Ulusal Holokost Müzesi açılışına katılan İsrail Cumhurbaşkanı Herzog protestoyla karşılaştı

Ulusal Holokost Müzesi açılışına katılan İsrail Cumhurbaşkanı Herzog protestoyla karşılaştı

Ulusal Holokost Müzesi açılışına katılan İsr... İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Hollanda'nın başkenti olan Amsterdam'daki Ulusal Holokost (Yahudi Soykırımı) Müzesi'nin açılışına katılmış bulundu ve halk tarafından yoğun protesto gösterileriyle karşı karşıya geldi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Hollanda'nın başkenti Amsterdam'daki Ulusal Holokost (Yahudi Soykırımı) Müzesi'nin açılışına katıldı ve yoğun protesto gösterileriyle karşılandı.

Erev Rav adlı Yahudi örgütü, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un Filistinlilere karşı 'soykırımı kışkırtmaktan' tutuklanması için Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurdu.

Amsterdam'daki Ulusal Holokost Müzesi'nin açılışına İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un yanı sıra Hollanda Kralı Willem-Alexander, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Almanya ile Avusturya'dan temsilciler katıldı.

Hollanda'daki Yahudi kuruluşlarının, müze açılışına İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un da katılacağını geçen Çarşamba günü açıklaması büyük tartışmalara neden oldu.

Amsterdam'daki Portekiz Sinagogu'ndaki tören öncesinde, kentin çeşitli yerlerinde İsrail ve Herzog karşıtı gösteriler düzenlendi. Göstericilerle Hollanda polisi arasında zaman zaman arbede yaşandı.

Eski Hollanda Başbakanı Dries van Agt tarafından kurulan Filistin yanlısı Haklar Forumu adlı örgüt, Kral Willem-Alexander'ın Herzog'u karşılamasını eleştirdi ve "İsrail'in sevdiklerini öldürmesini ve topraklarını yok etmesini çaresizce izlemek zorunda kalan Filistinlilerin suratına atılan bir tokat," diye değerlendirdi.

Hollanda'daki 200 camiye üye olan çatı örgütü K7, Hollanda Kralı'na, Müslümanların kutsal ayı Ramazan'ın ilk gününde İsrail Cumhurbaşkanı'nı karşılamama çağrısında bulundu.

Cami dernekleri, Herzog'un ziyaretini "Filistin halkının kaderiyle ilgilenen ve adalete büyük önem veren herkes için büyük bir darbe" olarak nitelendirdi.

Farklı Yahudi kuruluşları ve insan hakları örgütü The Rights Forum da Herzog'un Hollanda'ya gelişine karşı çıktı.

Siyonizm karşıtı Yahudi örgüt Erev Rav, Cumartesi günü Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne Herzog için tutuklama emri çıkarılması talebinde bulundu.

Zeytin Ağacı Vakfı öncülüğünde bir bildiri yayınlayan diğer Yahudi örgütleri, Herzog'u "Filistin halkına karşı soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçları işlemekle" suçladı. Bildiride, Herzog'un Holokost tarihini "kendisini ve şu anda işlenen soykırımı meşrulaştırmak için" kullandığı savunuldu. Bu, kuruluşlar da, Herzog’un Hollanda’da tutuklanmasını talep etti.

Uluslararası Af Örgütü, Pazar sabahı Ulusal Holokost Müzesi çevresinde Herzog'a karşı yapılan ilk gösteriyi düzenledi.

Örgüt, müze çevresinde üç farklı noktada sessiz bir protesto gerçekleştirdi.

Af Örgütü'ne göre, müze açılışı, "Filistin halkının uzun süredir maruz kaldığı büyük acılar göz önüne alındığında" oldukça hassas bir olaydı.

