Uluslararası kamuoyu sessiz, terör saldırıları artışta!

Uluslararası kamuoyu sessiz, terör saldırıları artışta!

Uluslararası kamuoyu sessiz, terör saldırıla... Yemen’de belli alanları control eden Husiler, sınır ötesinde BAE ve Suudi Arabistan’da terör saldırıları düzenliyor.

Yemen’de belli alanları control eden Husiler, sınır ötesinde BAE ve Suudi Arabistan’da terör saldırıları düzenliyor. Bu saldırılara maru kalan BAE'nin New York'taki Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Lana Nusseibeh ise saldırıların devam etmemesi için uluslararası kamuoyunu durumun ciddiyetini anlamaya davet etti.  Lana, BM’de yaptığı konuşmada "Bu terörist milislerin (Husiler) saldırıları ne zaman sona erecek?" açıklması gündemdeki yerini korurken, Husiler tarafından Yemen'de kendi kotrolleri altında olan bölgelerden BAE'nin başkenti Abu Dabi'ye yönelik gerçekleştirilen saldırılardan yaklaşık bir ay sonra, uluslararası toplumun bu saldırıları durduracak adımları henüz zatmış değil.

 

 

BAE Büyükelçisi’nin BM’de detaylarını anlattığı saldırılar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kınamasına rağmen devam etti. Uluslararası hukuk uzmanlarına göre ise, "şimdiye kadar kınama  dışında dayanışma konusunda isteksiz olan uluslararası kamuoyu bu tehditlerle yüzleşmek adına daha fala adım atılmasına" dikkat çekerken “Terörist grupların faaliyetleri, uluslararası toplum onları görmezden geldikçe büyüyerek daha tehlikeli hale gelebilir” yorumlarında bulunuyor.

 

Yemen'in Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Marwan Noaman da birkaç gün önce yaptığı açıklamada, İran destekli Husilerin 30 binden fazla çocuğu savaşçıları olarak kullandığını söyledi. Noaman, New York'taki (UNICEF) Yürütme Konseyi toplantıları sırasında yaptığı açıklamada, "Husi grubu tarafından kontrol edilen bölgelerde çocuklara yönelik ihlallere yönelik izleme ve kontrol mekanizmalarını gözden geçirme" çağrısında bulundu.

 

Öte yandan, Husi grubunun sınır ötesi saldırıları da devam ediyor. En son yapılan kanlı sınır ötesi saldırı, 10 Şubat'ta Suudi Arabistan'ın güneyindeki Abha Uluslararası Havalimanı'na gerçeleştirilid. Saldırıda 12 havalimanı çalışanı ve yolcusu yaralandı.

 

 

7 yıldan fazla süredit iç savaşı yaşayan Yemen, Husi grubunun meşru otoriteye karşı yaptığı darbe ile başkent Sana'a'yı ele geçirdiği günden beri büyük çatışmalara sahne oluyor. Bu çatışmalar bugüne kadar, dünyanın en kötü insani krizlerinden birisinin yaşanmasında neden oldu. Husiler hakkında, birkaç gün önce ABD'nin Yemen özel elçisinin Birleşmiş Milletler'de, “komşu ülkelere yaptıkları saldırılarla siyasi çözümü engellemeye çalıştığını” söyledi.

 

Yemen’de Husilerin kontrolü altındaki bölgelerde bugüne kadar yaklaşık 60 bin çocuk aşırıcı akımlar ve radikal örgütlerin tehdidi aldınta hayatlarına devam etmeye çalışıyor. 95 yerel ve bölgesel insan hakları örgütünden oluşan İnsan Hakları Koalisyonu’na göre, "okullardan, camilerden ve kamplardan alınıp özel merkezlere getirilen" bu çocukların  ileride Yemen'de ve bölgede barış için gerçek bir tehdit oluşturacağını açıklayıp, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitaben yazdığı bir mektupta da Husilerin terör örgütü olarak sınıflandırılması çağrısında da bulundular.

 

Bağımsı çalışmalar yürüten Uluslararası Göç Örgütü'nün istatistiklerine göre, bu yılın başından bu yana (18.324 kişiyi denk gelen) 3.054 aile yerinden edildi. Yemen Enformasyon Bakanı Muammer El-Eryani, daha önce yaptığı bir açıklamada, Husiler tarafından yerleştirilen mayınların çoğu kadın ve çocuk olmak üzere bugüne kadar 7.000 sivili öldürdüğünü veya sakat bıraktığını, Husilerin sivillere ve sivil hedeflere yönelik saldırıları sonucunda 4 milyondan fazla insanın yerinden edildiğini açıkladı.

