Üst düzey bir Taliban yetkilisi camide vaaz verdi

Üst düzey bir Taliban yetkilisi camide vaaz verdi

Üst düzey bir Taliban yetkilisi camide vaaz ... Üst düzey bir Taliban yetkilisi Köln’de DİTİB’e bağlı camide konferans verdi. Konferansın duyulması üzerine DİTİB ‘‘Konuşmacıdan haberimiz yoktu, şoke olduk’’ açıklaması yaptı. Almanya, ‘‘En güçlü şekilde kınıyoruz’’ dedi.

Afganistan’da 2021’de yeniden yönetimi ele geçiren radikal İslamcı grup Taliban’a mensup bir üst düzey yetkilinin, Almanya’nın Köln kentinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı bir camide düzenlenen etkinliğe katılarak konuşma yapması ülkeyi karıştırdı. 

Taliban Hükümetinin Sözcüsü Zabihullah Mücahit, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, etkinlikten bir video yayınladı. Mücahit paylaşımında, ‘‘Gıda ve İlaç Dairesi Başkanı Dr. Abdulbari Ömer, Almanya’da Afganların katıldığı bir toplantıda konuşma yaparak sorularını yanıtladı’’ diye yazdı. 

Videoda Ömer’in katılımcılara, ‘‘Ülkede güvenliğin olduğunu, yeniden yapılanma sürecinin devam ettiğini ve herkesin ülkenin kalkınmasına katkıda bulunması ve sermayesini ülkenin kalkınması için kullanması gerektiği’’ şeklinde hitap ettiği belirtildi. Taliban yetkilisinin Köln’de bir camide konferans vermesine Almanya Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: ‘‘Taliban temsilcisi Abdul Bari Ömer’in Köln’de konuşma yapmasını en güçlü şekilde kınıyoruz. Elimizdeki verilere göre, vize merkezlerimizden biri tarafından kendisine vize verilmemiştir. Yerel makamlar ve ortaklarımızla yakın diyalog içerisinde ilave tedbirleri inceliyoruz. Söz konusu seyahat tarafımıza bildirilmedi. Taliban’ı tanımıyoruz. Afganistan’daki Taliban, başta kadın ve kız çocuklarının hakları olmak üzere insan haklarını pervasızca çiğnediği sürece Taliban rejimiyle normalleşme olmayacaktır.’’ 

DİTİB DE ‘ŞOK’ OLMUŞ 

Tepkilerin ardından konferansın gerçekleştiği Köln-Chorweiler Camisi yönetimi bir açıklama yaparak, 16 Kasım’da Köln Meschenich Afgan Kültür Derneği tarafından gerçekleştirilen etkinliğe, ‘‘dini bir etkinlik düzenleneceği gerekçesiyle’’ izin verildiğini belirtti. Taliban ile her türlü ilişkiye mesafeli olunduğu belirtilen açıklamada’ ‘‘Ancak sözleşmenin aksine bu etkinlik, tanımadığımız bir konuşmacının davet edildiği siyasi bir etkinliğe dönüşmüştür’’ denildi. ‘‘Bu olay karşısında şoke olduk" ifadelerine yer verildiği açıklamada söz konusu derneğin DİTİB tesislerinden men edildiği ifade edildi. 

Yönetimin açıklamasında ayrıca merkezi Köln’de bulunan Afgan derneğinin DİTİB’in bir parçası olmadığının altı çizildi. Açıklamada, Kuruluşun üyeleri dahil Afgan Müslümanların DİTİB camilerinde ibadetlerini yerine getirdikleri, söz konusu derneğin de kimi zaman dini ritüeller ve dini eğitim etkinlikleri için seminer odalarına ihtiyaç duyduğu belirtildi. 

"Üst düzey bir Taliban yetkilisi camide vaaz verdi" haberi, 19 Kasım 2023 tarihinde yazılmıştır. 19 Kasım 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Üst düzey bir Taliban yetkilisi camide vaaz verdi haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Üst düzey bir Taliban yetkilisi camide vaaz verdi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 04 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:27 Temel Karamollaoğlu: "Saadet Partisi'nde yeni bir dönem başlıyor"
  2. 03:23 Venedik, giriş ücretiyle yüksek kazanç elde etti
  3. 03:19 S&P Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirdi: "Kredi notu görünümü pozitif seyrediyor"
  4. 03:12 Vergi kaçakçılığını ihbar edenlere ikramiye: 15 milyon TL ödendi
  5. 02:20 Bu kek için ne fırın gerekiyor ne ocak: 3 dakikada hemen hazır!
  6. 02:17 Baharla birlikte her yerdeler: Keneler vücutta en çok buralara yapışıyor!
  7. 02:14 Kırım-kongo kanamalı ateş hastalığını griple karıştırmayın!
  8. 02:08 Resimdeki meyveleri 1 dakikada bulabilen zeka küpü çıkıyor
  9. 02:05 Hıdırellez nedir ve ne zaman kutlanır?
  10. 02:03 Telefon alacaklar elinizi çabuk tutun, zamlar yolda!
  11. 01:39 Sarı-Lacivertlilerde Son Dakika Gelişmesi! Yeni Teknik Direktör Kim Oldu?
  12. 01:20 Yemek sonrası bu his oluyorsa dikkat: Bağırsaklarınız çürümüş olabilir!
  13. 01:18 Ekranlarda yaprak dökümü: NOW bir dizi için daha final kararı aldı
  14. 01:15 Yeni nesil flört: Speed dating nedir?
  15. 01:11 Katkılı Motorin ve Benzin Tek Fiyat Olacak!
  16. 01:11 Uzmanlardan kene uyarısı: Kesinlikle çıplak elle dokunmayın!
  17. 01:09 Yeni bir kriz daha kapıda: Remzi Özdemir'den sakın satmayın uyarısı!
  18. 01:07 Bu altı cihazın fişini uzatma kablolarına sakın takmayın!
  19. 01:02 Kuzey Kore, Uzun Süre Sonra İlk Kez Türklere Kapıları Açıyor: O Kişileri Ülkeye Kabul Edilecek!
  20. 00:56 Galatasaray, 60 bin euroya forvet transfer ediyor! İcardi'nin konforu artık sarsılacak!
Dünya Haberleri