Uluslararası Af Örgütü sözcüsü Nicole Sprokel, Hollanda medyasına, "Ulusal Holokost Müzesi önemli bir müze çünkü İkinci Dünya Savaşı'ndan alınan derslerin öyküsünü anlatıyor. Ama müzenin, uluslararası hakları ihlal eden bir ülkeyi temsil eden biri tarafınca açılması oldukça acı," sözlerini söyledi.

Öğle saatlerinde Amsterdam'daki Waterlooplein'de, Filistin bayrakları taşıyan 2000'den fazla kişi bir araya geldi.

"TARİHTEN DERS ALMALIYIZ"

Gösteriye katılan Yahudi örgütü Erev Rav’ın kurucusu Yuval Gal, yerel kanal AT5’e, "Tarihten ders almalıyız. ‘Bir daha asla' dediğimizde, gerçekten bunu kastediyoruz. Ama bu şimdi Gazze'de yaşanıyor," açıklamasını yapmış bulundu.

Auschwitz'den sağ kurtulan bir büyükannenin torunu olan Hollandalı Yahudi Ayala Levinger de, Het Parool gazetesine, "Medya tüm Yahudilerin İsrail'i desteklediğini düşünüyor ama durum hiç de öyle değil," sözlerini söyledi.

Ayala, hala barış içinde bir arada yaşamanın mümkün olduğuna inandığını dile getirdi.

Sol muhalefet partileri de Herzog'un Hollanda'ya gelmesine tepki gösterdi.

HERZOG’A NEDEN BU KADAR TEPKİ GÖSTERİLİYOR?

NOS'a göre, İsrail Devlet Başkanı Herzog'a yönelik tepkilerin bu kadar yoğun olmasının nedeni, Gazze konusundaki tartışmalı açıklamalarıdır.

Herzog'un, Gazze'deki sivillerle Hamas militanları arasında herhangi bir ayrım yapmadığını belirtmesi, uluslararası toplum tarafından eleştirilmiştir.

NOS'a göre, Herzog, Hamas'ın İsrail'e 7 Ekim'de düzenlediği saldırılardan tüm Filistin halkını sorumlu tuttu. Bu açıklama, Güney Afrika'nın Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail'e karşı açtığı soykırım davası dilekçesinde de yer almıştır.

Aralık ayında İsrail birliklerini ziyaret eden Herzog'un, Gazze'ye atılan bir bombanın üzerine "Sana güveniyorum" yazması da tepkilerin bir başka nedenidir.

YAHUDİ KURULUŞLARI TEPKİLERİ NASIL KARŞILADI?

Ulusal Holokost Müzesi'nin yapımında yer alan Yahudi örgütleri, protestoların hayal kırıklığı yarattığını belirtiyor.

Müzenin bağlı olduğu Yahudi Kültür Merkezi Müdürü Emile Schrijver, Hollanda medyasına yaptığı açıklamada, eleştirileri anladıklarını ifade ederek, "Ancak aynı zamanda bu müzenin ilgili olduğu insanları da dışlamak istemiyoruz. Bu müze Hollandalı Yahudilerin öldürülmesiyle ilgili" dedi.

Schrijver'a göre, Herzog, Cumhurbaşkanı olarak artık Hollanda'da bir gelecek göremedikleri için savaştan sonra İsrail'e gitmeye karar veren binlerce Hollandalı Yahudiyi simgeliyor.

Amsterdam'da öğle saatlerinde başlayan açılış töreni nedeniyle Holokost Müzesi ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

Bazı toplu taşıma durakları kapatıldı ve protesto afişleri asan bazı kişiler polis tarafından gözaltına alındı.

HERZOG: "MÜZE YAHUDİ DÜŞMANLIĞINDAN KAYNAKLANAN DEHŞETİ ANLATIYOR"

Hollanda Kralı Willem-Alexander, protestolar eşliğinde geldiği törende, "Müze, kurbanlara bir yüz ve ses veriyor. Antisemitizmin nasıl yıkıcı sonuçlara yol açabileceğini gösteriyor" sözlerini söyledi.

