Uzayda Mahsur Kalan Pilotlar İçin Bekleyiş Sürüyor: 2025'te Kurtarılacaklar

Uzayda Mahsur Kalan Pilotlar İçin Bekleyiş Sürüyor: 2025'te Kurtarılacaklar

Uzayda Mahsur Kalan Pilotlar İçin Bekleyiş S... NASA, Boeing'in Starliner uzay aracında yaşanan teknik arızalar nedeniyle Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) mahsur kalan iki astronotun ancak 2025'te dünyaya dönebileceğini açıkladı. Bu beklenmedik karar,

NASA'DAN KRITIK AÇIKLAMA: STARLINER ARACINDA MAHSUR KALAN ASTRONOTLAR 2025'E KADAR DÜNYA'YA DÖNEMEYECEK

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), geçtiğimiz haziran ayında Boeing’in Starliner aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderilen iki astronotun 2025 yılına kadar Dünya'ya dönemeyeceğini duyurdu. Tecrübeli astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams, başlangıçta planlanan bir haftalık görev için ISS’e gönderilmişti. Ancak Starliner’da tespit edilen teknik arızalar nedeniyle dönüşleri defalarca ertelenmiş durumda.

NASA, cumartesi günü yaptığı basın açıklamasında, Starliner kapsülünde ortaya çıkan itici sistemlerdeki arızalar ve helyum sızıntıları nedeniyle astronotları bu araçla Dünya'ya geri getirmenin çok riskli olacağını belirtti. Bu riskleri göz önünde bulunduran NASA, astronotların Elon Musk’ın SpaceX firması tarafından Dünya'ya getirileceğini açıkladı. Wilmore ve Williams’ın dönüş tarihi olarak ise Şubat 2025 işaret edildi.

BOEING İÇIN BIR DARBE DAHA

Starliner’ın başarısızlığı, son dönemde uçaklarında da problemler yaşayan Boeing için bir başka darbe olarak değerlendiriliyor. Bu görev, Boeing’in yıllardır süren gecikmeler ve artan maliyetlerin ardından gerçekleştirdiği ilk mürettebatlı uçuş denemesiydi. Ancak Starliner’da tespit edilen teknik problemler, Boeing’in uzay projelerindeki güvenilirliğini sorgulatan ciddi soru işaretleri oluşturdu.

NASA’nın İnsan Keşif ve Operasyonlar Misyon Direktör Yardımcısı Jim Free, bu kararın alınmasının zor olduğunu, ancak doğru bir adım olduğunun altını çizdi. Boeing yetkilileri, NASA’nın kararını kamuoyuna yorumlamazken, şirket sözcüsü yaptığı açıklamada, "Boeing, mürettebatın ve uzay aracının güvenliğine odaklanmaya devam ediyor. NASA tarafından belirlenen görevi yerine getiriyoruz ve uzay aracını güvenli bir şekilde mürettebatsız dönüş için hazırlıyoruz" dedi.

STARLINER’IN ZORLU GEÇMIŞI

Starliner’ın sorunları bu son görevle sınırlı kalmadı. 2019 yılında gerçekleştirilen ilk mürettebatsız test uçuşu sırasında yazılım sorunları yaşanmış ve bu nedenle test, 2022 yılında yeniden edilmek zorunda kalmıştı. Bunun ardından paraşüt ve itici sistemlerdeki helyum sızıntıları gibi çeşitli teknik aksaklıklar, Starliner’ın itibarını zedelemişti. Son görevde ise itici sistemlerde yaşanan arızalar ve helyum sızıntıları, mürettebatın geri dönüşünü imkansız hale getirdi.

Starliner kapsülünün, Eylül ayı başında otomatik pilotla mürettebatsız olarak Dünya'ya geri dönmeyi denemesi planlanıyor. Kapsülün iniş noktası olarak New Mexico çölü seçildi.

