Ünlü Fransız gazetesi Le Monde sordu, Merdan Yanardağ yanıtladı: Erdoğan inisiyatifi yitiriyor mu?

Ünlü Fransız gazetesi Le Monde sordu, Merdan Yanardağ yanıtladı: Erdoğan inisiyatifi yitiriyor mu?

Ünlü Fransız gazetesi Le Monde sordu, Merdan... Cüneyt AYRAL/ ABC Gazetesi Paris TemsilcisiFransa’ın ünlü ve köklü akşam gazetesi Le Monde bugün (2 Ağustos 2016) yayımlanan sayısının manşetine ABC Gazetesi kurucusu ve başyazarı Merdan Yanardağ ile yapılan görüşmeye...

Cüneyt AYRAL/ ABC Gazetesi Paris Temsilcisi

Fransa’ın ünlü ve köklü akşam gazetesi Le Monde bugün (2 Ağustos 2016) yayımlanan sayısının manşetine ABC Gazetesi kurucusu ve başyazarı Merdan Yanardağ ile yapılan görüşmeye atıfta bulunarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ordu üzerindeki denetimini arttırmaya çalıştığını yazdı.

Gazetenin manşetinde, Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildikten sonra çıkartılmaya başlanan Kanun Hükkmünde Kararnameler’in (KHK) üçüncüsünde, askeri üslerin denetiminin Milli Savunma Bakanlığı’na verildiğine işaret edildi. Gazetede, Erdaoğan’ın Anayasanın gözden geçirilmesini istediğini, MİT ile Genelkurmay Başkanlığı’nın kendisine bağlanması için gereğinin yapılması talimatını verdiğini de ileri sürdü.

Gazete ayrıca imam hatip lisesi öğrencilerinin askeri okullara alınmasının önünü açmasını da daha önce hiç görülmemiş bir eylem olduğunun altını çiziyor.

ayralicerik1-001.jpg

Le Monde Gazetesi’nin manşetinden verilen ve ikinci sayfasında devam eden, Marie Jégo imzalı yazıda, Recep Tayyip Erdoğan’ın ordu içinde kümelenmiş bir gurup tarafından girişilen darbe demesinin başarısız olmasının ardından, artık asker üzerindeki tüm kontrolün kendisinde olmasını sağlayacak bir anayasal değişikliğin yapılmasını istediği beyirtiliyor.

ERDOĞAN KRİZİ FIRSATA MI ÇEVİRİYOR?

ayralicerik2-001-001-001.jpg

Türkiye’de OHAL kapsamında yayınlanan KHK’ler ve alınan kararlar çerçevesinde askeri hastahanelerin Sağlık Bakanlığı’na bağlandığı belirtiliyor. Gazetede yer alan haber-analizde, Yüksek Askeri Şüra’nın yapısının değiştirilerekİçişleri, Adalet ve Dışişleri Bakanlarının şuraya üye yapıldığı ve askeri üyelerin azaltıldığı vurgulanıyor. Haber-analizde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın yaptığı açıklmada, Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanmasının, PKK ve İŞİD’den daha tehlikeli olduğunu söylediğine de iyşaret ediliyor.

Gazetenin İstanbul muhabiri Marie Jégo yazısında Erdoğan’ın, ordudaki FETÖ’cuların temizlenmesinin ardından taze kana gereksinme olduğunu ve bu taze kanın da İmam Hatip Liselerinden ve İlahiyat Fakültelerinden sağlanacağını söylenmekte olduğunu ileri sürüyor. Jégo, ordudaki hakim güç olan Kemalistlerin ve ordu dışındaki Kemalistlerin Erdoğan’ın bu girişimine kızgın olduklarını da vurgulyor.

h-058.jpg

YANARDAĞ: AKP VE GÜLEN ESKİ VE KÖKLÜ ORTAKTIR

Jégo, ABC Gazetesi Genel yayın Yönetmeni ve Başyazarı Medan Yanardağ ile yaptığı görüşmeye atıfta bulunarak, Yanardağ’ın “Ordudaki Kemalistler, Erdoğan’ın bu girişimlerinden çok rahatsızlar. ABC Gazetesi darbe girişiminden bir gün sonra kapatıldı, itirazımız üserine yeniden açıldı. Bu darbede önde gelen sorumlu AKP’dir. Çünkü 2002’den bu yana Fettullah Gülen’ciler ile birlikte çalışan, Türkiye’yi ortak yöneten onlardır. 2013’teki ilk kavgalarına kadar da bu böyle gitti ve Cemaatin devlet içindeki yapılanması önemli ölçüde bu dönemde gerçekleşti'' dediğine yer veriyor.

