmamoğlu 4 Ekim'de yapılacak ihaleye

TCDD’nin Sirkeci ve Haydarpaşa garlarının bazı bölümlerini kiraya vermek için ihaleye çıkarılacak. İBB Başkanı İmamoğlu 4 Ekim'de yapılacak ihaleye katılacaklarını açıklamıştı ancak Ulaştırma Bakanlığı'ndan hiç beklemediği bir cevapla karşılaştı.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarihi Haydarpaşa Garı'nın ve Sirkeci Garı'nın atıl durumda olan depo sahaları bölgesini “kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılmak üzere” kiralamak için 4 Ekim'de ihaleye çıkacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da söz konusu ihaleye katılacaklarını açıklayarak “Haydarpaşa Garı, Sirkeci Garı ihaleye çıkıyor. Büyükşehir belediyesi olarak tümüyle almak için ihaleye gireceğiz. Harem'e Haydarpaşa'yı da katarak kültürel alan oluşturarak bayram kutlamasının eksenini orada kurmak istiyoruz” demişti.

'İBB'NİN KATILIMI CAYDIRICI OLUR'

Ulaştırma ve AltYapı Bakanlığı, İmamoğlu'nun açıklamaları üzerine dikkat çeken bir açıklama yaparak İBB'nin ihaleye katılmasını uygun bulmadığını duyurdu. Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; açıklamada “Söz konusu ihale şartında, ‘ihale sonrasında işletme için gerekli olan işyeri açma ve işletmek için tüm izinleri ve ruhsatlarını yüklenici firma kendisi alır' maddesi yer almaktadır. Bu nedenle İBB'nin veya iştiraklerinin böylesine bir ihaleye girmesi durumunda; ihale sonrası su, doğalgaz bağlatılması gibi işlerin Büyükşehir Belediyelerinde, işyeri açma ve işletme izinlerinin ise ilçe belediyelerinden alacakları için belediye ile ihalede yarışmak, diğer katılımcılarda caydırıcı etkisi olacak ve ihaleye katılımı azaltacaktır. İhalenin olmazsa olmaz kuralı olan rekabet ortamı sağlanamayacaktır. Oysa sözü edilen ihalede maksat, mülk sahibi olan idareye gelir sağlamak ve kültür sanat etkinliklerine imkân oluşturmaktır” denildi.

'BAKANLIĞIN AÇIKLAMASI HUKUKA AYKIRI'

İBB'nin 4 Ekim günü her koşulda bu ihaleye girerek teklif vereceği öğrenildi. İBB Sözcüsü Murat Ongun, bakanlığın açıklamasının hukuka aykırı olduğuna dikkat çekerek “Ulaştırma Bakanlığınca yapılan açıklamada İBB ya da iştiraklerinin ihaleye girmesinin ihalede rekabet ilkesini zedeleyeceği iddia ediliyor. Tam tersine; yapılan bu açıklama 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunun 2. maddesinde yer alan ihalelerin ‘açıklık ve rekabet ilkelerine' aykırılık oluşturmaktadır. Kamu tüzel kişiliğine haiz olan büyükşehir belediyemiz ve Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi iştiraklerimiz serbest iradeleri ile ihale şartnamesinde belirtilen şartları taşımaları halinde ihaleye girmelerinin önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. Yapılan açıklama ile varılan hukuki niteleme ancak bir yargı merciinin varabileceği nitelikte olup ihaleyi yapan idarece yapılması açıkça hukuka aykırılık teşkil etmektedir. Hem ihale hukuku açısından hem de genel hukuk kaideleri bakımından yapılan açıklama bir hukuk devletinde olmaması gereken talihsiz bir açıklamadır. Bu açıklamanın motivasyonu nedir bu da merak konusu” dedi.

İHALE ŞARTNAMESİNDE DİKKAT ÇEKEN DETAY

Aylık kira bedeli 30 bin TL üzerinden açılacak ihaleye katılmak için 90 bin TL teminatın bankaya yatırılması gerekirken, kiralama süresi 15 yıl olarak belirlendi. İhale şartnamesinde oldukça dikkat çeken ve adeta belli bir firmayı tanımlayan çok dikkat çeken bir şart da bulunuyor. Şartnamede yer alan o maddeye göre ihaleye katılacak isteklinin tüzel kişilik olması halinde “son 5 yıl içinde ‘dijital, kültürel ve sanatsal' faaliyetlerde bulunduğuna dair en az 4 milyon TL tutarında iş deneyim belgesi sunması ve envanterinde en az 20 milyon tutarında dijital ekipman barındırması ve bu ekipmanlar için 5 milyon TL tutarında süresiz banka teminat mektubu vermesi” gerekiyor.

"Ulaştırma Bakanlığı, İmamoğlu’nu ihalede istemedi" haberi, 27 Eylül 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Ulaştırma Bakanlığı, İmamoğlu’nu ihalede istemedi haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ulaştırma Bakanlığı, İmamoğlu’nu ihalede istemedi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  2. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  3. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  4. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  5. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  6. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  7. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  8. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  9. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  10. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  11. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  12. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  13. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  14. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  15. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  16. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  17. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  18. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  19. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  20. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
Politika Haberleri