Van Gölü'nde kuraklık, tekneler barınaklara girip çıkamaz oldu

Van Gölü'nde kuraklık, tekneler barınaklara girip çıkamaz oldu

Van Gölü'nde kuraklık, tekneler barınaklara ... Van'ın göl kıyısındaki Çitören Mahallesi'nde, göl suyunun çekilmesiyle balıkçı barınağının giriş kısımları, kapanma noktasına geldi.

Van'ın göl kıyısındaki Çitören Mahallesi'nde, göl suyunun çekilmesiyle balıkçı barınağının giriş kısımları, kapanma noktasına geldi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, kuraklığa bağlı su seviyesi düşmesinin Van'daki balıkçıları da etkilediğini belirterek, "Van Gölü kenarında bulunan balıkçı barınakları, su çekilmesiyle beraber adeta karaya çıkar hale gelmeye başladı. Artık bu balıkçı barınağına gemilerin girip çıkması nerdeyse imkansız hale geliyor. Kuraklık, artık balıkçıları da tehdit etmeye başlıyor" dedi.

dha-1d0cab432d0e2beeecaea127a40cfaa3-9.jpg

Karadeniz Bölgesi'nde selle mücadele edilirken, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre "olağanüstü kurak" gösterilen Doğu Anadolu Bölgesi'nde de bunun etkileri görülüyor. Van Gölü'nde su seviyesi, yağışların fazla olduğu dönemlerde yükselirken, buharlaşmanın arttığı dönemlerde ise düşüyor.

Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Akkuş, gölde kuraklığa bağlı su seviyesi düşüklüğünün Van'daki balıkçıları da etkilediğini söyledi. Van Gölü'nün balıkçılık açısından iç sulardaki en büyük balık stokunu barındırdığını belirten Akkuş, ülkede 30 bin ton balık avlandığını, bunun 10 bin tonunu tek başına Van Gölü'ndeki inci kefali karşıladığını söyledi.

dha-1d0cab432d0e2beeecaea127a40cfaa3-10.jpg

'Balıkçı barınakları karaya çıkar hale geldi'

Göldeki balıkçılığın hem ülke için hem de bölge insanı için büyük ekonomik öneme sahip olduğunu kaydeden Dr. Akkuş şunları söyledi: 

"Son yıllardaki kuraklıkla ve küresel iklim değişimine bağlı olarak yağışların azalmasıyla beraber artık Van Gölü'ne eskisi kadar su girdisi olmuyor. Buna ek olarak yine sıcaklıkların fazla olması ve buharlaşmanın artmasıyla beraber Van Gölü su seviyesinde ciddi düşüşler olduğunu görüyoruz. Van Gölü su seviyesindeki bu düşüşler özellikle bölgedeki balıkçılar için çok olumsuz bir etki oluşturuyor. Van Gölü kıyılarındaki balıkçı barınakları su çekilmesiyle beraber adeta karaya çıkar hale gelmeye başladı. Şu an Van merkeze bağlı Çitören balıkçı barınağındayız. Bu manzaradan da gördüğünüz gibi artık bu balıkçı barınağına gemilerin girip çıkması nerdeyse imkansız hale geliyor. Kuraklık artık balıkçıları da tehdit etmeye başlıyor çünkü kuraklıkla beraber yağışlar azalıyor, Van Gölü su seviyesi geri gidiyor. Bu nedenden dolayı bu balıkçı barınaklarının daha ileriye yani Van Gölü'nün daha derin noktalarına çekilmesi gerekmektedir"

dha-1d0cab432d0e2beeecaea127a40cfaa3-2.jpg

 

'İnci kefali etkilenecek'

Buharlaşmanın, yağışın 3 katı olduğunu da belirten Dr. Akkuş, durumun böyle devam etmesi halinde Van Gölü'nün ilerleyen yıllarda çok daha düştüğüne şahitlik edeceklerini söyledi.

Kuraklığın dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefalini de büyük ölçüde etkileyeceğini belirten Akkuş, "Akarsular ülkemizin her tarafında önemli ama söz konusu Van Gölü havzası olunca bu önem 2 kat daha artıyor çünkü Van Gölü'nde yaşayan inci kefalleri her ne kadar yaşamını Van Gölü'nde sürdürse de yaz aylarında üremek için akarsulara ihtiyaç duyuyor. Küresel iklim değişimi ile birlikte havzada dağlara kar yağmıyor. Kış aylarında dağların tepelerinde kar olmazsa yaz aylarında biz akarsularda su bulamayız. İnci kefalinin üremesi için akarsularda yeterli su bulmakta zorlanıyoruz. Önümüzdeki yıllarda böyle deva ederse inci kefalinin akarsulardaki üremesi daha zor bir hal alacak" dedi.

dha-1d0cab432d0e2beeecaea127a40cfaa3-1.jpg

Van Gölü kıyısında bulunan ve burada yaşayanların çoğunun balıkçılıkla uğraştığını söyleyen Çitören Mahallesi'nin muhtarı Mustafa Abalı, 60 yıldır oturduğu mahallede 30 yıldır balıkçılık yaptığını söyledi. İlk defa göl suyunun bu kadar çekildiğine şahit olduğunu belirten Abalı, limanlarının kapandığını ve mağdur olduklarını kaydedip, kendilerine yeni yer yapılmasını istedi.

Abalı, "Eskiden bu köyün dibine kadar denizdi. Ben şu an kurak olan alanlarda eskiden 20 ton balık avlıyordum. Şu anda suyun çekilmesiyle birlikte bizim buradaki tekneler denize balık avlamaya çıkamıyor. Geçen gün tekneye çıkarmaya çalışırken kaza oldu ve yaralandım. Su olmadığı için tekneler limana giremiyor. Yaklaşık 2 yıldır bu göl suyu çekiliyor. Derelerde de su yok. Bu yıl kuraklık çok ve perişanız" diye konuştu.

"Van Gölü'nde kuraklık, tekneler barınaklara girip çıkamaz oldu" haberi, 14 Ağustos 2021 tarihinde yazılmıştır. 14 Ağustos 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Çevre kategorisi altında bulunan Van Gölü'nde kuraklık, tekneler barınaklara girip çıkamaz oldu haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Van Gölü'nde kuraklık, tekneler barınaklara girip çıkamaz oldu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Çevre konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:DHA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  2. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  3. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  4. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  5. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  6. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  7. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  8. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  9. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  10. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  11. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  12. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  13. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  14. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  15. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  16. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  17. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  18. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  19. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  20. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
Çevre Haberleri