Ülkesindeki hükümet karşıtı gösterilere ilişkin Netanyahu: "Anarşiye izin vermeyeceğiz"

Ülkesindeki hükümet karşıtı gösterilere ilişkin Netanyahu:

Ülkesindeki hükümet karşıtı gösterilere iliş... İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesine karşı gerçekleşen kitlesel protesto ve toplumsal tepkiye ilişkin "Anarşiye izin vermeyeceğiz.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesine karşı gerçekleşen kitlesel protesto ve toplumsal tepkiye ilişkin "Anarşiye izin vermeyeceğiz." dedi.

Netanyahu, haftalık kabine toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Almanya ziyareti ve ülkedeki protestolara değindi.

Tartışmalı yargı düzenlemesine karşı 11 haftadır devam eden kitlesel protestolara dair Netanyahu, "Anarşiye izin vermeyeceğiz. Oto yolların kapatılması, askeri görevin reddedilmesi, sokaklarda kan dökülmesi ve kamu figürlerine saldırı çağrıları yapanlar var. Hiç kimsenin şiddet eylemlerine kalkışmasını kabul edemeyiz." ifadelerini kullandı.

Netanyahu, Emniyet Teşkilatına çağrıda bulunarak "şiddeti, yol kapatmaları engellemesini ve vatandaşların gündelik hayatının akışına imkan sağlamasını" istedi.

İstihbarat Teşkilatı ve Başsavcılığın, Başbakan ve ailesi ile bazı siyasilere sosyal medya üstünden suikast çağrısı yapanlara yönelik "somut adım" atmalarını isteyen Netanyahu, ordu ve öteki güvenlik birimlerinin de askeri görevi reddedenlerle "şiddetle mücadele etmesi" icap ettiğini belirtti.

Başbakan Netanyahu, ülkesinde yasama, yürütme, yargı arasındaki dengenin yargı lehine bozulduğunu ifade ederek hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesine ilişkin "samimi, somut ve adil bir tartışma gerçekleştirilmesi" icap ettiğini kaydetti.

Öte taraftan Netanyahu, Berlin ziyareti esnasında Almanya'ya Arrow 3 antibalistik roket müdafa sistemi satışının ele alındığını sözlerine ekledi.

İsrail'deki tartışmalı yargı düzenlemesi

Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üstündeki tesirini azaltan bir "yargı reformu" planladıklarını açıklamıştı.

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak suretiyle hükümet ile İsrail yargı mekanizması içinde gerilime yol açmıştı.

Ülkedeki en yüksek yargı mercii olarak vazife icra eden İsrail Yüksek Mahkemesi, Meclisin çıkardığı kanunları, anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırılık nedeni öne sürülerek bozma yetkisine haiz.

Netanyahu hükümeti, açıklamış olduğu yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisinin büyük seviyede elinden alınacağını belirtmişti.

Hükümetin yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören yargı düzenlemesi, İsrail içinde ve internasyonal alanda yargının yetkilerini kısıtladığı nedeni öne sürülerek yoğun şekilde eleştirilmişti.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un krize çözüm için sunmuş olduğu yargı düzenlemesi tasarısı, karşıcılık tarafınca kabul edilmiş sadece iktidar tarafınca reddedilmişti.

Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesine karşı kitlesel protestolar, 11 haftadır yüz binlerce kişinin katılımıyla devam ediyor.

İsrail ordusunda aralarında cenk pilotları, denizaltı subayları, siber güvenlik uzmanları, hususi kuvvetler benzer biçimde birimlere bağlı yüzlerce yedek asker, hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesini uygulaması durumunda görevlerine devam etmeyeceklerini yada eğitimlere katılmayacaklarını açıklamıştı.

İsrail'de iç ve dış danışma teşkilatları, öteki güvenlik kurumlarının çalışanları da yaptıkları açıklamalarla hükümetin yargı düzenlemelerine karşı itirazlarını duyurmuştu.

"Ülkesindeki hükümet karşıtı gösterilere ilişkin Netanyahu: "Anarşiye izin vermeyeceğiz"" haberi, 19 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. Gündem kategorisi altında bulunan Ülkesindeki hükümet karşıtı gösterilere ilişkin Netanyahu: "Anarşiye izin vermeyeceğiz" haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ülkesindeki hükümet karşıtı gösterilere ilişkin Netanyahu: "Anarşiye izin vermeyeceğiz" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:23 "TKP'liyim, AKP'ye oy vereceğim" demişti, AKP'nin Gençlik Kolları yöneticisi olduğu ortaya çıktı!
  2. 13:23 Anket şirketi şaşkına döndü, sonuçları yeniden kontrol edecek!
  3. 13:04 Ankara seçim anketi şok etti: Asal Araştırma inanmakta zorlandı!
  4. 12:58 Yaz saati uygulaması başlıyor: Saatler bir saat ileri alınacak!
  5. 12:58 Ankara ve İstanbul için yepyeni bir seçim Kararı!
  6. 12:58 Karabük'te sosyal medya skandalı: 8 kişi gözaltına alındı!
  7. 12:56 Putin: Polonya ve Baltık Ülkelerine Yönelik Saldırı İddiaları 'Tamamen Saçmalık'
  8. 12:51 İsrail'in Gazze Saldırıları: 62 Filistinli Hayatını Kaybetti,Kızılay Çalışanları Serbest Bırakıldı
  9. 12:47 Telefon Ekranınızı Ters mi Düz mü Tutmak: Artılar ve Eksiler
  10. 12:40 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Yarın Ankara’ya Geliyor
  11. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  12. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  13. 11:45 Altaylı, YÖK'ün denklik kararını sert eleştirdi: "Bunun tek sonucu felaket!"
  14. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  15. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  16. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  17. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  18. 11:20 Sabancı'dan dev hisse devri: Hisselerin satışı tamamlandı!
  19. 11:19 10 Yunan Adası'nda kapıda vize heyecanı! Bayram tatiliniz hazır mı?
  20. 11:19 Evrenin gizemleri birer birer çözülüyor! Kara deliğin manyetik alanları görüntülendi
Gündem Haberleri