Uyuşturucu kullanımı 3-4 kat arttı, uyuşturucudan ölüm yaşı 9-10'a düştü!

Uyuşturucu kullanımı 3-4 kat arttı, uyuşturucudan ölüm yaşı 9-10'a düştü!

Uyuşturucu kullanımı 3-4 kat arttı, uyuşturu... İSTANBUL Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevki Sözen, uyuşturucu kullanımının 3-4 kat arttığını ve ilkokul çağına kadar düştüğünü belirterek, "9-10 yaş seviyesinde dahi ölümlerle...

İSTANBUL Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevki Sözen, uyuşturucu kullanımının 3-4 kat arttığını ve ilkokul çağına kadar düştüğünü belirterek, "9-10 yaş seviyesinde dahi ölümlerle karşılaşıyoruz. Yaş küçüldükçe bedenin de bu tip maddelere karşı olan tepkisi çok daha şiddetli olduğundan ölüm oranları çok daha fazla oluyor" dedi.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevki Sözen, Uluslararası Lions Çoğul Yönetim Çevresi 118-E Konfederasyonu ve Keşan Belediyesi işbirliğinde düzenlenen organizasyonla, Edirne'nin Keşan İlçesi'nde, 'madde bağımlılığı' konulu seminer verdi. Sözen, özellikle sentetik uyuşturucu madde bonzainin ucuz fiyata temin edilebilmesi nedeniyle kullanım seviyesinin ilkokul çağına kadar düştüğünü belirterek, "9-10 yaş seviyesinde dahi ölümlerle karşılaşıyoruz. Yaş küçüldükçe bedenin de bu tip maddelere karşı olan tepkisi çok daha şiddetli olduğundan ölüm oranları çok daha fazla oluyor. Ne yazık ki, bu uyuşturucular, küçük yaşta çocukları ciddi risk altına alan, ailelerin yaşam düzenini etkileyen ve ulusun geleceğini tehdit eden maddeler. Maalesef çocuklara da çok hızlı ve ucuz fiyatlara ulaşıyor. Gerçek maalesef görünenin çok daha fazlası ve çok daha acısı" dedi.

"BEYİN HÜCRELERİ ÇOK HIZLI ÖLÜYOR"

Prof. Dr. Şevki Sözen, ucuz fiyatlara ulaşılabilen uyuşturucuların daha ölümcül olduğunu ifade ederek, "Ucuz uyuşturucuların içerisinde fare zehri gibi beyne direk etki eden ve doğal olarak da beyin hücrelerini çok hızlı bir şekilde öldüren, kişide yaşamsal tehlike oluşturan maddeler var. Hem çok ucuza üretiliyor, hem sentetik olarak üretiliyor, hem de alınır alınmaz vücudun verdiği tepkiyle yaşamsal tehlike oluşturuyor" dedi.

"UYUŞTURUCU KULLANIMI 3-4 KAT ARTTI"

Uyuşturucu kullanımının bir yılda 3-4 kat artış gösterdiğini dile getiren Sözen, "Eğer herhangi bir çevrede bu sene 100 kişi uyuşturucu kullanıyorsa aradan geçen birkaç ay içerisinde bu sayı 3 ila 4 arasında çarpılarak artacaktır. Çünkü her bir kişi çevresindeki 3-4 kişiyi uyuşturucu kullanmaya alıştıracaktır. Eğer bunun önüne geçemezsek, herhangi bir tedbir alamazsak ve kullananları rehabilite edemezsek bir süre sonra katlanarak 1 yıl içerisinde sayı 3-4 kat artacaktır" diye konuştu.

"TÜRKİYE UYUŞTURUCUYLA DAHA GEÇ TANIŞTI"

Prof. Dr. Şevki Sözen, ülkemizde uyuşturucu ile mücadele konusunda yürütülen çalışmaları değerlendirerek, "Türkiye, bu ciddi tehlikenin farkında. Ama mücadele konusunda yeni yeni önlemler alma yolunda ilerliyor. Diğer Avrupa ülkeleri ya da Amerika gibi ülkelere baktığımızda Türkiye uyuşturucuyla biraz daha geç tanıştı. En azından gençlerin kullanımı adına daha geç tanıştı. O nedenle de önlem alma konusunda da biraz daha geriden geldi. Ancak uyuşturucuya artık çok ucuza ulaşılması nedeniyle bu konuda mücadele daha da ciddileşti. Bunu yapmak zorunda. Çünkü bütün çocuklar, gençler bu maddenin tehdidi altında" dedi.

Uluslararası Lions Çoğul Yönetim Çevresi 118-E Konfederasyonu Genel Yönetmeni Neslihan Keçeci de, toplumsal sorunlara çözüm üretmeye çalıştıklarını belirterek, çocukların ve gençlerin uyuşturucudan uzak durmaları için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Prof. Dr. Şevki Sözen'in verdiği seminere Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Özcan, Sosyal Hizmetler Müdürü Nergis Karaağaçlı, sivil toplum örgütü temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

"Uyuşturucu kullanımı 3-4 kat arttı, uyuşturucudan ölüm yaşı 9-10'a düştü!" haberi, 01 Şubat 2017 tarihinde yazılmıştır. 01 Şubat 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Uyuşturucu kullanımı 3-4 kat arttı, uyuşturucudan ölüm yaşı 9-10'a düştü! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Uyuşturucu kullanımı 3-4 kat arttı, uyuşturucudan ölüm yaşı 9-10'a düştü! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  2. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  3. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  4. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  5. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  6. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  7. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  8. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  9. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  10. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  11. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  12. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  13. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  14. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  15. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  16. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  17. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  18. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  19. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  20. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
Sağlık Haberleri