Uzman doktor uyardı!: Kene tarafınca ısırılan kişiyle temas edenlerin dikkatine!

Uzman doktor uyardı!: Kene tarafınca ısırılan kişiyle temas edenlerin dikkatine!

Uzman doktor uyardı!: Kene tarafınca ısırıla... Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rıza Çıtıl, "KKKA şüphesi olan bireylere şüpheli bir temas durumunda, temas eden kişi veya kişiler 14 gün süresince belirti ve semptomlar açısından takip edilmeli." dedi.

TOGÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rıza Çıtıl, Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin (KKKA) öldürücülüğü yüksek, zoonotik bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyledi.

UZMAN DOKTOR UYARDI!

KKKA'nın ilk olarak 1944 Rusya'nın Kırım bölgesindeki Sovyet askerler arasında görüldüğünü belirten Çıtıl, dünya genelinde yaygın görülen bir hastalık olduğunu ve Türkiye de dahil olmak üzere Afrika, Asya, Orta Doğu ve Güneydoğu Avrupa'daki 50'den fazla ülkede endemik olarak görülebildiğini söyledi.

Türkiye'nin endemik ülkeler arasında son yıllarda en çok KKKA vakalarının görüldüğü ülkelerden birisi olduğunu vurgulayan Çıtıl, hastalığın Türkiye'de ilk olarak 2002 senesinde Tokat ve çevresinde görüldüğünü anımsattı.

Vakaların çoğunlukla İç Anadolu'nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzeyinde yoğunlaştığına dikkati çeken Doç. Dr. Çıtıl, "Ülkemizde hastalık Kelkit Vadisi olarak bilinen Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Tokat, Yozgat, Sivas, Amasya, Çorum, Çankırı, Bolu, Kastamonu, Karabük illerinde yoğun olarak görülmektedir.

Son yıllarda hastalığın görüldüğü alan genişlemiş olup ülkemizin birçok farklı ilinden vaka bildirimi yapılmaktadır. KKKA vakaları, hastalığın bulaşmasında asıl rolü olan kenelerin daha aktif olmaya başladığı ilkbahar döneminde başlayarak bahar ve yaz aylarında, nisan, mayıs, haziran, temmuz ve ağustos aylarında daha sık görülmektedir." diye konuştu.

Çevre ve iklim değişiklikleri, küresel ısınma, yabani kuşların ve hayvanların kontrolsüz hareketleri gibi birçok faktörün KKKA hastalığının ortaya çıkması ve yayılmasına etkide bulunduğunu dile getiren Çıtıl, şunları kaydetti:

"Hastalığa yakalananların yaklaşık yüzde 5'i ölümle sonuçlanmakla birlikte bazı vakalarda ölüm oranı yüzde 30'a kadar çıkabilmekte. Ülkemizde ilk vakanın görüldüğü 2002 yılından itibaren yıllar içinde vaka sayılarında artış ve azalmalar olup en yüksek vaka sayısı 2009 yılında 1318 vaka olarak gerçekleşmiş ve bunların 63'ü yaşamını kaybetmiştir.

2018 yılında ise 479 vaka, 27 ölüm tespit edilmiştir. Son yıllara ait güncel veriler Sağlık Bakanlığı tarafından henüz açıklanmamış olmakla birlikte endemik bölgelerimizde her yıl belli sayıda vaka ve ölüm görülmeye devam etmektedir.

Kene tutunan kişiler, kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya birkaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. KKKA şüphesi olan bireylere şüpheli bir temas durumunda, temas eden kişi veya kişiler de 14 gün boyunca belirti ve semptomlar açısından takip edilmeli."

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞI (KKKA) NEDIR?

Kene ısırması, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin en temel nedenidir. Kene ısırması sonucu nairovirüs adı verilen virüs vücuda girer ve enfeksiyon meydana getirir. Bu enfeksiyon sonucunda yüksek ateş, baş ağrısı, vücut ağrısı ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkar.

KENE ISIRMASININ ARDINDAN NE YAPMAK GEREKIYOR?

Kene ısırması durumunda mümkünse en yakın sağlık kuruluşuna başvurup eğitimli bir sağlık personelinin keneyi usulüne uygun olarak çıkarması önerilir. Hastalık bulaşma riski kenenin vücutta kaldığı süre ile doğru orantılı olduğundan kene en kısa zamanda çıkarılmalıdır.