ayralicerik3-001.jpg

İKİNCİ DARBE TEHLİKESİ

Le Monde İstanbul temsilcisi/muhabiri Marie Jégo, ABC Gazetesi Genel yayın Yönetmeni Merdan yanardağ’ın şunları söylediğini belirtiyor:

“Adalet mekanizması Fetulahçılar tarafından ele geçirilmişti, o dönemde ben de 7 ay hapis yattım. Eğer Erdoğan FETÖ’nün darbe denemesinin Kemalist subaylar tarafından bastırıldığı gerçeğini kabul etmez ve İslam Cumhuriyeti projesini daha ileriye götürmeye kalkışırsa o zaman Mısır’da Mursi’nin başına gelenler onun da başına gelebilir.

“Geçen Cumartesi günü ''Biz yıllarca Gülencilere iyi davrandık ve şimdi bu iyiliğimizin kurbanı olduk, işte bu nedenledir ki biz de devlet içinde bu temizliği yapmak durumundayız, OHAL bu nedenle var, eğer üç ay yetmezse daha da uzatırız’dedi. Erdoğan bir bölümü Suriyeli mültecilerden oluşan kalabalıklarla demokrasi nöbetleri tutturuyor, bu nöbetlerde Türkçe ve Arapça şeriat smoganları atılıyor, marşlar söyleniyor.

"Bu gösterilerdehalka bedava kumanya dağıtılmasına rağmen katılım beklenenden çok az. AKP tarafından düzenlenen bu nöbetler için deniz ve kara ulaşımları İstanbul Belediyesi tarafından bedelsiz sağlanıyor. Böylece şehrin banliyölerinden Taksim Meydanı’na gelen halk gösterilerini sürdüyor. Erdoğan yaptığı açıklama ile 7 Ağustos günü Yenikapı meydanında bir kutlama yapılacağını ve demokrasi nöbetlerine böylece son verileceğini söyledi.''

Jégo yazsının devamında genel olarak Türkiye’de olup bitenleri anlatıyor ve ikinci bir darbe olasılığı bulunduğunun altını çiziyor.

YANARDAĞ: AKP KENDİ DARBESİNİ YAPIYOR

Le Monde gazetesinde bugün manşetten verilen bu haberle ilgili olarak gazetemizin Genel yayın Yönetmeni ve kurucu Başyazarı Medan Yanardağ görüşlerini söyle açıkladı:

“Gazetecilikte editöryal tasarrufu belli sınırlar içinde normal karşılamak gerekiyor. Eğer röportaj değil de haber hazırlıyorsanız, uzun bir söyleşinin tamamının gazetede yer alması kuşkusuz beklenmez. Ancak yine olması gerekenden daha kısa bir bölüm Le Monde’de yer almış, bunu belirtmek isterim.

"Batılıların Türkiye’ye uzun süre liberallerin ve islamcıların gözlüğünden baktıklarını, bu anlamda kendi değerlerine ble ters düşecek tercihlerde bulunduklarını biliyoruz. Çünkü gerçekte ne olup bittiğini anlamamakta ısrar ediyorlar. Türkiye’nin radikal islamcı bir tehdit altında oldukğunu anlamıyorlar. Söyleşide öncelikle bu sorun ve yaklaşım biçimine vurgu yaptım.

“Söz konusu söyleşide, Türkiye’yi bir askeri darbenin eşiğine getirenin AKP iktidarı ve Erdoğan olduğunu, Gülen Cemaati ile ülkeyi 11 yıl boyunca birlikte yönettiklerini, özellikle vurguladım. Darbecilerin AKP'nin eski ortağı başka bir islamcı grup olduğunun altını çizdim. İslamcı iki ortağın, kısa geçmişte çok sayıda muhalif aydını, gazeteciyi ve kendi hesapları önünde engel olacağını düşündükleri askerleri bir komplo ile hapsettiklerini anlattım. 

