Van kayyumundan Urartu’nun en önemli merkezinde gerçekleştirilen arkeolojik kazıya engel

Van kayyumundan Urartu’nun en önemli merkezinde gerçekleştirilen arkeolojik kazıya engel

Van kayyumundan Urartu’nun en önemli merkezi... Van kayyumu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izinli 10 üniversitede görevli bilim insanlarından oluşan ekibin yürüttüğü ve Urartu'nun en önemli...

Van kayyumu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izinli 10 üniversitede görevli bilim insanlarından oluşan ekibin yürüttüğü ve Urartu'nun en önemli merkezinde gerçekleştirilen arkeolojik kazıya verilen lojisteik desteği herhangi bir gerekçe göstermeden sonlandırdı.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar'ın başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarına verilen lojistik destek Van kayyumu tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden sonlandırıldı.

BirGün'de yer alan habere göre; Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle 10 üniversitede görevli arkeolog ve bilim insanlarından oluşan 50 kişilik ekiple Van Kalesi’nin kuzeyindeki höyükte yürütülen kazı çalışmalarına otobüs desteği kesildiği için, araştırmacılar kazıya yürüyerek gidip geliyor.

'KAZI YERİNE GİDECEK ARAÇ GELMEDİĞİNDE ÖĞRENDİK'

Kazı başkanı Konyar yaşadıkları süreci “3 aydır kazı yapılıyor. Son bir aydır da Kültür Bakanlığının yetkiler ve Van Büyükşehir Belediyesi ile Sözleşme yaptık. Onlar da kazıya lojistik destek sağladı. Fakat kayyum atandıktan sonra bu destek bize herhangi bir tebliğde bulunmadan kesildi. Bir sabah kazı yerine gidecek araç gelmediğinde öğrendik” sözleriyle anlattı.

URARTU'NUN EN ÖNEMLİ MERKEZİNİ KAZIYORLAR

Kayyum gelince ilk işin arkeolojik çalışmalara ulaşım desteğini kesmek olmasının son derece anlamsız olduğunu vurgulayan Konyar, “Kazıyı kapatmak zorunda kalabiliriz. Ekip olarak yürüyerek gidip geliyoruz. Urartu’nun en önemli merkezi kazıyoruz. Kültür Bakanlığına toplam 80 bin liralık bir ödenek veriyor. Ve bu kadar kişi bu ödenekle çalışıyoruz. Bu nedenle verilen destek oldukça önemliydi” diye konuştu.

BİLİMİ CEZALANDIRIYORLAR

Konyar, “Bize hiçbir tebliğde bulunmadan sağlanan araç desteğini kesen Kayyum bize bütün yazışmaları tekrarla diyor. Fakat bu yazışmalar bir aydan uzun sürebilir. Üstelik bu çalışmalarda, devamlılık esastır. Kazıya ara vermeniz gerekecek. Resmen bir cezalandırma süreci var. Ama ne diyelim; Yürüyerek kazı yapmaya devam edeceğiz” dedi.

KAFASI OLMAYAN 2 BİN 700 YILLIK İSKELET BULUNMUŞTU

Van Kalesi’nin kuzeyindeki höyükte yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan mimari yapıların, Urartu döneminde inşa edilen kerpiçlerin benzeriyle tamamlanmasına yönelik çalışmaların yanı sıra, Urartu tarihi, kültürü, yaşam tarzına yönelik bilimsel araştırmalar da yapılıyor. Bu kapsamda Urartuların en büyük yerleşim yerlerinden biri olan alanda yürütülen kazılar sırasında 2 bin 700 yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen kadın iskeleti bulunmuştu. Kafatası olmayan hoker durumundaki iskelet (bacakları karına doğru çekik, bir yana yatırılmış) kazı ekibindeki bilim insanları tarafından incelemeye alınmıştı.

"Van kayyumundan Urartu’nun en önemli merkezinde gerçekleştirilen arkeolojik kazıya engel" haberi, 27 Ağustos 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Van kayyumundan Urartu’nun en önemli merkezinde gerçekleştirilen arkeolojik kazıya engel haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Van kayyumundan Urartu’nun en önemli merkezinde gerçekleştirilen arkeolojik kazıya engel 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  2. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  3. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  4. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  5. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  6. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  7. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  8. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  9. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  10. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  11. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  12. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  13. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  14. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  15. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  16. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  17. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  18. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  19. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  20. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
Politika Haberleri