Vücuda yapışmış keneler, hijyen ortamı sağlanıp eldiven giyildikten sonra ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla, vida çıkarır gibi sağa sola çevrilerek çıkarılır.

Kene nasıl çıkartılır?

Eğer cilde bağlı bir kene bulunursa, panik yapılmamalıdır. Kene mümkün olduğu kadar çabuk bir biçimde çıkarılmalıdır. Bunun için mümkün olduğunca cildin yüzeyine yakın yerden keneyi kavramak için ince uçlu cımbız kullanılmalıdır.

Kene çıkarılırken bükmeden veya sarsmadan direk yukarı doğru çıkarılmalıdır. Eğer ciltte kenenin ağzı gibi bir bölümü kalırsa bunlarda cımbızla çıkarılmaya çalışılmalıdır. Eğer kalan parçalar kolayca çıkarılamıyorsa cilt iyileşmeye bırakılmalıdır.

Kene çıkarıldıktan sonra, kene ısırık alanı ve eller alkol, iyot veya sabunla suyla iyice temizlenmelidir. Kene parmakla asla ezilmemelidir. Eğer bir kene çıkarma işleminden birkaç hafta içinde bir döküntü veya ateş gelişirse, doktora başvurulmalıdır. Kene ısırma hikayesi hakkında doktora bilgi verilmelidir.

Erzincan’da kene 2 can aldı: Haziran-temmuz ayına dikkat!

Erzincan’da kene 2 can aldı: Haziran-temmuz ayına dikkat!Gündem

Uzmanlardan evcil hayvanlar için kene uyarısı!

Uzmanlardan evcil hayvanlar için kene uyarısı!Gündem

Kene ısıranlar dikkat! Bu çıkartma ölüme götürüyor

Kene ısıranlar dikkat! Bu çıkartma şekilleri ölüme götürüyorGündem

Keneler 200 hastalığın taşıyıcısı olabiliyor

Keneler 200 hastalığın taşıyıcısı olabiliyorSağlık

"Uzman doktor uyardı!: Kene tarafınca ısırılan kişiyle temas edenlerin dikkatine!" haberi, 27 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 27 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Uzman doktor uyardı!: Kene tarafınca ısırılan kişiyle temas edenlerin dikkatine! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Uzman doktor uyardı!: Kene tarafınca ısırılan kişiyle temas edenlerin dikkatine! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 21 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Esma Abay Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:32 Hindistan, Çin'i geçerek ABD'ye en çok öğrenci gönderen ülke oldu
  2. 20:27 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu'dan bakanlara ziyaret
  3. 20:23 NASA yüzlerce çalışanın işine son verecek!
  4. 20:18 Süleyman Soylu’dan yeşil pasaport uyarısı
  5. 20:12 Galatasaray borcunu KAP'a bildirdi!
  6. 20:10 İzlanda'nın Reykjanes Yarımadası'ndaki yanardağ 7. kez patladı!
  7. 20:05 İslam Memiş açıkladı: 'Gram altına bir destek daha gelecek'
  8. 20:00 Hintli milyarder Adani'ye 'rüşvet' ve 'dolandırıcılık' suçlaması
  9. 19:57 ABD, Ukrayna’nın borçlarını silmek için harekete geçti!
  10. 19:52 Meloni, Venezuela'da muhalefetin adayını seçilmiş devlet başkanı olarak tanıdı
  11. 19:44 DEM Parti Esenyurt İlçe Eş Başkanları'na tutuklama talebi!
  12. 19:41 Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'in Beyt Lahiya saldırısına tepki: 'Destek verenler bu suça ortak'
  13. 19:36 Çip devi Nvidia'nın geliri ikiye katlandı!
  14. 19:33 Adana'da Bayğara operasyonu; Tutuklu sayısı 215'e yükseldi
  15. 19:17 NASA, Mars'ın 360 derecelik görüntüsünü yayınladı!
  16. 19:07 Fuat Oktay, Çayırhan Termik Santrali'ndeki madencileri ziyaret etti
  17. 19:00 Narin Güran soruşturması: Avucunda saç teli ve kıl çıktı
  18. 18:58 Prof. Dr. İlber Ortaylı, Nazım Hikmet’i anlattı; Gençlerin kullandığı Türkçeyi duysaydı çıldırırdı
  19. 18:54 DEM Parti ve Yeniden Refah'tan ortak açıklama
  20. 18:51 New York borsası yükseliş ile açıldı
Gündem Haberleri