“Söyleşide ayrıca, AKP ve Erdoğan’ın yaşanan siyasal krizi bir fırsata çevirerek kendi darbesini yapmaya çalıştığının, bugün asıl ve yakın tehlikenin AKP gericiliği olduğunun anlattım.  OHAL uygulamasına dikkat çektim ve Erdoğan'ın Türkiye'yi dinci-faşizan bir dikkatörlüğe doğru sürüklemeye çalıştığına işaret ettim. Bu tehdite dikkat çektim. Ancak yaptığım bu değerlendirme, çok can alıcı olmasına karşın, gazetede gerektiği ölçüde yer almamış.

“Fethullahçı yapılanma hakkında anlattıklarım, bu örgütün Hrant Dink’in öldürülmesi dahil birçok cinayeti doğrudan örgütleyen bir yapılanma olduğuna ilişkin sözlerim de, önemli tetaylar olmasına karşın, yayında yer almamış. 

“Dolayısıyla bu haberin, bu kayıtl ve eklerle birlikte okunmasında yarar var. Yine de Le Monde gibi Avrupa ölçeğinde etkili ve köklü bir gazetede yer alan bu haber-analiz, önem taşıyor. Bu hareber-analiz, Erdoğan ve AKP’nin artık dünyada yapayalnız olduğunu, iç ve dış iktidar dinamiklerini büyük ölçüde yitirdiğini bir kez daha ortaya koyuyor.''

"Ünlü Fransız gazetesi Le Monde sordu, Merdan Yanardağ yanıtladı: Erdoğan inisiyatifi yitiriyor mu?" haberi, 03 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 03 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Ünlü Fransız gazetesi Le Monde sordu, Merdan Yanardağ yanıtladı: Erdoğan inisiyatifi yitiriyor mu? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ünlü Fransız gazetesi Le Monde sordu, Merdan Yanardağ yanıtladı: Erdoğan inisiyatifi yitiriyor mu? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  2. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  3. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  4. 11:18 Çakarlı konvoyla gündem olan muhtardan açıklama: "Araçlar bana ait değil, kiralık"
  5. 11:18 TÜİK verileri ortaya koydu: Emeklilere maaşları artık yetmiyor!
  6. 11:18 Vladimir Putin: Diğer silahlar gibi F-16’ları da yok edeceğiz
  7. 10:52 Hollanda'da bir ineğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi
  8. 10:48 Menzil cemaatine bağlı Semerkand Vakfı Cumhur İttifakı'na desteğini açıkladı
  9. 10:42 Çocuklar Duymasın'ın yıldızı Hayal Garip'ten şiddet itirafı: Hakaret, iftira, dayak
  10. 10:35 Cübbeli Ahmet'ten İsmailağa'ya yanıt: Mürit müridi nasıl ihraç edecek
  11. 10:32 Türkiye İstatistik Kurumu: Ekonomiye güven martta arttı
  12. 10:27 Prof. Ahmet Ercan, İstanbul'da riskli 5 ilçeyi açıkladı: İşte en riskli 5 ilçe
  13. 10:24 Eşitsizlik artıyor: Türkiye'de yüzde 1’lik kesim servetin yüzde 40’ını alıyor
  14. 10:20 İspanyol basını: Fenerbahçe'nin La Liga'da yer almasına hukuki engel
  15. 10:07 Orkun Kökçü, Beşiktaş Teklifini Geri Çevirerek Avrupa Macerasına Devam Ediyor
  16. 10:01 Japonya'da Sağlık Skandalı: Kobayashi Pharmaceutical Co.'nun Ürünü Ölümlere Neden Oluyor
  17. 09:57 2024 Ramazan Bayramı Öncesi Bayram Şekeri Fiyatlarında Yüzde 50 Artış: Pazarı Nasıl Etkiliyor?
  18. 09:56 Özgür Özel: 11 büyükşehire 3, 4, 5 büyükşehir eklememiz mümkün
  19. 09:53 Volvo'nun Çinli Şirkete Satılması: İnovasyon ve Sürdürülebilirlikte Yeni Dönem
  20. 09:51 Emeklilere 'ek gelir için simit satma' tavsiyesi veren MHP’li vekil ihale üstüne ihale almış
Politika Haberleri