Uzayda mahsur kalmışlardı: O astronotlar nasıl hayatta kaldıklarını anlattılar!

Uzayda mahsur kalmışlardı: O astronotlar nasıl hayatta kaldıklarını anlattılar!

Uzayda mahsur kalmışlardı: O astronotlar nas... İki Amerikalı astronot, Haziran ayında Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) sekiz gün geçirmek üzere Dünya’dan gitti. Ancak Boeing Starliner uzay aracının onları Dünya’ya geri getirecek kadar güvenli olmadığı endişesi sebebiyle NASA, Suni Williams ve Butch Wilmore’ın dönüşünü 2025’e erteledi.

Haziran ayında Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) sekiz günlüğüne gönderilen iki Amerikalı astronot, dönüşleri için yaşanan güvenlik endişeleri nedeniyle 2025'e kadar uzaya sıkışıp kaldı. NASA, Boeing Starliner uzay aracının güvenli bir şekilde onları geri getiremeyeceği gerekçesiyle dönüş tarihlerinin ertelendiğini açıkladı. Peki, bu astronotlar uzayda nasıl yaşıyor ve bu koşullarda nasıl hayatta kalıyorlar?

Şu anda dokuz kişi, altı yatak odası büyüklüğünde bir alanı paylaşıyor. ISS, altı özel laboratuvarıyla deneyler yapma imkanı sunuyor. Astronotlar, vücutlarının uzaydaki zorlu fiziksel koşullara nasıl tepki verdiğini ölçmek amacıyla çeşitli monitörler kullanıyor. Stott, "Uzay, kemiklerinizi ve kaslarınızı hızlandırılmış yaşlanma sürecine sokuyor. Biz bilimsel deneyler için kobayız" diyor.

Günlük yaşamları oldukça yoğun olan astronotlar, görev kontrolün tahmin ettiğinden daha hızlı çalışarak boş zamanlarını değerlendirmeye çalışıyorlar. Hadfield, beş dakikalık boş zamanları olduğunda pencereye süzülüp uzayı izlediğini, beste yaptığını veya fotoğraf çektiğini belirtiyor. Ayrıca, bazı astronotlara ISS'den çıkıp uzay yürüyüşü yapmaları da talep ediliyor. Hadfield, uzay yürüyüşlerinin hayatının en heyecan verici anları olduğunu söylüyor, ancak bu tür yürüyüşlerin uzay istasyonuna metalik bir "uzay kokusu" getirebileceğini de ekliyor.

Helen Sharman, 1991'de Sovyet Mir uzay istasyonunda geçirdiği süre boyunca uzaydaki tek kokuya alışmanın, Dünya'daki temiz hava ve çamaşır kokularına karşı nasıl bir özlem duyduğunu anlatıyor. Uzaydaki güçlü radyasyon, ekipman ve kıyafetlerde metalik bir koku oluşturuyor.

​​​​​​​

Astronotlar, uzun süreli kalışlard​​​​​​​a günlük iki saat egzersiz yaparak kas ve kemik sağlığını koruyorlar. Üç farklı egzersiz aleti, sıfır yer çekiminin etkilerini dengelemeye yardımcı oluyor. Stott, egzersiz yapmanın terlemeye yol açtığını ve bu yüzden kıyafetlerin yıkanmasının zor olduğunu belirtiyor. Uzayda kıyafetlerin temizlenmesi oldukça zor; giysiler, yağ ve diğer kirlerden etkilenmemesi için özel bir şekilde yönetiliyor.

Yiyecekler, genellikle paketlenmiş olarak geliyor ve aileler tatlılar gibi küçük sürprizler gönderebiliyor. Astronotlar, yiyeceklerini paylaşarak bir arada kalmaya çalışıyorlar. Kıyafet seçimleri ve kişisel nitelikler, uyumlu bir ekip çalışması için önem taşıyor. Sharman, uyumlu bir ekip olmanın çatışma olasılığını azalttığını söylüyor.