Hollanda Kralı, "Antisemitizmin her şeyi yok eden bir kasırgaya dönüşmesini önlemenin" her insanın sorumluluğu olduğunu ifade etti.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog da, nefret ve Yahudi düşmanlığının dünya çapında yükseldiğini savunarak, Holokost Müzesinin "Yahudi karşıtlığından kaynaklanan dehşeti" hatırlatan bir yer olduğunu belirtti.

Herzog, 7 Ekim'den bu yana Hamas tarafından rehin tutulan İsraillilerin serbest bırakılması çağrısında da bulundu.

Hollanda ve Almanya hükümetlerinin de katkıda bulunduğu müzenin kurulması için 32 milyon euro bağış toplandı.

Müze, Amsterdam'ın Yahudi mahallesi olan Plantage Middenlaan'da, 2. Dünya Savaşı sırasında birçok Yahudi'nin Nazi toplama kamplarına gönderildiği eski bir okulda açıldı.

Müzede, 2 bin 500 parça eşyanın yanı sıra fotoğraflar, filmler, ses kayıtları ve belgeler yer alıyor.

Naziler tarafından gerçekleştirilen soykırımda 102 bin Hollandalı Yahudi hayatını kaybetti.

"Ulusal Holokost Müzesi açılışına katılan İsrail Cumhurbaşkanı Herzog protestoyla karşılaştı" haberi, 10 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 10 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Ulusal Holokost Müzesi açılışına katılan İsrail Cumhurbaşkanı Herzog protestoyla karşılaştı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ulusal Holokost Müzesi açılışına katılan İsrail Cumhurbaşkanı Herzog protestoyla karşılaştı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:23 Müsavat Dervişoğlu İYİ Parti’nin genel başkanı seçildi
  2. 20:07 Ferrari'nin son modeli, F167, birkaç gün içinde yollara çıkacak!
  3. 20:00 İslam Kalkınma Bankası, Türkiye'ye 120 milyon avro finansal destek sağlayacak
  4. 19:53 Ünlü ekonomist, gram altın için '3333' uyarısında bulundu!
  5. 19:37 Buse Naz Çakıroğlu, Avrupa şampiyonu oldu!
  6. 18:55 Bakan Şimşek'in açıklaması altın piyasasını etkileyecek: İslam Memiş, "Ucuz altın geliyor" dedi
  7. 18:52 Muslu Belediyespor, şampiyonluk hedefinde!
  8. 18:42 Samet Aybaba'dan Sergen Yalçın ve transfer açıklaması geldi! Son dakika!
  9. 18:12 Sivassporlu Rey Manaj gol sayısını 22’ye yükselterek, rekor kırdı!
  10. 18:04 Kadir İnanır'ın yaşamını meğer o detay kurtarmış!
  11. 17:55 Dev şirket 269.065.476 TL'lik sermaye artışı için adım attı
  12. 17:55 SGK uzmanı emekli maaşlarında yüksek artışa yönelik şaşırtıcı açıklamalar yaptı
  13. 17:55 Tekstil devi, iflasını resmen duyurdu
  14. 17:54 Apple'dan Beklenen Duyuru Gerçekleşti: Yeni iPad O Tarihte Raflarda!
  15. 17:54 Mutfakların Efsanevi İsmi Sonsuza Uğurlandı: Ünlü İş İnsanı Hayatını Kaybetti
  16. 17:52 Başkan Dursun Özbek açıkladı! İşte Galatasaray'ın o dev gelir kaynağı!
  17. 17:39 Iraklı ünlü TikTok fenomeni öldürüldü! Son dakika!
  18. 17:02 İpragaz'ın kurucusu Yücel Kurttepeli hayatını kaybetti
  19. 16:59 İspanyol sanatçılar ve aydınlar Filistin'e destek için Madrid'de bir araya geldi
  20. 16:32 Beşiktaş taraftarı, derbi için Ülker Stadyumu’nda
Dünya Haberleri