Van depreminin simgesi Yunus'un ablası konuştu: Onun sayesinde okuyorum

Van depreminin simgesi Yunus'un ablası konuştu: Onun sayesinde okuyorum

Van depreminin simgesi Yunus'un ablası konuş... Van'da 23 Ekim 2011'de 604 kişinin hayatını kaybettiği 7,2 büyüklüğündeki depremin üzerinden 9 yıl geçti. Depremi yaşayanlar o günleri hafızlarından atamıyor.

Depremde enkazdan sağ kurtulanlar, yakınlarını kaybetmenin üzüntüsünü hala yüreklerinde hissediyor. Van depremine internet kafede yakalanan ve depremin sembolü haline gelen 13 yaşındaki Yunus Geray'ın ablası Sibel Geray, yaşadıklarını anlattı.

Geray, kardeşinin evden ödev yapmak için internet kafeye gittiğini söyleyerek çıktığını belirterek, "Her yerde onu aradık. Gece yarısı bulundu diye haber geldi ancak daha sonra beyin kanaması nedeniyle hayatını kaybetti. Haberi alınca yıkıldık. Ben o akşam sadece çığlığımı hatırlıyorum" dedi.

"ONUN SAYESİNDE OKUYORUM"

Kardeşini unutamadığını söyleyen Geray, acı günü şu sözlerle anlattı: "Kardeşim depreme internet kafede yakalandı, ben o sırada evdeydim. Bizim evde hasar olmadı ama internet kafe çökmüştü. Yunus izin verseydi, küçük kardeşim de onunla birlikte internet kafeye gidecekti ama Yunus onu eve geri göndermiş. Yunus, ödeviyle ilgili araştırması gereken bir konu olduğu için internet kafeye gideceğini söylemişti ama deprem olduğunda hepimiz şoka girmiştik. Bir süre sonra Yunus'un evde olmadığını hatırladık. Her yerde onu aradık. Gece yarısı bulundu diye haber geldi ancak daha sonra beyin kanaması nedeniyle hayatını kaybetti. Haberi alınca yıkıldık. Ben o akşam sadece çığlığımı hatırlıyorum."  

"YARIM BIRAKTIĞI OKULU BEN TAMAMLIYORUM"

Okulu maddi imkansızlıklar nedeniyle yarıda bıraktığını, Yunus'un ölümünün ardından İzmir Ticaret Borsası'nın destekleriyle İzmir'de eğitime devam ettiğini ifade eden Geray, "Ben okulu maddi imkansızlıklardan dolayı bırakmıştım. Şimdi kardeşimin sayesinde okumaya çalışıyorum. Yunus ve küçük kardeşim okurken, ben 8. sınıfta okulu bırakmak zorunda kalmıştım. Okumayı çok istiyordum. Yunus'un okulu yarıda kaldı, şimdi ben tamamlıyorum. Kardeşim depreme internet kafede yakalandığı için okul bittikten sonra Van'da Yunus'un adıyla bir internet kafe ve kütüphane açmak istiyorum" dedi.  

Yıkılan iş merkezinin enkazı altında 5 saat kalan İzzet Batmaz ise kurtarılmayı beklediği süreçte her dakikanın kendisine bir yıl gibi geldiğini ifade etti.

HAYATINI KAYBEDENLER ANILDI

Van'ın Erciş ilçesinde depremde hayatını kaybedenler mezarları başında anıldı. Mehmet Murat İşler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Veysel Sağlam, öğretmen, öğrenciler ve aileleri, Seyyit Muhammed Mezarlığı'na geldi. Depremde hayatını kaybeden öğretmenler için dua eden Sağlam ve beraberindekiler, mezarlara gül bıraktı. Sağlam, 23 Ekim 2011'deki depremde 604 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Yaşamını yitirenlerden 63'ünün öğretmen olduğunu ifade eden Sağlam, "Depremde okulumuzun müdür yardımcısı Mehmet Murat İşler de hayatını kaybetti. Okulumuza büyük emekler vermiş bir arkadaşımızdı. Çalıştığı dönemde yetiştirdiği öğrenciler, şimdi öğretmen oldu." dedi. Öğretmen Maşallah Akkuş da "Değerli hocamızın kabrini ziyaret ettik. Öğrencilerle dualarımızı ettik, hatim verdik. Allah hepsine rahmet eylesin. Rahmetli hocamızın bıraktığı yerden Allah nasip ederse biz devam edeceğiz. Onun öğrencileriydik. Onun yolunda ilerleyeceğiz." diye konuştu.

