Uzmanlar uyardı: Sigara içmek hastalıktır

Uzmanlar uyardı: Sigara içmek hastalıktır

Uzmanlar uyardı: Sigara içmek hastalıktır AİBÜ İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Aile Hekimliği Anabilim Dalı bünyesinde Sigarayı Bırakma Polikliniği oluşturuldu. Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sebahat Gücük tarafından hizmet verilen...

AİBÜ İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Aile Hekimliği Anabilim Dalı bünyesinde Sigarayı Bırakma Polikliniği oluşturuldu. Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sebahat Gücük tarafından hizmet verilen poliklinikte, dünyada her yıl milyonlarca insanın ölümüne yol açan sigara bağımlılığına son verilmesi hedefleniyor. Haftanın 5 günü hizmet verecek poliklinikte Sağlık Bakanlığı Ulusal Tütün Kontrol Programı Eylem Planı çerçevesinde uygun olan hastalara, sigara bağımlılığı tedavisinde kullanılan ilaçlar uzman doktorların değerlendirmeleriyle hastalara ücretsiz verilecek.

DHA’nın haberine göre Yrd. Doç. Dr. Gücük, poliklinikte ölüme yol açabilen sigara bağımlılığına son vermeyi hedeflediklerini söyleyerek şöyle konuştu:

"Sigarının içinde yaklaşık 4 bin civarında zararlı maddenin olduğu bilinmektedir. Bu maddelerin en zararlılarından karbonmonoksit, amonyak örnek verilebilir ve kimyasal maddeler, sadece tek bir nefes sigarayla kan dolaşımına karışır. Bunun sonucunda zaman içinde birtakım akciğer ve diğer organlarla ilgili rahatsızlıklar başlar. Sigara içmek bir keyif, bir alışkanlık değildir, aksine nikotin bağımlılığı bir hastalıktır. Başlamamak için irade söz konusudur, ancak bırakmada iradenin etkisi yoktur diyebiliriz. Nikotin bağımlılığı iradeyle ilgili değildir, beyin ve dış sinir sistemindeki kimyasal değişimler ve etkileri ile ilgilidir. Nasıl ki şeker hastalığı ve yüksek kan basıncı da iradeye dayanarak tedavi edilmezse sigara tedavisi de aynı şekildedir."

Sigarayı bırakmak için sağlık çalışanlarının desteğinin gerektiğini vurgulayan Yrd.Doç.Dr.Gücük, "Bir hastalık olarak kabul edilen sigara kullanma alışkanlığından kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine çok ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır" dedi.

ELEKTRONİK SİGARA UYARISI: UZAK DURUN

Denizli Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Neşe Dursunoğlu, elektronik sigaranın sigarayı bıraktırmadığını ve sağlığa zararlı olduğunu belirterek, özellikle gençleri ondan uzak durmaları konusunda uyardı.

Son dönemde sigara bırakma yöntemlerinden biri olarak çok sık gündeme gelen elektronik sigarayla ilgili açıklama yaptı. Elektronik sigaranın sigarayı taklit eden, kullanıcısının nikotin çekmesini sağlayan bir cihaz olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Dursunoğlu, "Elektronik sigarada nikotinin yanı sıra propilen glikol, gliserol gibi kimyasal maddeler, uçucu organik bileşenler ve ince partiküller bulunmaktadır. Ayrıca özellikle gençlerin ilgisini çekecek meyveli, tatlı, alkollü katkı maddeleri yer almaktadır. Farklı markalarda farklı içerikler bulunabilmekte, içerikleri etiket bilgileriyle uyuşmamaktadır" dedi. 

SOLUNUM SİSTEMİNİ BOZABİLİR

Elektronik sigaranın bağışıklık ve solunum sisteminde bozukluklara yol açabileceğini kaydeden Doç. Dr. Dursunoğlu şu bilgileri verdi:

"Elektronik sigara sigarayı bıraktırmaz. Diğer yandan tıpkı sigarada olduğu gibi, elektronik sigaraya bağlı pasif içicilik de söz konusudur. Vücutta nikotinin metabolize olması sonucunda idrarla atılan 'kotinin' isimli metabolik ürünün ise elektronik sigara kullanan bireylerde tıpkı sigara kullanan bireylerle aynı düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca elektronik sigaranın uzun dönemdeki sağlık riskleri de henüz bilinmemektedir. Özellikle gençlerin elektronik sigaradan uzak durmaları gerekir. Sigarayı bırakmak isteyenler, hastanelerin Sigara Bırakma Polikilinikleri'ne başvurarak sigarayı bilimsel yollarla bırakmayı denemelidir."

"Uzmanlar uyardı: Sigara içmek hastalıktır" haberi, 27 Şubat 2017 tarihinde yazılmıştır. 27 Şubat 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Uzmanlar uyardı: Sigara içmek hastalıktır haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Uzmanlar uyardı: Sigara içmek hastalıktır 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Sağlık Haberleri