Van depreminde 24 kişinin öldüğü Bayram Oteli davasında 'zaman aşımı' uyarısı: Deprem ihtisas mahkemeleri kuru

Van depreminde 24 kişinin öldüğü Bayram Oteli davasında 'zaman aşımı' uyarısı: Deprem ihtisas mahkemeleri kuru

Van depreminde 24 kişinin öldüğü Bayram Otel... Van'da 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremde yıkılan, 24 kişinin hayatını kaybettiği Bayram Oteli'nin sahibinin yargılandığı davada müşteki avukatlarından Suat Çakan, davanın 12 yıldır sürdüğünü ve zaman aşımı riski olduğunu söyledi.

Çakan, "Türkiye'de deprem ihtisas mahkemelerinin ve bu mahkemelere bağlı olarak depremle ilgili soruşturma bürolarının kurulması kanaatindeyiz" dedi.

Van'da 9 Kasım 2011'de meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan, 24 kişinin hayatını kaybettiği Bayram Oteli'nin sahibi Tevfik Bayram'ın yargılandığı davada müşteki avukatlarından Suat Çakan, Yargıtay'ın 2 kez bozma kararı verdiği davada henüz sanık hakkında kesinleşmiş karar olmadığını söyledi. Davanın 12 yıldır sürdüğünü belirten Çakan, "Ülkemizde ne yazık ki bir afet hukukunun olmadığı, deprem gibi afetlerde nasıl bir hukuki süreç izlenmesi gerektiğine dair geniş ve ayrıntılı bir mevzuatımızın bulunmadığı gözükmektedir. Bu gibi afet durumlarında gerek delillerin toplanması gerekse yaşanan durumlardan dolayı hukuki süreçlerin verimli olması için etkili yöntemlerin ve kurumların oluşturulması gerektiğini düşünmekteyiz. Biz, Türkiye’de deprem ihtisas mahkemelerinin ve bu mahkemelere bağlı olarak depremle ilgili soruşturma bürolarının kurulması kanaatindeyiz. Bu gibi kurumların kurulmasıyla afetlerde hukuki açıdan verimli çözümlerin olabileceğini düşünmekteyiz" diye konuştu.

“Vatandaşımızın adalete ihtiyacı var”

"Onlar da depremzede. Biz daha önce deprem soruşturması yapmış hakim ve  savcılardan oluşturulacak deprem ihtisas mahkemelerinin kurulması halinde deprem ile ilgili soruşturmaların ve yargılama süreçlerinin daha etkili olacağını düşünmekteyiz. Depremin yaşandığı illerdeki adliyeler de depremden etkilendiği için uzun bir süre kişilerin hukuki uyuşmazlıklarına çözüm  bulunamamakta. Bunun için mobil mahkemelerin kurulması ya da yakın çevredeki illerde mahkemeler için fiziki imkan yaratılması gerekmekte. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımız öncelikli olarak sağlık açısından desteğe ihtiyaç duyuyorlarsa da adalete de her vatandaşımızın ihtiyacı var" dedi. Afet bölgesindeki hasar görmüş bina ve enkazlardan toplanacak delillerin hukuki açıdan önemini vurgulayan Çakan, "Deliller toplanmadığı takdirde ileride yapılacak yargılamalarda kişiler mağduriyetlerini giderememekte. Örneğin deprem bölgesindeki bazı binalarda kolon kesme iddiaları var. Kolon kesme iddialarının araştırılabilmesi için delillerin toplanması gerekiyor. Çünkü 'kolon kesme' hem cezai kararı etkileyecek bir durum hem de maddi manevi zararların tespitinde önem arz etmekte." 