Astronotlar, ISS’de günün çoğunu, bakım ve bilimsel deneylerle geçiriyorlar. Stott, uyku alanının "dünyanın en iyi uyku tulumuna sahip" olduğunu ve kişisel eşyaların bulunduğu küçük bir köşe bulunduğunu söylüyor. ISS, oldukça büyük ve karmaşık bir yapı, bu yüzden astronotlar, bazen bir insanı günlerce göremeyebilirler. Peki bu astronotlar uzayda neler yapıyor? Nasıl hayatta kalmayı başarıyor? Uzayda mahsur kalan astronotlar uzayda yaşamanın sırrını söyledi.

​​​​​​​

Dünya'dan 400 km y​​​​​​​ukarıda olmanın psikolojik etkisi de büyük. Sharman, uzayın enginliğinde kendini önemsiz hissettiğini, Dünya'nın güzelliklerini ve bağlılığımızı daha iyi anladığını ifade ediyor. Stott, farklı ülkelerden gelen astronotlarla yaşamaktan keyif aldığını belirtiyor ve bu deneyimin Dünya'da daha iyi bir uyum sağlama potansiyelini düşündürücü buluyor.

Sonuç olarak, astronotlar uzayda kalma süresini uzatmak için büyük bir özveri ve adaptasyon gerektiriyor. Hadfield, "Hayatımız süresince uzayda daha uzun süre kalmayı umarak çalıştık ve eğitim aldık. En büyük ödül, bu süreyi daha da uzatmak" diyor. Stott, ISS’den ayrılırken duyduğu duyguları ise, "Sıkı sıkıya tutunduğum ellerimi kapaktan çekmek zorunda kaldım. Geri dönebilecek miyim bilmiyorum" şeklinde özetliyor.

"Uzayda mahsur kalmışlardı: O astronotlar nasıl hayatta kaldıklarını anlattılar!" haberi, 16 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 16 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Uzayda mahsur kalmışlardı: O astronotlar nasıl hayatta kaldıklarını anlattılar! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Uzayda mahsur kalmışlardı: O astronotlar nasıl hayatta kaldıklarını anlattılar! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:BBC

Canan Okur Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:37 Ambulans Helikopter Kazasında Hayatını Kaybedenlerin İsimleri Belli Oldu
  2. 13:33 Seda Sayan lüks villasını satışa çıkardı: Dubai'ye taşınıyor
  3. 13:28 Ücretsiz kargo dönemi sona eriyor: Yurt dışı alışverişlerinde 3 Euro ek ücret uygulaması başlıyor
  4. 13:13 Fenerbahçe ve Galatasaray, Nkunku’yu Kadroya Katmak İçin Harekete Geçti!
  5. 13:05 Kayserispor-Galatasaray Maçının VAR'ı Belli Oldu!
  6. 12:59 Sörloth’un Golüyle Tarihi Zafer! Atletico Liderlik Koltuğunda
  7. 12:51 AK Parti’den Üç Önemli Anayasa Değişikliği Hamlesi!
  8. 12:43 Erdoğan’dan, Muğla’daki Helikopter Kazası Sonrası Başsağlığı Mesajı
  9. 11:57 Real Madrid, Sevilla'yı ağırlıyor: Arda Güler ilk 11'de!
  10. 11:29 Donald Trump: "Panama Kanalı'nın bizlere iade edilmesini talep edeceğiz"
  11. 11:21 Diyarbakır'daki yoğun sis 5. gününe girdi: Uçuşlar iptal edildi
  12. 11:14 İsrail’den Deyr el-Belah’a hava saldırısı: 17 Filistinli hayatını kaybetti
  13. 11:12 Narin Güran cinayeti davası devam ediyor: Gözler 26 Aralık'a çevrildi
  14. 11:05 ABD, Kızıldeniz’de "Dost Ateşi" sonucu kendi savaş uçağını düşürdü
  15. 11:00 Muğla’da ambulans helikopter hastane bahçesine düştü: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 10:55 68 Yıllık tekstil firması üretim faaliyetlerini durdurdu: 152 kişi işten çıkarıldı
  17. 03:15 İki baykuş arasındaki 3 farkı sadece dâhiler 14 saniyede buluyor!
  18. 02:23 Milli Eğitim Bakanlığı 50 uzman yardımcısı alacak
  19. 02:21 ABD, Yemen’in Sana şehrine hava saldırısı düzenledi
  20. 02:18 Şam Büyükelçisi açıkladı: Erdoğan Şam'a gidecek mi?
Dünya Haberleri