YAŞANANLAR UNUTULMUYOR

Depremde enkazdan sağ kurtulanlar, yakınlarını kaybetmenin üzüntüsünü hala yüreklerinde hissediyor. En çok yıkımın yaşandığı Erciş ilçesinde yıkılan binaların enkazında yaralananlar, aradan geçen zamana rağmen acı dolu o günü unutamıyor. Depremde yaralananlar ve yakınlarını kaybedenler, o gün yaşadıklarını anlattı. Enkazdan sağ kurtarılan Muradiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Yüksel Zorlu, 15 kişilik öğretmen ve öğrenci grubuyla yıkılan binanın altında kaldıklarını söyledi. Uzun süre kaldığı enkazdan yaralı çıkarıldığını belirten Zorlu, yaşadıklarını şöyle anlattı: "15 arkadaşımızla bir vakıf binasındaydık. O esnada deprem oldu. Bir arkadaşımızı kaybettik. Bizim için büyük bir felaketti. Birçok canımızı, arkadaşımızı ve dostumuzu kaybettik. Enkazdan çıktıktan sonra birçok arkadaşım gibi benim de yaşamımda büyük değişiklikler oldu. O dönem öğretmen olarak hizmet ediyordum. Memleketime daha iyi nasıl hizmet edebilirim zihniyetinde çalışıyordum. Akabinde bir okulda müdür yardımcısı, sonra da okul müdürü oldum. Şu an milli eğitim müdürü olarak öğrencilerimize hizmet etmekteyim."

"ENKAZIN ALTIDA 5 SAAT KALDIM"

Depremde yıkılan iş merkezinin enkazı altında 5 saat kalan İzzet Batmaz ise kurtarılmayı beklediği süreçte her dakikanın kendisine bir yıl gibi geldiğini ifade etti. Kurtarma ekiplerinin sesini duyduğunda büyük mutluluk duyduğunu anlatan Batmaz, şöyle konuştu: "O esnada kıyametin koptuğunu sandım. Her taraf yıkıldı, döküldü. 5 saat sonra enkazdan çıkarıldım ve kayınpederimin yaşadığı binanın olduğu mahalleye gittim. Bina yerle bir olmuştu. Kayınvalidemi sağ çıkardık. Kayınpederim ve çocuklarının da aralarında olduğu 23 kişi hayatını kaybetti. O günleri Allah bir daha yaşatmasın. Çok zor bir dönemdi." Depremde 23 yakınını kaybeden Yavuz İzgi de sarsıntıyla her yerin toz bulutuyla kaplandığını, ne olduğunu anlayamadıklarını ifade etti. Koşarak gittiği mahallede evlerinin yerle bir olduğunu dile getiren İzgi, "Eve vardığımda binamız çökmüştü. Hiçbir şey yerinde kalmamıştı. Her taraf darmadağın olmuştu. Ağabeyim, yengem, yeğenlerim, amcamın çocukları ve halamın çocuklarının da aralarında bulunduğu 23 akrabamızı kaybettik. Hala üzüntüsünü yaşıyoruz. Yeni doğan çocuklarımıza kaybettiklerimizin isimlerini veriyoruz. Allah bir daha o günleri yaşatmasın." ifadelerini kullandı.  

"Van depreminin simgesi Yunus'un ablası konuştu: Onun sayesinde okuyorum" haberi, 23 Ekim 2020 tarihinde yazılmıştır. 23 Ekim 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Van depreminin simgesi Yunus'un ablası konuştu: Onun sayesinde okuyorum haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Van depreminin simgesi Yunus'un ablası konuştu: Onun sayesinde okuyorum 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:30 Akaryakıt Fiyatlarında Büyük İndirim: Motorine 1.17 TL'lik Düşüş!
  2. 11:22 Çorlu tren faciası davasında karar çıktı
  3. 11:18 Hamas'ın üst düzey yetkilisi silah bırakma koşulunu açıkladı
  4. 10:53 Son seçim anketinden AK Parti ve YRP'ye kötü haber: CHP’nin yükselişi sürüyor
  5. 10:49 Filozof Atakan yıllar sonra ortaya çıktı
  6. 10:43 Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan’ın dudak uçuklatan maaşı: 801 bin lira
  7. 10:39 Sosyal medyadan duyurdu: İYİ Parti'de üst düzey istifa
  8. 10:32 Mehmet Yakup Yılmaz: Erdoğan'ın MHP'yi yok sayabileceğini düşünmüyorum
  9. 10:25 Barış Terkoğlu yazdı: Uğur Dündar’ın babalık davası
  10. 10:22 İsmail Kartal: 5'te 5 yapabilirsek, hedefimize ulaşma şansımız olabilir
  11. 10:18 Hatay'da afetzedelerin sorunları büyüyor: Hava tozlu, konteynerler böcekli
  12. 09:51 ‘Yakışıklılığınızın dezavantajını Gupse Özay görüyordur’ sorusuna Barış Arduç'tan jet yanıt
  13. 09:47 11 Hükümet Konağı ihalesi yapıldı: Toplam bedeli 1 milyar 189 milyon
  14. 09:40 Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu: Yeni anayasa bir vizyon ister fakat ortada bundan eser yok
  15. 09:34 ATV'nin sevilen dizisi için apar topar final kararı
  16. 09:30 Alman basını: Nico Hulkenberg Audi ile anlaştı, resmi açıklama yakın
  17. 09:24 Yeni anayasa için havuz kurulacak: Süreci Numan Kurtulmuş yönetecek
  18. 09:16 Pazarcık'ın yeni belediye başkanı anlattı: Son mesai saatinde 4.5 milyonluk fatura kesildi
  19. 09:13 Fatih Terim isyan etti: Böyle bir hakem masraf edip Fransa'dan mı getirilir
  20. 09:06 İstanbul boğazındaki ünlü mekanda tecavüz skandalı
Gündem Haberleri