Uzayda mahsur kalan astronotlar Dünya'ya dönmeyi bekliyor!

Uzayda mahsur kalan astronotlar Dünya'ya dönmeyi bekliyor!

Uzayda mahsur kalan astronotlar Dünya'ya dön... Boeing Starliner mekiğinin arızaları nedeniyle yaklaşık 4 aydır Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kalan NASA astronotları, nihayet Dünya'ya dönmek için gün sayıyor. Eylül başında mürettebatsız dönen uzay aracı, 28 Eylül'de SpaceX'in Dragon kapsülüyle astronotları 2025'te Dünya'ya getirecek.

Boeing Starliner mekiğindeki arızalar nedeniyle yaklaşık 4 aydır Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) mahsur kalan astronotlar, nihayet Dünya'ya dönüş tarihini bekliyor.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), haziran ayı başından itibaren ISS'de bekleyen Starliner mekiğinin mürettebatsız olarak eylül başında Dünya'ya döndüğünü duyurdu. Arızalanan uzay aracının bu yolculuğunun ardından, ISS’de kalan iki astronota dikkatler çevrildi.

Uzay aracı, iki kez ertelenen bir fırlatma sonrasında uzaya gönderildi. Mayıs ayında yapılması planlanan uçuş, mekikteki valf arızası nedeniyle ertelendi. Haziran başındaki deneme ise, geri sayım sırasında bilgisayar sisteminde yaşanan teknik sorunlar yüzünden durduruldu.

Boeing, NASA astronotları Butch Wilmore ve Suni Williams’ı taşıyan Starliner mekiğini 5 Haziran’da Florida'daki Cape Canaveral'dan uzaya fırlatmayı başardı. Astronotların, ISS'de ortalama bir hafta geçirmesi planlanıyordu. Ancak Starliner mekiğinin ISS'ye kenetlenmesinin hemen ardından, NASA tarafından yapılan açıklamada uzay aracında 5 adet helyum sızıntısı tespit edildi. Bu sızıntılardan birinin uçuş öncesinde, diğerlerinin ise uçuş sırasında ortaya çıktığı belirtildi. Helyum vanalarının kapatıldığı ve uzay aracının stabil durumda olduğu ifade edildi.

Dönüş tarihi, normalde haziranın ikinci haftasında gerçekleşmesi planlanırken, meydana gelen helyum sızıntıları ve iticilerin beklenmedik şekilde çalışmayı durdurması nedeniyle birkaç kez ertelendi. İlk olarak 18 Haziran olarak belirlenen dönüş tarihi, daha sonra 22 Haziran, 26 Haziran ve 2 Temmuz olarak güncellendi. NASA ve Boeing yetkilileri, temmuzda yaptıkları basın toplantısında uzay aracındaki sorunları gidermek için testler yürüttüklerini açıkladı.

Sonunda, Starliner mekiği 5 Haziran'dan bu yana ISS'de bekledikten sonra, eylül başında otomatik pilot modunda mürettebatsız bir şekilde Dünya'ya döndü. Yaklaşık 6 saat süren yolculuğun ardından uzay aracı, ABD'nin New Mexico çölündeki White Sands Uzay Limanı'na indi.

NASA’dan gelen açıklamada, 28 Eylül'de SpaceX'in Crew-9 misyonu kapsamında uzaya fırlatılan Dragon kapsülünün, uzayda mahsur kalan iki astronotu Dünya'ya getireceği belirtildi. Crew-9 misyonunun 5 ay sürmesi planlanıyor ve misyonun tamamlanmasının ardından astronotlar, Şubat 2025’te Dünya’ya dönecek. Böylece Wilmore ve Williams'ın yaklaşık bir hafta sürmesi beklenen test uçuşu toplamda 8 ay sürecek.

"Uzayda mahsur kalan astronotlar Dünya'ya dönmeyi bekliyor!" haberi, 04 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 04 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Uzayda mahsur kalan astronotlar Dünya'ya dönmeyi bekliyor! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Uzayda mahsur kalan astronotlar Dünya'ya dönmeyi bekliyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 04 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:23 İnşatta beton dökümü sırasında çökme meydana geldi: 1 işçi öldü
  2. 16:18 Yüzde 100 dana eti denildi, gerçeği şoke etti! Ünlü sucuk markasında at ve eşek eti skandalı!
  3. 16:18 Oyuncaklarda Gizlenen Tehlike: Çocuklar Alev Geciktirici Kimyasallarla Karşı Karşıya
  4. 16:18 Hamaney 4 yıl sonra ilk kez vaaz verdi: Siyonist rejime saldırımız en hafif ölçekli saldırımızdı
  5. 16:12 BİM, Dijital Katılım Bankası Kuruyor! Perakende Devi Bankacılık Sektöründe
  6. 16:11 CHP'de tartışma sürüyor: Bu kararın, yarım saat önce mesajla iletilmesini nasıl kabul edebiliriz?
  7. 16:01 Nasrallah, "geçici olarak" gizli bir yere defnedildi: Nihai mezarı nerede olacak?
  8. 16:01 Gözaltına alınmıştı: Ferdi Tayfur’un damadı serbest bırakıldı!
  9. 15:53 CHP'li Karabat "Kendi vatandaşına gelince, en pinti hükümetle karşı karşıyayız"
  10. 15:50 Bağ-Kur ve SSK emeklilerine Ekim ayı jesti! 24 bin TL'ye banka promosyonu
  11. 15:50 Apple'ı 6.000 Sahte iPhone'la Kandırdılar! İşte Skandalın Detayları
  12. 15:50 29 kişinin öldüğü Özlem Bayraktar Apartmanı davasında yeni gelişme!
  13. 15:43 ABD'de olumsuz istihdam verisi açıklandı
  14. 15:43 Otomobil devi fiyatları 200 bin lira birden indirdi! Araç alacaklar dikkat
  15. 15:43 Sezaryene Sıkı Denetim! Sağlık Bakanlığı'ndan Radikal Doğum Planı
  16. 15:43 Erken seçim sinyali mi geldi? Siyaset kulislerini heyecanlandıran gelişme
  17. 15:41 Çinli otomobil devi Türkiye'ye 1 milyar dolarlık yatırım yapacak: Çalışmalar başladı!
  18. 15:39 11 Ekim’de Samsun’da Büyük Randevu! A Milli Takım’ın Maç Biletleri Satışta!
  19. 15:35 Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un: "Nükleer silah kullanmaktan çekinmeyiz"
  20. 15:34 Carlo Ancelotti anlattı: "Arda Güler'in ilk 11'de oynaması zor, rekabet çok yoğun"
Dünya Haberleri