 

Husiler, çatışmaların başlangıcında Yemen'in iç kesimleri için sınırlı bir tehdit oluşturduğunu, Ama şimdi ülke ve bölge için daha büyük tehdit oluştduruğu aktivistler tarafından dile getiriliyor. Aktivistler ayrıca, "Husilerin tehdidinin öngürülemez derecede uluslararası bir tehdide de dönüşebileceği" uyarısında da bulunuyorlar. Yemen uzmanı bir kişiye göre “Bu konudaki insiyatif artık uluslararası toplumda ve bu şiddet ortamının hangi mekanizma sonra erdirileceğinin farkında olunmalıdır. Bugüne kadar Husilerle yapılan anlaşmalar kesinlikle işe yaramadı."

 

Bugüne kadar Yemen'in içindekli bölgeleri hedef alan ve on binlerce masum insanı kurban eden saldırılar ve korkunç insan hakları ihlallerinin arkasındaki Husiler, ülkedeki havalimanları ve limanlar da dahil olmak üzere hayati tesisleri hedef alarak Taiz şehri gibi birçok şehri boğucu bir kuşatma altına aldılar.

 

Resmi raporlar, “Uluslararası deniz ticaretinin işleyişine karşı, farklı milletlerden 22 gemiyi etkileyen Husi milisleri, Hudeyde'nin üç limanına (Al-Salif-Ras Issa-Al-Hodeidah) gerçekleştirdikleri 32 terör saldırısına’’ dikkat çekerken Husilerin bu ticari limanları bir askeri üsse dönüştürme çabasın da bu raporlarda yer aldı. 

 

Geçen yılın Aralık ayında, Sana'a Stratejik Araştırmalar ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen kapsamlı bir soruşturma, El Kaide ile Husi grubu arasındaki mahkum takas anlaşmalarını ile iki grup arasında herhangi bir anlaşmazlığın olmadığı ilan edilmemiş ortaya çıkmıştı. Bu durum siyaset uzmanıları tarafından “iki cihatçı grup arasındaki rol alışverişi” olarak yorumlandı.

"Uluslararası kamuoyu sessiz, terör saldırıları artışta!" haberi, 20 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 20 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Uluslararası kamuoyu sessiz, terör saldırıları artışta! haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Uluslararası kamuoyu sessiz, terör saldırıları artışta! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:01 Tekstil Sektöründe Sarsıntı! Dev Firma İflas İlan Etti!
  2. 01:01 Arka Sokaklar'a Bomba Transfer! Asıl Kadro Şevket Çoruh'tan Sonra Bu Ünlüyle Tamamlanıyor!
  3. 00:52 Sarı-Lacivertlileri Çileden Çıkaran Açıklama: "Yardım Olmadan Asla Kazanabilirler mi?"
  4. 00:49 Kenya'yı Vuran Sel Felaketinde Ölü Sayısı 44'e Yükseldi!
  5. 00:30 İflas Haberleri Artıyor: Bir Giyim Şirketi Daha Kapanıyor!
  6. 00:27 Belçika Ukrayna'ya F-16 desteği verme kararı aldı
  7. 00:23 Türkiye Yollarının Kötülüğü İlk Kez Bir İşe Yarayacak: Elektrik Üreten Süspansiyon Sistemi!
  8. 00:22 Tırnak Diplerinizdeki Bu Değişiklik Vücudunuzdaki Bir Organın Çöküşünün Habercisi Olabilir!
  9. 00:22 Tansiyon Sorununuza Çözüm Bu Bitkide! Tuz Bile Kullanılsa Tansiyonunuz Yükselmiyor!
  10. 00:19 Emeklilere Müjde: 08,00 İtibari İle O İşlem Ücretsiz!
  11. 00:19 Galatasaray'ın Tarihi Zaferi: Okan Buruk'tan Efsanevi Bir Başarı!
  12. 00:16 New York Borsası günü yükselişle tamamladı
  13. 00:09 Darphane 1 TL ve 50 kuruşların gramajını azaltacak
  14. 23:55 Arda Güler Real Madrid'te ilk golünü attı
  15. 23:43 Okan Buruk'dan efsane sözler; “Büyük rekorlara imza atıyoruz”
  16. 23:34 Fernando Muslera'nın rekoru! Çok konuşulacak rekor!
  17. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  18. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  19. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  20. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
Dünya Haberleri