Üniversite öğrencileri aman dikkat! Dolandırıcılar bu sefer onları gözlerine kestirdi!
Üniversite öğrencileri aman dikkat! Dolandır... Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla dolandırıcılar, öğrencileri hedef alan faaliyetlerine hız kazandırdı. Özellikle yemek siparişi veren öğrencilere yönelik olarak, dolandırıcılar "Size bir kod yolladık. Bu kodu verin, siparişinizi iptal edelim" şeklinde iletişim kuruyor.
Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla dolandırıcılar, öğrencileri hedef alan faaliyetlerine hız kazandırdı. Özellikle yemek siparişi veren öğrencilere yönelik olarak, dolandırıcılar "Size bir kod yolladık. Bu kodu verin, siparişinizi iptal edelim" şeklinde iletişim kuruyor. Bu mesajlarla, sipariş vermemiş öğrencileri kandırarak dolandırıcılık yapmayı amaçlıyorlar.
Avukat Asiye Tuğçe Çakır, bu dolandırıcılık yönteminin son zamanlarda yaygınlaştığını belirterek, "Yurttaşlarımızın sıkça başına geliyor. Yemek siparişi verdiğiniz uygulamalardan arayıp, 'sipariş verdiniz' diyorlar. Siz 'benim siparişim yok' dediğinizde, iptal için gönderdiğiniz kodu vermeniz gerektiğini belirtiyorlar. Kod verildiğinde ise sizden para çekebiliyorlar" şeklinde uyarıda bulundu.
Çakır, dolandırıcıların öğrencileri tercih etmesinin nedenini, yemek siparişlerinin arttığı bu dönemde vurguladı. "Son zamanlarda bilişim sistemleri kullanılarak dolandırıcılık vakaları çoğaldı. Öğrencilerin okul dönemine dönmesiyle yemek siparişleri arttı, bu yüzden dolandırıcılar bu yöntemi kullanmaya başladı" dedi.
Dolandırıcılığın önüne geçmek için, Çakır şu önerilerde bulundu: "Bu tür aramalara itibar etmemek en iyi yoldur. Kodun nereden geldiğini kontrol edin, sipariş vermediğinizi aileniz veya arkadaşlarınızla teyit edin. Gerekirse kullandığınız uygulamanın yetkilileriyle iletişime geçin."
Dolandırıcılık vakalarıyla karşılaşıldığında yapılması gerekenleri aktaran Çakır, "Öncelikle en yakın adliyeye veya karakola başvurun. Kolluk kuvvetine başvurarak dosya açtırmanızı ve soruşturma başlatılmasını tavsiye ederim. Dolandırıcılar, artık kendilerinin sicilleri kabarırken yeni yöntemler geliştirdiler. Temiz sicilli kişilere komisyon vererek hesap bilgilerini alıyor ve parayı gönderiyorlar. Bu nedenle, tanımadığınız kişilerle IBAN bilgilerinizi paylaşmamalı, hesabınıza gelen paranın kaynağını bilmiyorsanız en yakın kolluk kuvvetine veya başsavcılığa başvurmalısınız. Bu durumda, paranın kaynağını bildiren bir dilekçeyle soruşturma açılmasını sağlayarak kendinizi koruyabilirsiniz" uyarısında bulundu.
Fatih Olgunçelik de benzer dolandırıcılık mesajları aldığını ifade ederek, "Bir süre önce bana benzer mesajlar geldi. Kargo veya yemek siparişiyle ilgili mesajlar geliyor. Ben okumadan siliyorum, arkadaşlarıma da bunu tavsiye ediyorum. Bu tür mesajlarda dolandırıcılık vakaları olduğunu duydum, bu yüzden açmıyorum" dedi. Dolandırıcılığa karşı farkındalık oluşturmak ve dikkatli olmak, her zaman en etkili savunma yöntemidir.
"Üniversite öğrencileri aman dikkat! Dolandırıcılar bu sefer onları gözlerine kestirdi!" haberi, 23 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 23 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Üniversite öğrencileri aman dikkat! Dolandırıcılar bu sefer onları gözlerine kestirdi! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Üniversite öğrencileri aman dikkat! Dolandırıcılar bu sefer onları gözlerine kestirdi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 21 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.