NASA'NIN BOEING KARARI TARTIŞMA YARATIYOR

Boeing’in karşılaştığı bu teknik zorluklar, NASA’nın ticari mürettebat programı için büyük bir meydan okuma olarak görülüyor. NASA, on yıl önce başlattığı bu program kapsamında astronotları taşımak üzere hem Boeing hem de SpaceX ile çalışmayı tercih etmişti. Ancak SpaceX, ISS’e yaptığı başarılı görevlerle öne çıkarken, Boeing tasarım hataları ve gecikmeler nedeniyle geride kaldı.

NASA Başkanı Bill Nelson, tüm bu sorunlara rağmen Boeing’e olan güvenini sürdürüyor ve Starliner’ın yeniden uçacağından yüzde 100 emin olduğunu ifade ediyor. NASA yetkilileri, Starliner’ın sorunlarının 2025’te yapılması planlanan bir sonraki mürettebatlı uçuşa kadar giderilebileceğini umuyor.

NASA’nın aldığı bu karar, ISS’te mahsur kalan astronotlar için uzayda beklenmedik bir süreyi gerektirirken, Boeing’in uzay araştırmalarındaki geleceği açısından kritik bir dönemeç olarak değerlendiriliyor.

 

"Uzayda Mahsur Kalan Pilotlar İçin Bekleyiş Sürüyor: 2025'te Kurtarılacaklar" haberi, 25 Ağustos 2024 tarihinde yazılmıştır. 25 Ağustos 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Uzayda Mahsur Kalan Pilotlar İçin Bekleyiş Sürüyor: 2025'te Kurtarılacaklar haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Uzayda Mahsur Kalan Pilotlar İçin Bekleyiş Sürüyor: 2025'te Kurtarılacaklar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 13 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:56 Burcu Özberk Cesur Dekoltesiyle Sosyal Medyada Olay Yarattı!
  2. 12:53 FETÖ'nün eski yurt müdürüne hapis cezası
  3. 12:50 Esenyurt'ta Kasklı Motosikletli Saldırganın Sıra Dışı Eylemi Güvenlik Kameralarında!
  4. 12:49 İlkin Aydın’dan Ataman Güneyligil’e Destek: "ATAM İZİNDEYİZ"
  5. 12:47 Alanya’da Tur Firması Skandalı: Atlara Eziyet!
  6. 12:47 IMF: ABD ekonomisi beklenenden güçlü, enflasyon düşüşte
  7. 12:44 Melisa Aslı Pamuk'tan ilk hamile pozu
  8. 12:42 Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmesi Satışa Çıkıyor: İhale Detayları Açıklandı!
  9. 12:40 Trabzonspor’dan Şenol Güneş’e 50 milyon liralık anlaşma
  10. 12:36 Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Emlak sektöründe büyük değişim: 2 gün sonra yürürlüğe giriyor
  11. 12:36 Üretici kan ağlarken bakan yardımcısı 'ithalat' savundu! “Dışarıda daha ucuzsa ne yapacağız?”
  12. 12:30 Tuzla’da Zincir Market Sevkiyat Kamyonunda Yangın: İtfaiye Hızla Müdahale Etti
  13. 12:30 Etüt merkezinde 7 çocuğun cinsel istismara uğradığı ortaya çıktı!
  14. 12:29 Audi Brüksel fabrikası tekrardan faaliyete geçecek
  15. 12:29 Samsung, mobil yapay zeka için senede 17 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımı yapıyor
  16. 12:29 Haluk Levent'ten alkış toplayan hareket! Konseri yarıda kesti!
  17. 12:25 Gelirini düşük gösteren yandı: Maliye yoklamaya çıkıyor tarih belli oldu
  18. 12:22 Tekirdağ'da cinsel istismara uğrayan Sıla bebek | Anne durumu örtbas etmeye çalışmış!
  19. 12:22 İsrail'de siber istihbarat komutanı 7 Ekim'deki "başarısızlığı" nedeniyle istifa etti
  20. 12:19 Gizem Karaca: İzmir'de Dinlenirken, İstanbul'un kaosunu özlüyorum
Teknoloji Haberleri