Uzun yolculuk yapacak olanlar için uyarı: 'Yol hipnozu' hayati tehlike oluşturabilir

Uzun yolculuk yapacak olanlar için uyarı: 'Yol hipnozu' hayati tehlike oluşturabilir

Uzun yolculuk yapacak olanlar için uyarı: 'Y... Kurban Bayramı tatilinin başlamasıyla birlikte birçok insan tatil için yollara çıktı. Uzmanlar, uzun yolculuk yapan sürücüler için önemli bir tehlike olan "yol hipnozu" konusunda uyarılarda bulundu.

Bayram tatilinin başlamasıyla birlikte birçok kişi yolculuk yapmaya başladı. Uzmanlar, sürücülere "yol hipnozu" olarak bilinen ve gözleri açık uyuma neden olan tehlikeye karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu. Bu dönemde trafik kazalarının önlenmesi için alınan önlemler de büyük önem taşıyor.

"SÜRÜCÜLER EN AZ 7 SAAT UYKUSUNU ALDIKTAN SONRA YOLA ÇIKSIN"

Medicana Konya Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Faik İlik, uzun süre uykusuz bir şekilde aralıksız otomobil kullanmanın yol hipnozuna neden olabileceğini belirterek, bu durumu önlemenin basit önlemlerle mümkün olduğunu vurguladı.

İlik, sürücülerin uzun yolculuklar sırasında her 2 saatte bir 15 dakika mola vermelerinin önemli olduğunu söyledi. Bu molalarda derin nefes alınması ve kısa yürüyüşler yapılmasının kan dolaşımını düzenleyeceğini ve olumlu etki sağlayacağını belirtti. Ayrıca aracın iç sıcaklığının ortalama 23 derecede tutulduğunu, ara ara camların açılarak havalandırma yapılmasının da faydalı olacağını ekledi. Uykunun beyin fonksiyonları için ne kadar önemli olduğunu vurgulayan İlik, sürücülerin en az 7 saat uyku almalarının ardından yola çıkmalarının önemini vurguladı.

"HEM KENDİMİZİ HEM YOL KULLANICILARININ HAYATINI TEHLİKEYE ATMAMALIYIZ"

Uzun yola çıkacak sürücülere, araçla hız yapmanın ölümle sonuçlanan kazaları da arttırdığına dikkat çeken İleri Sürüş Uzmanı Ramazan Ceylan da "Bayramlar bizim sevinçli günlerimizdir. Bu bayramları hüzün ve kedere dönüştürmemek için kesinlikle uyulması gereken kurallara sürücülerimizin dikkat etmesi gerekiyor. Bununla ilgili ilk olarak yolculuk yapacağımız araçlarımızın bakımlarının tam olması gerekiyor. Bunun da en başlangıcında lastiklerin yola tutunması için iyi dişlere sahip olması gerekiyor. Soğutma suyunun, motorun yağ bakımı gibi bakımların tamamının yapılması gerekiyor. Bunlar yapıldıktan sonra yolculuk yapılması gerekiyor. Yolculuk esnasında da araç içerisinde bulunan yolcu ve sürücünün tamamen hepsinin emniyet kemerini takması gerekiyor. Bu emniyet kemeri hayati olarak önem taşıyan bu nokta. Seyahat esnasındayken sürücünün kesinlikle seyir esnasında cep telefonu kullanmaması, bunlar kazaya davetiye çıkartır. Sadece yolda kendimiz değiliz. Araçta ve diğer yol kullanıcılarının olduğunu düşündüğümüz zaman hem kendimizi hem yol kullanıcılarının yaşamını tehlikeye atmamalıyız. Trafik ışık ve kurallarına kesinlikle uymamız gerekiyor. Burada bir nokta ise hız sınırı. Bu kurala da dikkat etmemiz gerekiyor. Hız oranları arttığı zaman kesinlikle kaza oranları daha fazla artıyor," ifadelerini kullandı.

"GÖZÜNÜZ DALIYOR VE ORADAKİ TEHLİKEYİ FARK EDEMİYORSUNUZ"

Ramazan Ceylan, "Yol hipnozu dediğimiz durum, uzun süre araç kullanmanın sonucunda gözlerin belirli bir noktaya takılıp kalması ve bu nedenle sürücünün çevresindeki tehlikeleri fark edememesidir. Özellikle 2 saatten uzun süren yolculuklarda bazı sürücülerimiz bu durumla karşılaşabiliyor" şeklinde konuştu.

"Uzun yolculuk yapacak olanlar için uyarı: 'Yol hipnozu' hayati tehlike oluşturabilir" haberi, 15 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 15 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Uzun yolculuk yapacak olanlar için uyarı: 'Yol hipnozu' hayati tehlike oluşturabilir haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Uzun yolculuk yapacak olanlar için uyarı: 'Yol hipnozu' hayati tehlike oluşturabilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 21 Haziran 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:İHA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:46 Yeni plajlar halka değil yine ranta açılıyor
  2. 08:43 Benzin ve motorin zammı ertelendi
  3. 08:38 Yıldız Tilbe mezarın üzerine çıkmak isteyince uyarıldı
  4. 08:34 Cihangir Ceyhan’dan yeni dizi geliyor
  5. 08:31 Bodrum'da iş insanı Kaya Sabancı darbedildi
  6. 08:27 Ferdi Kadıoğlu: En büyük silahımız gençliğimiz
  7. 08:23 Ayşe Ateş: Cumhurbaşkanımızın şahsına meydan okuyorlar
  8. 08:18 Kemal Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan olmak için çalışmalara başladı
  9. 08:11 Timur Cihantimur ikinci kez hakim karşısına çıktı
  10. 08:06 Aytunç Erkin yazdı: CENTCOM eski generali “PKK/YPG’nin özerk yönetim hakkı var” dedi
  11. 08:03 Bu illerde yaşayanlar dikkat: Meteoroloji'den sağanak yağış uyarısı
  12. 03:40 PlayStation yıl ortası fırsatları başladı! Oyunlarda yüzde 80'e varan indirimler sunuluyor!
  13. 03:40 Anthropic, yeni yapay zeka modeli olan "Claude 3.5 Sonnet"i duyurdu!
  14. 03:35 1 Milyon kişinin 5 yıl önce emekli olabilmesi için gereken şartlar belirlendi!
  15. 03:05 Yargıtay'ın kararıyla su faturalarında yer alan o bedel artık ödenmeyecek!
  16. 03:01 14 Senelik büyük cam fabrikası iflasın eşiğinde!
  17. 02:57 Bu bitkiyi üreten çiftçi yaşadı! Üreticiye 100 litre mazot hediye edildi!
  18. 02:49 Otomobil bayileri müşteri bulmak için çaba harcıyor! İndirimlerin son tarihi 7 Temmuz
  19. 02:43 Diyarbakır’da anız yangını çıktı: 3 ölü, 9 yaralı!
  20. 02:40 Kartal 92 milyon euroluk bombayı patlatıyor: Yer yerinden oynayacak!
Gündem Haberleri