Üniversiteliler, ilaçlama yapabilen drone üretti

Üniversiteliler, ilaçlama yapabilen drone üretti

Üniversiteliler, ilaçlama yapabilen drone ür... Edirne'de Trakya Üniversiteler Birliği tarafından düzenlenen Ulusal Robot Yarışması ve Teknoloji Sergisi- RoboTrak 2019'da öğrencilerin ilaçlama için özel ürettikleri drone ve topraksız tarım yapabilen sera projeleri ilgi gördü.Trakya...

Edirne'de Trakya Üniversiteler Birliği tarafından düzenlenen Ulusal Robot Yarışması ve Teknoloji Sergisi- RoboTrak 2019'da öğrencilerin ilaçlama için özel ürettikleri drone ve topraksız tarım yapabilen sera projeleri ilgi gördü.

Trakya Kalkınma Ajansı desteğiyle Trakya Üniversiteler Birliği tarafından Robot 19 yarışmasının bu yıl 5'incisi gerçekleştirildi. Aynı zamanda öğrencilerin teknoloji alanında yaptığı projeleri de sergilediği yarışmaya bu yıl minikler kategorisi de eklendi. 7 kategoride gerçekleştirilen yarışmada öğrenciler 350 proje ile dereceye girmek için ter döktü. Birbirinden farklı teknolojilerle üretilen projelerin sergilendiği yarışmada en çok ilgiyi ilaçlama için özel üretilen drone ve topraksız tarım yapılabilen sera projeleri gördü.

İLAÇLAMA YAPABİLEN DRONE 'RÜZGAR'

İlaçlama için özel üretilen drone projesinin sahibi Trakya Üniversitesi Mesleki Bilimler Yüksekokulu Havacılık ve Uzay Topluluğu, salonda drone ile gösteri yaptı. Rüzgar ismi verilen drone projesi hakkında bilgi veren TÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdür Vekili Barış Özkapı, amaçlarının tarlaya traktörlerin zarar vererek ilaçlaması yerine, drone aracılığıyla daha az maliyetle bu işin yapılabilmesi olduğunu söyledi. Özkapı, "Sonraki planlamalarımızda da tarımsal ilaçlamada kullanılmak üzere farklı ebatlarda dronelar üretmeyi planlıyoruz. Traktör tarlaya girdiği zaman ürüne zarar verebiliyor, bu anlamda uzaktan dronela ilaçlama yaparak bu zararların önüne geçilebilir. GPS üzerinden direk araziyi istenilen kordinatlarda farklı ilaçlama miktarlarıyla beraber daha az enerji kullanarak ilaçlama yapılabilecek. Böylelikle maaliyet ve enerji sağlayabilecek" dedi.

TRAKTÖRLERİN TARLAYA VERDİĞİ ZARAR ENGELLENECEK

Söz konusu projede çalışan Uçak Teknolojisi öğrencisi Şefik Teker, tarımsal ilaçlamayı dronela yapmanın çok büyük kolaylıklar sağlayacağını belirterek, "Ortalama 3 litrelik bir depo koyduğumuzda çok büyük bir alanı zahmetsiz bir şekilde ilaçlama yapabiliriz. Bunun bize avantajları şu olabilir; traktörlerin tarlaya verdiği zararı engellemiş oluruz, aynı zamanda elektrik tükettiği için çevre kirliliğini de önlemiş olacağız. Bunun yanında ufak bir kamera koyarak ürüne yaklaşıp herhangi bir hastalık, böcek olup olmadığını gözleme şansımız olacak" diye konuştu.

Uçak Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Anıl Şahin de söz konusu projenin bir altyapı çalışması olduğunu, ilerleyen süreçte daha gelişmiş projeler üzerinde çalışacaklarının altını çizdi.

TOPRAKSIZ TARIM YAPILABİLEN SERA ÜRETTİLER

Yarışmada bir diğer dikkat çeken proje de topraksız tarım yapılabilen sera oldu. Söz konusu projede çalışan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Çan Meslek Yüksekokulu Mekatronik bölümü öğrencisi Aykut Bozkır, amaçlarının daha az kaynakla daha fazla ürün elde edebilmek olduğunu söyledi. Ürünün tamamen suda yetiştiğini söyleyen Bozkır, "Bu sistemde topraklı tarıma göre su kaynağında daha az azalma oluyor. Topraksız tarımın farkı bu. Aynı zamanda topraktan gelebilecek hastalıkların da önüne geçmiş oluyoruz. Tamamen daha az maliyetle bu işi yapmış oluyoruz. Su dünyada zaten azalıyor, bu büyük bir sorun, biz de daha az suyla daha fazla ürünü elde edebiliyoruz bu sistemle, bu önemli bir gelişme" şeklinde konuştu.

'ÜRÜN TOPRAK KULLANILMADAN SULU ORTAM ÜRETİLİYOR'

Projenin başındaki isimlerden Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Çan Meslek Yüksekokulu Mekatronik bölümü öğretim üyesi Recep Yavuz Turan ise son yıllardaki iklim değişikliğinden dolayı tarımsal üretimin örtü altına alınmaya başlandığını, bu fikrin de buradan çıktığını dile getirdi. Turan, "Biliyorsunuz son yıllardaki iklim değişikliğinden dolayı tarımsal üretimimizi örtü altına almak zorundayız. Bu yöntemlerden bir tanesi de topraksız tarım. Toprak kullanmadan sulu ortamda suyu devir daim ettirerek üretim yapılıyor. Burada da arkadaşımız bunun bir örneğini uyguladı. Sistemi tamamen otomatik olarak çalışıp kaydediyor. Sizin belirlediğiniz parametrelere göre işlemli gerçekleştiriyor. Kökler suyun içerisinde yetişiyor" dedi.

Öte yandan yarışma kapsamında öğrenciler gün boyu dereceye girmek için ürettikleri robotları yarıştırdı. Yarışmada, toplam 21 bin lira ödül dağıtıldı.

"Üniversiteliler, ilaçlama yapabilen drone üretti" haberi, 26 Nisan 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Üniversiteliler, ilaçlama yapabilen drone üretti haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Üniversiteliler, ilaçlama yapabilen drone üretti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Boş

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:44 Çaykur Rizespor, İstanbulspor Maçı Öncesi Sıkı Hazırlıklara Devam Ediyor
  2. 18:42 Türkiye'de Kart Kullanımı Hızla Yükseliyor: 2023 BKM Verileri
  3. 18:30 30 Mart günlük burç yorumları!
  4. 18:26 Adana'da Bit Pazarından Satın Aldığı Montun İçinden Çıkan Not ve Para, Duygusal Anlar Yarattı
  5. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  6. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  7. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  8. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  9. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  10. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  11. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  12. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  13. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  14. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  15. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  16. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  17. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  18. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  19. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  20. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
Haberleri