Erdoğan'ın vergisiz telefon vaadine '21 kuruşluk poşet' engeli

Erdoğan'ın vergisiz telefon vaadine '21 kuruşluk poşet' engeli

Erdoğan'ın vergisiz telefon vaadine '21 kuru... Üniversite öğrencilerine vergisiz telefon uygulamasından faydalanmak isteyen bir öğrenci 21 kuruşluk poşet ücreti nedeniyle mağdur oldu.

Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Sıtkı Yılmaz, üniversite öğrencilerine vergisiz telefon ve bilgisayar satışını düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Kararı'nın yürürlüğe girmesiyle öğrencilerin, satın aldıkları bilgisayar ve telefonları koymak için aldıkları 21 kuruş tutarındaki poşet yüzünden mağdur olduğunu söyledi. Bursa'da yaşayan Mehmet Ergun Ö.’nün (61), üniversite öğrencisi torunu Zeynep Ö.'ye (21), düzenlemeden yararlanarak, devlet katkısı dışında kalan ücreti kendisinin ödeyerek telefon hediye etmek istediğini söyleyen Yılmaz, "9 bin 500 TL'ye cep telefonu alan Zeynep Ö., internet üzerinden vergi iadesi başvurusunda bulundu. Ancak, başvurusuna faturasında 21 kuruşluk poşet ücreti de yansıtıldığı için kendisine, 'Faturanızda başvuruya konu teknolojik cihaz dışında da ürün bulunduğundan başvurunuz reddedilmiştir' mesajı geldi" dedi.

Üniversite öğrencilerine vergisiz telefon ve bilgisayar satışını düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Kararı'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, 26 yaşından gün almamış olan gençler, bilgisayar, tablet ve cep telefonu almak için teknoloji mağazalarının yolunu tuttu.

Vergiler dahil, nihai satış fiyatı 9 bin 500 TL altındaki telefon, tablet ve bilgisayarlardan istediklerini alabilen öğrenciler, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın web sitesi üstünden E-devlet hesapları ile giriş yaparak vergi iadesine başvuruda bulunabiliyor. İlgili bakanlık tarafınca değerlendirme sonrasında uygun bulunan başvurular, vergi iadesi olarak öğrencinin IBAN hesabına yatırılıyor. Bursa’da yaşayan Mehmet Ergun Ö. de ‘yükseköğretim öğrencilerine yönelik teknolojik cihaz ve web desteğinden’ torunu için yararlanmak istedi. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde öğrenim gören ve ailesiyle birlikte Batman’da yaşayan torunu Zeynep Ö.’ye, cep telefonu armağan etmek isteyen Mehmet Ergun Ö., ondan beğendiği cep telefonunu almasını isteyip, devlet katkısı haricinde kalan meblağı kendisinin ödeyeceğini söyledi.

Faturasına 21 kuruşluk poşet ücreti yansıyan öğrencinin başvurusu reddedildi

Dedesinin teklifi üzerine Batman’daki bir teknoloji mağazasından 9 bin 500 TL’ye cep telefonu alan Zeynep Ö., web üstünden vergi iadesi başvurusunda bulunmuş oldu. Ancak, başvurusuna faturasında 21 kuruşluk poşet ücreti de yansıtıldığı için olumsuz yanıt geldi. ‘Faturanızda başvuruya konu teknolojik cihaz haricinde da ürün bulunduğundan başvurunuz reddedilmiştir’ mesajı üzerine şok olan Zeynep Ö., hemen dedesini aradı. Torununun, 21 kuruşluk poşet ücreti sebebiyle 4 bin 500 liralık vergi iadesini alamayacağını öğrenince, 9 bin 500 TL’nin tamamını ödemek zorunda kalan Mehmet Ergun Ö., Tüketicileri Koruma Derneği’ne başvurdu.

"Bu mağduriyetin önüne geçilmesi gerekiyor"

Tüketici Derneklerine bu mevzuda birçok şikayet geldiğini söyleyen Tüketici Denekleri Federasyonu Başkanı Sıtkı Yılmaz, şunları söyledi:

“Derneğimize de bu yönde başvurular oldu. Bugün bizlere başvuran bir tüketicimiz de kendi torununa bir cep telefonu satın almış. Ama cep telefonu küçük olmasına rağmen, bir poşet içinde sunmuşlar. Faturaya da 21 kuruş olarak geçtiği için, bu ödemenin yapılmayacağına ilişkin tüketiciye bir mesaj gelmiş. Şimdi tüketici velisi de haklı olarak, ‘Bu durumu nasıl çözerim’ diye başvuruda bulunmuş oldu. Bunun da doğrusunu gene bu ödemeyi yapan yetkililere bir çağrıda bulunarak, en azından bu 21 kuruş poşet sebebiyle bu öğrencilerimizin mağdur olmaması için bu probleminin çözümünü istiyoruz. Orada 9 bin küsur bir fatura üstünden 4 bin 500 liralık bir iade söz konusu. Ama 21 kuruş sebebiyle bunun yapılmamış olması yalnız tüketici öğrencileri mağdur eder. Bu mağduriyetin önüne geçmek için yetkilileri bu mevzuda çözüme davet ediyoruz.”

