UNRWA'dan finansal yardımların Şubat sonrası durdurulması ile ilgili açıklama geldi

UNRWA'dan finansal yardımların Şubat sonrası durdurulması ile ilgili açıklama geldi

UNRWA'dan finansal yardımların Şubat sonrası... UNRWA, kuruma yapılan finansal desteğin kesilmeye devam etmesi durumunda, Gazze'de açlık ve insani krizin daha da derinleşeceği ve büyük olasılıkla bölgedeki tüm çalışmaların şubat sonrasında durdurulmak zorunda kalacağı uyarısında bulunmuştur.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanlarının 7 Ekim olaylarına karıştığı iddiası nedeniyle, birçok ülke ajansa yapılacak yardımları askıya aldı. UNRWA, yazılı bir açıklama yaparak, ajana yapılan finansal desteğin kesilmeye devam etmesi durumunda Gazze'de açlık ve insani krizin derinleşeceği ve bölgedeki tüm çalışmaların şubat sonrasında duracağı konusunda uyarıda bulundu.

Açıklamada, "Gazze'de 2 milyondan fazla insanın devasa insani gereksinimleri, 16 bağışçı ülkenin UNRWA'ya finansal desteğini durdurma kararı sonrası derinleşme riskiyle karşı karşıya bulunuyor." ifadesine yer verildi.

REFAH KENTİNE SIĞINDILAR

Geçen hafta İsrail'in bombardımanları sebebiyle Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'tan on binlerce insanın daha da güneye kaçmak zorunda kaldığına dair bir açıklamada, bu kişilerin şu anda 1,4 milyondan fazla Filistinlinin zor şartlar altında yaşadığı Refah kentine sığındığı belirtildi. Açıklamada, İsrail saldırılarından kaçan bu insanların çoğunun geçici çadırlarda veya açık alanlarda yaşamak zorunda olduğu ve kent sakinlerinin artık UNRWA'dan gıda ve diğer insani yardımları alamayacaklarından endişe duydukları ifade edildi.

UNRWA Gazze Direktörü Thomas White'ın "Refah, bombardımanlardan kaçanların oluşturduğu insan denizine dönüştü," sözlerine yer verilen açıklamada, Han Yunus'tan kaçanların daha önce de birçok kez yer değiştirmek zorunda kaldıkları ve UNRWA çalışanlarının bu süreçte dahi çalışmalarına devam ettiği belirtildi.

İsrail'in saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze'nin kuzeyinde kıtlığın ortaya çıktığına dikkat çeken yetkililer, bölge sakinlerinin un üretimi için kuş yemi kullanmak zorunda kaldıkları haberlerini aldıklarını ve İsrail ordusunun yardım konvoylarına erişimi büyük ölçüde engellediğini belirtti. Ayrıca, bazı bağışçı ülkelerin UNRWA'ya sağlanan 440 milyon dolarlık yardımı askıya aldığı ifade edildi. UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini'nin kurumu güçlendirmek adına yapılan çağrısı da vurgulandı.

Lazzarini, UNRWA'ya finansal desteğin askıya alınmaya devam etmesi halinde, yalnız Gazze'de değil bölge genelindeki çalışmalarını şubat ayı sonu sonrası büyük ihtimalle durdurmak zorunda kalacakları uyarısında bulunmuş oldu.

UNRWA'NIN İŞLEVİ VE İSRAİL'İN İDDİALARI

Birleşmiş Milletler'e üye devletlerin gönüllü katkılarıyla finanse edilen UNRWA, 1950 yılından bu yana Filistinli mültecilere gıda, sağlık, eğitim ve barınma gibi insani yardımları sağlayan ana kuruluş konumundadır. Ajans, 5,9 milyon Filistinli mülteciye destek vermektedir. Ancak 74 yıllık süreçte UNRWA'nın tesisleri birçok kez İsrail tarafından hedef alınmış, tonlarca gıda ve ilaç yok edilmiştir.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrailli yetkililerin "UNRWA personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığı" iddialarının hızla soruşturulmasını istemiştir. Bu iddialara karşı UNRWA da soruşturma başlatmıştır.

Almanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Kanada, Finlandiya, İzlanda, Avustralya, İngiltere, Hollanda, ABD, Fransa, Avusturya, Japonya ve Estonya, UNRWA'ya yönelik finansal desteklerini geçici süreyle durdurma kararı almıştır. Norveç, İrlanda ve İspanya ise UNRWA'ya olan desteklerini sürdüreceklerini açıklamışlardır.

"UNRWA'dan finansal yardımların Şubat sonrası durdurulması ile ilgili açıklama geldi" haberi, 01 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 01 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan UNRWA'dan finansal yardımların Şubat sonrası durdurulması ile ilgili açıklama geldi haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. UNRWA'dan finansal yardımların Şubat sonrası durdurulması ile ilgili açıklama geldi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 20 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:05 Özel Güvenlik 109. Temel Eğitim ve 85. Yenileme Eğitimi Sınavı tarihi: ÖGS ne zaman?
  2. 20:01 Erdoğan İran Cumhurbaşkanı Vekili ile görüşme gerçekleştirdi
  3. 19:35 Kerem Aktürkoğlu: "Galatasaray Kaptanı onların seviyesine inmez"
  4. 19:29 İsrail durmuyor: Son 24 saatte Gazze'de 106 kişi hayatını kaybetti
  5. 19:24 Paşa sarması tarifi
  6. 19:24 Borsa İstanbul haftanın ilk gününü rekorlarla tamamladı
  7. 19:21 Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi
  8. 19:19 WikiLeaks’in kurucusu Assange davasında temyiz kararı
  9. 19:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran'a taziye mesajı
  10. 19:11 Dursun Özbek Çıkıştı! ''Ali Koç, tüm bu yaptıklarının hesabını senden teker teker soracağım!''
  11. 18:58 Yerli ve ithal araçlar arasındaki fark azaldı; otomobil fiyatlarının yarı yarıya düşmesi gerekiyor
  12. 18:58 Emekliler, yüksek maliyetler nedeniyle buraya kaçıyor: Başvurular ise hızla arttı!
  13. 18:57 Helikopter kazasında ölen İran Cumhurbaşkanı Reisi: İbrahim Reisi!
  14. 17:43 Yüzde 25 zam sınırı kaldırıldığında kira fiyatları artacak mı?
  15. 17:39 Reddedilen vize ücretinizi geri almanızın yöntemi
  16. 17:38 Sümüklü böcekleri uzaklaştıran doğal yöntem!
  17. 17:36 Gebeliği önlemede çok etkili o yöntem: Deri altı implantı!
  18. 17:32 Hamura 1 çay kaşığı eklenirse bakın kurabiye nasıl oluyor?
  19. 17:30 Bu yöntemle hem su masrafı azalıyor hem de yabani ot kalmıyor!
  20. 17:28 Şifre ve temassız yerine işte bu yöntem kullanılacak!
Dünya Haberleri