Uydu görüntüleri, facianın kapsamını açığa çıkardı: Liç maden içine de yayılmış

Uydu görüntüleri, facianın kapsamını açığa çıkardı: Liç maden içine de yayılmış

Uydu görüntüleri, facianın kapsamını açığa ç... Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen altın madeni faciasında, Capella Space uydusundan uydu görüntüleri, heyelanın sadece dışarıya doğru değil, aynı zamanda madenin içine doğru da aktığını ortaya koydu.

Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen altın madeni kazası, Capella Space uydusu tarafından alınan uydu görüntüleri ile daha ayrıntılı bir şekilde incelendi. Bu görüntüler, maden kazasının iç kısmında meydana gelen heyelanın yanı sıra dışarıya doğru da etkili olduğunu gösterdi, böylece kazanın boyutları daha net bir şekilde ortaya çıktı.

a.jpg

Fırat Nehri'nin kıyısında gerçekleşen maden kazası sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, maden sahasına verilen çevre iznini iptal etti. Uzmanların defalarca uyardığı risklere rağmen gerekli önlemlerin alınmaması büyük tepkilere yol açtı. Olayla ilgili olarak Anagold Madencilik'in Kanadalı yöneticisi de dahil olmak üzere 6 kişi tutuklandı.

Capella Space'in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "13 Şubat'ta Türkiye'nin doğusundaki Cöpler altın madeninde büyük bir heyelan meydana geldi. Arızanın yığın liçi tesisinde başladığına inanılıyor ancak nedeni henüz bilinmiyor," ifadelerine yer verildi ve heyelanın kapsamıyla ilgili detaylar paylaşıldı.

On 13th Feb a large #landslide occurred at #Copler gold mine in eastern Turkey. It is believed the failure started at a heap-leach facility but the cause is not yet known. @capellaspace captured this post-failure image which shows the extent and morphology of the slide. pic.twitter.com/qluXT3PeXA

— Capella Space (@capellaspace) February 16, 2024

'HİÇBİR ŞEY GİZLİ KALMAZ'

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, görüntüleri inceleyerek, madende sadece dışarıya doğru değil, aynı zamanda içeriye doğru da bir heyelanın yaşandığını ifade etti. Yaltırak, "Orada şu görünüyor; yalnız İliç’teki ocağın haricinde değil, içinde de heyelan olmuş. Görülen tarafta değil görünmeyen tarafta da heyelan oldu. Hiçbir şey gizli kalmaz," dedi.

 

Bu trajedi, maden izinlerinin ve iş güvenliği standartlarının yetersizliği üzerine yapılan tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Uzmanlar, yaşananların önceden görülebilecek bir felaket olduğunu ve benzer olayların önüne geçmek için daha katı önlemlerin alınması gerektiğini belirtiyor.

LİÇ NEDİR?

Madencilikte "liç" veya teknik terimiyle "liçleme", maden cevherinden metalin çözücü kimyasal solüsyonlar kullanılarak çözülüp ayrıştırılması işlemidir. Özellikle altın ve bakır gibi metallerin ekstraksiyonunda sıkça kullanılan bu yöntem, cevherin öğütülmesiyle başlar ve daha sonra belirli bir kimyasal çözeltinin cevher yatağına uygulanmasıyla devam eder. Bu çözelti, cevherde bulunan metalin çözünmesini sağlar. Ardından çözelti toplanır ve içindeki metal, çeşitli kimyasal işlemlerle çözeltiden ayrıştırılır.

"Uydu görüntüleri, facianın kapsamını açığa çıkardı: Liç maden içine de yayılmış" haberi, 17 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 17 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Uydu görüntüleri, facianın kapsamını açığa çıkardı: Liç maden içine de yayılmış haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Uydu görüntüleri, facianın kapsamını açığa çıkardı: Liç maden içine de yayılmış 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 10 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:18 Prof. Dr. Celal Şengör: 10 Milyon Yıl Sonra Türkiye'nin Komşusu Libya Olacak!
  2. 19:15 Meteorolojiden İzmirlileri üzen haber geldi: 11 Mayıs 2024 İzmir hava durumu
  3. 19:13 Türkiye'de Sıcak Hava Balonculuğu: Kapadokya'da Rekor Uçuşlar!
  4. 19:12 Ankara'da yağış hafta sonu da devam edecek mi? 11 Mayıs Ankara hava durumu
  5. 19:08 İstanbul'da ekmeğe zam: Fiyat arttı, gramaj düştü
  6. 19:03 Fenerbahçe'yi Sarsan Arap Kulüplerinden Gelen Teklifler: Yıldız Futbolcuların Ayrılığı Gündemde!
  7. 19:02 Japonya Türkiye'yi uyardı: THY'de bir Rolex çetesi kurmuşlar!
  8. 18:50 Netanyahu'dan ABD'ye Yanıt: Silah Kesintisine Kararlılıkla Karşılık
  9. 18:17 Tesla sürücülerinden şarj süresini hızlandırmak için ilginç yöntem: ıslak havlu kullanıyorlar!
  10. 18:16 Süper Lig'in haftalık programı: Tüm maçlar eş zamanlı olarak başlayacak
  11. 18:16 WhatsApp'a yeni güncelleme geliyor: Baştan aşağı değişiyor!
  12. 18:13 Çıtır çıtır börek yapmak isteyen bu sosla denesin!
  13. 18:13 TÜİK: Mart Ayında Türkiye Sanayi Sektöründe Dalgalı Performans Gözlendi
  14. 18:12 İrmikli tatlıların kraliçesi şerbetli irmik kurabiyesi tarifi!
  15. 18:10 Güneş fırtınası geliyor: Elektrik şebekeleri ve iletişim ağları etkilenecek!
  16. 18:09 The Portal: New York ile Dublin Arasında Sanal Köprü
  17. 18:07 PSG, Mbappe'nin boşluğunu o yıldızla tamamlayacak!
  18. 18:07 Sabah rutininiz felakete dönmesin: O içeceği asla aç karnına içmeyin!
  19. 18:06 Hasan Arat turnayı gözünden vurdu! Beşiktaş'a Milan'ın başarılı golcüsü geliyor!
  20. 18:06 Başkan Yetişkin açıkladı: “Bu şartları Türkiye’de karşılayacak bir belediye yok”
Gündem Haberleri