"Cimer'e başvurmaları gerekiyor"

Federasyon olarak, bu şikayetler karşısında, yaptırımlarının olmadığını belirten Yılmaz, düzenlemeden yararlanmak isteyen öğrencilerden, ürünlerini poşetsiz almalarını istedi. Öğrenciler ile velilerinin CİMER’e başvuru yapması gerektiğine dikkat çeken Yılmaz,  şu ifadeleri kullandı

“21 kuruşluk poşet sebebiyle o yardımı alamayacak. En azından şunu demek istiyoruz tüketicilerimize, böyle cep telefonu, bilgisayar aldıkları zaman, poşet gereksinimleri olmadığını, çıplak olarak almalarını en azından istiyoruz, yani 21 kuruşluk bir poşet sebebiyle bu haktan mağdur olmaları yani düşünülemez. Bu nedenle bu konunun bir an önce çözülmesi ve bu mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz. Şimdi bu bir tüketici işlemi değil. Devletin yaptığı, öğrencilere yaptığı yardım üstünden gidiyor. Bir tüketici işlemi olmadığı için buradan yapacağımız bir şey yok fakat zaten velilerin birçoğu CİMER üstünden şikayetlerini yapmışlar. Devlet bunu duyduğu zaman zaten bu problemi çözeceğine inanıyoruz. 21 kuruşluk poşet sebebiyle bu hakkın verilmemiş olması kabul edilebilir bir durum değil. Devlet, bakanlık bunu en kısa sürede çözecektir diye inanıyorum”  

"Erdoğan'ın vergisiz telefon vaadine '21 kuruşluk poşet' engeli" haberi, 10 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 10 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Erdoğan'ın vergisiz telefon vaadine '21 kuruşluk poşet' engeli haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erdoğan'ın vergisiz telefon vaadine '21 kuruşluk poşet' engeli 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:DHA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:33 Galatasaray Kadın Futbol Takımı Liderliğini Pekiştirdi: Son Haftaya Zirvede Girdi
  2. 17:28 İtalya'nın Kardeşleri Lideri Giorgia Meloni, AP Seçimlerinde Aday Olacak
  3. 17:27 Hasan Can Kaya ve Cem Yılmaz Polemiğine Hülya Avşar Damga Vurdu!
  4. 17:23 İstanbul Yarı Maratonu: Hicham Amghar ve Sheila Chelangat Zaferi!
  5. 17:20 Geleneksel Lezzetin Yeniden Keşfi: Bol Köpüklü Türk Kahvesi Artık Evde!
  6. 17:12 McDonald's restoranlarının önünde Hollanda'da İsrail'e karşı protesto düzenlendi
  7. 17:09 Araç alacakların dikkatine: İkinci el otomobilde hemen satan modeller ve markalar belirlendi!
  8. 17:06 Hyundai Tucson'un yenilenmiş versiyonu: Türkiye'de piyasaya sürülme zamanı belirlendi!
  9. 17:00 SPK onayıyla Lila Kağıt halka arz edilecek: Talep toplama süreci için belirlenen tarihler açıklandı
  10. 16:52 Evinizi Yeniden Parlatın: Kararmış Derz Sorununu Çamaşır Suyu Olmadan Çözün!
  11. 16:37 Dursun Özbek Abdurrahim Albayrak'ı listesine kattı!
  12. 16:23 Hakan Çalhanoğlu'ndan Muhteşem Başarı!
  13. 16:18 Kirli Sepeti Dizisi Final Kararı ile Şok Etti!
  14. 16:12 Lille, deplasmanda Yusuf Yazıcı'nın golüyle galip geldi!
  15. 16:12 Threads adlı platform Türk Rekabet Kurumu'nun kararıyla yarından itibaren Türkiye'de kapanıyor
  16. 16:12 EPDK, tarife değişiklikleri yaptı!
  17. 16:12 Tekstil sektörünün liderleri ekonomik zorluklarla karşı karşıya! Köklü firma iflası ilan etti
  18. 16:11 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye'nin dış kaynak alamadığı iddialarına yanıt verdi
  19. 15:20 AK Parti Gelibolu Ziyaretinde Vurgu: 'Türkiye'nin Yöneten Partisiyiz'
  20. 15:19 Özgür Özel'den Manisa Ziyareti: Seçim Başarısı ve Turizm Potansiyeli Üzerine Değerlendirmeler
Gündem Haberleri