“Zaman aşımı ile cezadan kurtulabilecekler”

Depremzedelerin kusur raporlarında sorumlu tutulacak kişilere karşı dava açabileceğini belirten Çakan, "Bu konuda önemli olan bir husus da zaman aşımı konusu. Deprem ihtisas mahkemeleri kurulursa bu yargılamalar hızlı bir şekilde ilerler ve zaman aşımı riskini de ortadan kaldırır. Van depremindeki bazı dosyalarda yargılamalar uzun süredir devam etmekte. Bu dosyalarda zaman aşımı tehlikesi var. Zaman aşımından dolayı sorumlular ne yazık ki ceza almaktan kurtulabilecekler" dedi.  Avukat Suat Çakan, 24 kişiye mezar olan Bayram Oteli'nin sahibi Tevfik Bayram hakkında 1 Ekim 2015 tarihinde verilen 15 yıl 5 ay 50 gün hapis cezasından sonra dosyanın 2 kez Yargıtay'a gittiğini ve bozma kararı çıktığını anlatarak, "Yargıtay'ın bozma kararından sonra ilk derece mahkemesinde yargılama devam etmekte. Bilinçli taksir halinde zaman aşımını kesme nedenleri yoksa 15 yıllık bir zaman aşımı durumu söz konusu. 2011 tarihinde olayın gerçekleştiği göz önüne alınırsa dosyanın zaman aşımına uğraması kuvvetle muhtemel" diye konuştu.

"Van depreminde 24 kişinin öldüğü Bayram Oteli davasında 'zaman aşımı' uyarısı: Deprem ihtisas mahk." haberi, 24 Şubat 2023 tarihinde yazılmıştır. 24 Şubat 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Yargı kategorisi altında bulunan Van depreminde 24 kişinin öldüğü Bayram Oteli davasında 'zaman aşımı' uyarısı: Deprem ihtisas mahk.. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Van depreminde 24 kişinin öldüğü Bayram Oteli davasında 'zaman aşımı' uyarısı: Deprem ihtisas mahk.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yargı konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:DHA

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:51 Hava Durumu Uyarısı: Marmara ve Ege'de Şiddetli Yağış, Batı Akdeniz'de Fırtına Bekleniyor!
  2. 17:49 Erdal Beşikçioğlu depremzede kedinin yavrusunu sahiplendi! Duygusal paylaşım!
  3. 17:46 Düzce Valiliği'nden Şiddetli Fırtına Uyarısı: Batı Karadeniz Hazır Olsun!
  4. 17:43 Mars helikopteri son mesajını gönderdi
  5. 17:42 Dünya üzerindeki en tehlikeli ülkeler belirlendi: Türkiye hangi sırada yer alıyor?
  6. 17:39 Elon Musk sordu: Vine geri mi geliyor?
  7. 17:38 İsrail Askerlerinin Ev Baskınında Köpek Saldırısına Uğrayan Filistinli Genç: Useyd Taha
  8. 17:34 Fenerbahçe, Sivasspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  9. 17:33 SimSimi nedir? SimSimi hakkında uyarılar
  10. 17:30 ATO Başkanı: Fiyat Artışlarıyla Mücadelede Birlik ve Sabır Önemli
  11. 17:27 TEKNOFEST 2024 ne zaman ve nerede?
  12. 17:23 Ak parti Başkanı Erdoğan'dan Şaşırtan Açıklama: 'Artık Fenerbahçeli Değilim!'
  13. 17:20 Fenerbahçe'de İsmail Kartal, Eleştiri Yağmuruna Tutuldu!
  14. 17:17 Ankara'da Boşanma Sürecindeki Kadın Cinayete Kurban Gitti
  15. 17:12 Serdar Ortaç'ın Mücadelesi: Playback Konserde Denge Zorluğu
  16. 17:07 Balık Av Yasaklarıyla Fiyatlar Tırmanıyor: Tezgahlar Boş Kalmıyor
  17. 17:03 Fitch Ratings, Türkiye'nin Kredi Notu Yükselmesinin Ardından Panel Düzenleyecek
  18. 16:59 Şubat Ayında Türkiye'de Ücretli Çalışan Sayısında %4,1 Artış Kaydedildi
  19. 16:55 Altın Piyasasında Günlük Yükseliş: Standart Altının Kilogram Fiyatı Arttı
  20. 16:54 ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İran ile ilgili soruları bıraktı
Yargı Haberleri