Under Screen Camera teknolojisi ile tanışın

Under Screen Camera teknolojisi ile tanışın

Under Screen Camera teknolojisi ile tanışın Önce tek kamerayla işe başlayan üreticiler, sonrasında dual kamera, 3 kamera, 4 kamera, hatta 5 arka kameralı modeller sundular. Under Screen Camera …

Akıllı telefonlarda “kameralar” her zaman önemli olmuştur. Özellikle de arka kameralar. Önce tek kamerayla işe başlayan üreticiler, sonrasında dual kamera, 3 kamera, 4 kamera, hatta 5 arka kameralı modeller sundular. Under Screen Camera …

Under Screen Camera ’lar yolda. Dual kameralı modellere baktığımızda, örneğin 2011’de satışa sunulan HTC Evo 3D modeli dikkat çekiciydi. Ürün, gözlüksüz 3D içerikler sunabilen ilk akıllı telefonlardan bir tanesiydi ve buna katkı sunabilmesi için arka tarafında dual lensli kamera yer alıyordu. Böylece 3D fotoğraflar ve videolar çekebiliyordu. Benzer olarak LG’nin de Optimus 3D telefonu vardı. Pek de ilgi görmedi bu modeller. Daha sonra pek çok üreticinin dual kamera tarafında yoğunlaştığına şahit olduk. 3D taraf değil de, daha çok geniş açılı fotoğraflar ve derinlik sensörü özellikleri için.

Tabii gerçekten “kamera telefon” olarak nitelendirilen ürünler de geldi. Nokia’nın PureView 808’i ve Lumia 1020’si, Samsung’un Galaxy K Zoom’u gibi. Her ne kadar kalın ve tasarımı pek iyi olmasa da, 10X optik zoom, Xenon & LED flash ve OIS gibi özellikleri bir arada sunabilen kaç telefon kamerası var?

Daha sonra, arkada 3 kameralı modeller gelmeye başladı. Örneğin, 2018 model Samsung Galaxy A7’nin arka tarafında 3 kamera yer alıyordu. Geniş açılı ve derinlik sensörü etkili çekimler daha da önem kazanmıştı.

Günümüze daha yakın bir zaman diliminde ise, arka tarafında 4 kamera olan Huawei P30 Pro ve arka tarafında 5 kamerası bulunan Nokia 9 PureView gibi modellerle karşılaştık.

Başta da belirttiğimiz gibi, özellikle arka kameralar her zaman önemli oldu. Öyle ki mobil kamera deneyimlerinin geliştirilmesi için firmalar Leica ve Zeiss gibi kamera ve optik tarafında önemli isimlerle iş birliklerine gitti, gidiyor.

Peki ya ön kameralar, yani selfie, hatta öz çekim olarak da adlandırılan kameralar?

Bildiğiniz gibi ilk dönem akıllı telefonlarda ön kameralar çok da önemli değildi. Görüntülü görüşmeler için tercih edilen bu kameralar, konu fotoğraf çekmek olduğunda çok da tercih edilmezdi. Lakin yıllar geçtikçe ve teknoloji geliştikçe, ön kameralarda da ciddi gelişmeler görüldü. Sanırız bu gelişim sürecinde “selfie” kavramının da katkısı büyük, hem de çok büyük. Ellen DeGeneres’ın 86. Akademi Ödülleri gecesinde pek çok ünlüyle çektiği fotoğraf, “selfie” kavramını da gündeme taşıdı.

Sonrasında telefon üreticilerine adeta bir şeyler oldu, ön kamera, yani selfie kameralara hiç olmadığı kadar önem vermeye başladılar. Çünkü insanlar, kendi fotoğraflarını çekmek istiyordu. Hem de hiç olmadığı kadar çok.

Örneğin Sony, Xperia C3 isimli modeliyle çıkageldi. 5MP değerde selfie kamerası vardı ve üstelik, LED flash ışığına da sahipti. Bir diğer hamle sahibi ise HTC idi. LED flash ışıklı 13MP selfie kameralı Desire Eye’ı görücüye çıkaran firma, en iyi selfie’ler için en iyi çözümü sunduğunu belirtiyordu.

Selfie kameralar evrim geçiriyor. Under Screen Camera'lar yolda

4K video çekebilen selfie – öz çekim kameralar da var

Bu arada selfie kavramı ülkemizde de giderek yaygınlaşırken, “Peki Türkçe karşılığı ne olmalı?” soruları sorulmaya başlandı ve nihayetinde “öz çekim” kavramında karar kılındı. Günümüzde hâlâ öz çekim kavramının pek kullanılmadığını, selfie tanımının çok yaygın olduğunu söylemeliyiz. Öte yandan, selfie kavramına bir diğer Türkçe karşılık olarak “görçek” önerisi de gündeme getirilmişti.

