Ülke çapında kuraklık tehlikesi: Barajlar tek tek kuruyor
Ülke çapında kuraklık tehlikesi: Barajlar te... Bilim insanları, ülke çapında kuraklık tehlikesine dikkat çekerken, Türkiye'nin birçok noktasından barajların kuruduğuna ilişkin bilgiler geliyor.
Sıcaklıkların mevsim normallerin üzerinde seyretmesi ve beklenen yağışların gelmemesi nedenleriyle Türkiye, kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya.
Bilim insanları, ülke çapında kuraklık tehlikesine dikkat çekerken, Türkiye'nin birçok noktasından barajların kuruduğuna ilişkin bilgiler geliyor.
ÇANAKKALE'DE 1 YILLIK İÇME SUYU KALDI
Çanakkale'nin tek içme suyu kaynağı olan ve bölgedeki bazı köylerin de ziraî sulama ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı'nda su seviyesi kritik seviyelere düştü.
Baraj, geçtiğimiz yıl Kasım ayında yüzde 50 doluluk oranıyla 27 milyon 385 bin metreküp suya sahipken, bu yıl yine Kasım ayında ise yüzde 22 doluluk oranıyla 12 milyon 149 bin metreküp su rezervi bulunan barajda tehlike çanları çalıyor bulunuyor.
Çanakkale merkez, Dardanos ve Güzelyalı köylerinin içme suyunun yanı sıra, Karacaören, Özbek, Saraycık, Sarıcaeli ve Kepez köylerinin tarımsal sulama ihtiyaçlarını da karşılayan Atikhisar Barajı'nda 1 yıl yetecek kadar içme suyu rezervi kaldı.
BURSA'DAKİ GÖLBAŞI BARAJI YÜZDE 90 KURUDU
1933 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından, tarım arazilerini sulamak için, Bursa’nın Kestel ilçesine yaptırılan Gölbaşı Barajı’nın yüzde 90’ı kurudu. Uludağ ve Katır Dağları’ndan akan sularla beslenen baraj, Gürsu, Kestel, Yıldırım ve Osmangazi ilçesindeki tarım arazilerini sulamak için kullanılıyor.
Kıyıdan, yer yer 100 metreye kadar çekilen baraj, dronla havadan görüntülendi. Kestel Ziraat Odası Başkanı Eyüp Kılıç, Bursa Ovası’na kurulan fabrika ve sanayilerin, buradan su kullandığını, suyun bu sebepten çekildiğini, aynı zamanda uzun süredir temizlenmeyen göletin dibinde, kil ve çamur birikintisi olduğunu söyledi.
BÜYÜKÇEKMECE BARAJI'NIN DOLULUK ORANI YÜZDE 16'YA GERİLEDİ
Büyükçekmece Barajı’nda ise 2020 Ocak ayında yapılan ölçümlerde yüzde 39.35 olan doluluk oranı, 2020 Aralık ayı itibariyle yüzde 16 seviyesine geriledi. Büyükçekmece Barajı’nın son 10 yılına bakıldığında en düşük doluluk oranı 09 Aralık 2014 yılında yüzde 23.37 ölçülmüştü. Suların yüzlerce metre çekildiği barajın son durumu ise drone ile havadan görüntülendi. Çekilen görüntülerde kuralık nedeniyle barajın etrafında adacıkların oluştuğu ve balıkçı teknelerinin ise karaya oturduğu görülürdü.
"Ülke çapında kuraklık tehlikesi: Barajlar tek tek kuruyor" haberi, 11 Aralık 2020 tarihinde yazılmıştır. 12 Aralık 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Ülke çapında kuraklık tehlikesi: Barajlar tek tek kuruyor haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ülke çapında kuraklık tehlikesi: Barajlar tek tek kuruyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 24 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.