Hazır günümüze gelmişken, artık selfie kameralarla 4K videolar bile çekilebiliyor. Örneğin Samsung’un Galaxy S10+ modeli. Yine bu modeli dikkat çekici kılan bir diğer detay, dual selfie kamera sistemine sahip olması. Evet, nereden nereye…

Günümüz akıllı telefonlarında çerçeve unsuru yok denecek kadar azaldı. Üst ve alt kısımlarda siyah bantlara da veda ediyoruz. Önce ufak çentikler gördük, sonra “damla çentik” formu yaygınlaştı ve o damlanın içinde de gelişmiş selfie kameralar konumlandırıldı.

Tabii son birkaç yıldır ön kameraların bir diğer önem arz ettiği konu ise güvenlik, yani yüz ve retina tanıma sistemleri. Haliyle ön kameralar da tıpkı arka kameralar gibi her geçen gün biraz daha önem kazanıyor, bir yandan da form değiştiriyor.

Pop-up selfie kameralar yaygınlaşıyor, ama dahası da yolda: USC

Dedik ya günümüz akıllı telefonlarında damla çentikte selfie kameralar var diye, ama hepsi bu değil ki? Çünkü pop-up, yani açılır kapanır mekanizmaya sahip selfie kameralı telefonlar da pazara giriş yaptı. İlk örneklerini de Oppo Reno ve Xiaomi Mi 9T ile gördük. İlerleyen zamanlarda ürün yelpazesi genişleyecektir. Peki bitti mi, tabii ki hayır…

Oppo, geçtiğimiz günlerde Mobile World Congress Şanghay’da yeni bir teknoloji tanıttı: USC, yani Under Screen Camera, yani Ekranın Altındaki Kamera. “Göründüğünden daha fazlası” sloganını kullanan firma, bu yeni kamera teknolojisi sayesinde hem daha kaliteli çekimler yapabilmeyi hem de ekran çerçeve oranını daha verimli hale getirerek daha iyi bir akıllı telefon kullanım deneyimi sunabilmeyi amaçlıyor.

Evet, çok yakında tamamen çerçevesiz ekranlara sahip telefonlarla karşılaşacağız. Üstelik ön kısımda, ekranın altında yer verilen kameralar sayesinde yüksek bir kalite mümkün olacak. Oppo, bu kamera teknolojisi sayesinde ortalamanın üzerinde açıklık oranının elde edileceğinden, daha yüksek çözünürlüğün mümkün olacağından ve hem HDR hem de beyaz dengesi tarafında daha iyi sonuçların alınabileceğinden bahsetti.

Yani evet, önümüzdeki günlerde selfie kameralarının önemi daha da fazla olacak ve biz de bu gelişmeleri heyecanla takip etmeye devam edeceğiz.

Stranger Things 3.sezon sızdırıldı mı?

"Under Screen Camera teknolojisi ile tanışın" haberi, 01 Temmuz 2019 tarihinde yazılmıştır. Teknoloji kategorisi altında bulunan Under Screen Camera teknolojisi ile tanışın haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Under Screen Camera teknolojisi ile tanışın 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ecevit Bıktım Teknoloji Editörü

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:12 Son Dakika: Hamas lideri Haniyye İstanbul'a geliyor
  2. 13:10 TÜİK çocuk işçi sayısını açıkladı: Türkiye'deki yoksulluk artışı, çocuk işçi sayılarını yükseltiyor
  3. 12:58 Efsanevi film "Oldboy"un dizi versiyonu yolda!
  4. 12:42 TÜİK açıkladı: Şubat ayında tarımsal girdi tutarları yüzde 36,71 arttı!
  5. 12:36 Dolar sahipleri dikkat: Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini açıkladı
  6. 12:32 İsrail-İran Gerilimi ve Fed Belirsizliği Küresel Piyasalara Dalgalandırıyor
  7. 12:25 TÜİK Raporu: Türkiye'nin Çocuk Nüfusu ve Popüler İsimler 2023'te Belli Oldu
  8. 12:12 CIA Direktörü Burns: Ukrayna'nın Savaşı Kaybetme Riski Artıyor, ABD'nin Yardımı Acilen Gerekli
  9. 12:07 Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İlk Çobanlık Faaliyetlerine Işık Tutuyor
  10. 11:50 Altın Fiyatları Yükseliyor: Çeyrek Altın 4.257,00 Liraya Ulaştı
  11. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  12. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  13. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  14. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  15. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  16. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  17. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  18. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  19. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
  20. 10:51 İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu
Teknoloji Haberleri