Van kedilerinin sağır olmadığı bilimsel olarak kanıtlandı

Van kedilerinin sağır olmadığı bilimsel olarak kanıtlandı

Van kedilerinin sağır olmadığı bilimsel olar... Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü, yaklaşık 300 Van kedisi üzerinde 6 yıl süren işitme...

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü, yaklaşık 300 Van kedisi üzerinde 6 yıl süren işitme testlerinin sonuçlarını açıkladı.

Test sonuçlarına göre Van kedilerinin yüzde 86 oranında çok iyi işittiği tespit edilirken, dünyadaki 20 beyaz ırk arasında sağırlık oranında en düşük Van kedileri olduğu belirlendi. YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, bu çalışma ile yanlış bilinen 'Van kedisinin sağır olduğu' söylentilerinin de çürütüldüğünü söyledi.

Van YYÜ Kampusu içerisindeki Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde koruma altına bulunan dünyaca ünlü Van kedilerinin sağır olup olmadığı yıllardır tartışılıyordu. YYÜ Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi olarak görev yapan Funda Almaç, doktora çalışmasında Van kedilerinin sağırlığını araştırdı. Sağırlık testlerin yapılması için kedi evine odyometri cihazı alınırken tüm kediler tek tek testlerden geçirildi.

Van kedilerinin aslında iyi işittiği ve sağır olmadığı tespit edilmiş oldu

Yaklaşık 6 yıl süren ve 300 kedi üzerinde yapılan çalışmalarda sonucunda, Van kedilerinin yüzde 86 oranında çok iyi işittiği tespit edildi. Test sonuçlarını paylaşan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, bugüne kadar Van kedisinin sağırlığı ile ilgili yanlış bilinenlerin gerçek olmadığını tam aksine Van kedisinin aslında iyi işittiğini tespit etiklerini söyledi. Rektör Şevli, "Araştırma sonuçlarımızla Van kedilerinin aslında iyi işittiği ve sağır olmadığı tespit edilmiş oldu. Bu özellik 2014 yılında Van kedisinin tescil edilen özellikleri arasına alınacaktır" dedi.

YYÜ Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya ise doktora çalışmasının yaklaşık 6 yıl sürdüğünü ve 300 kedi üzerinde çalışma yürüttüklerini anlattı. Gerçeğin testlerle ortaya çıkarıldığını söyleyen Prof. Dr. Abdullah Kaya, "Yaklaşık 6 yıldır Van kedilerinin sağırlığı ile ilgili sürdürdüğümüz bir doktora çalışmamız vardı. Bizler de bu çalışmaların sonucunu merakla bekliyorduk. Bugün itibariyle bu sonuçlarımızı aldık ve sonuçlar gayet bizleri memnun etti.

Van kedisi bütün dünyada ve Türkiye'de sağır bir hayvandır söylentileri çıkarıldı. Biz bu durumun böyle olmadığını biliyorduk aslında. Ancak elimizde bilimsel bir veri yoktu. En son teknoloji cihazlarının kullanıldığı bu çalışma ile Van kedilerinde yüzde 86 oranında çok iyi işittiği ortaya çıktı. Dünyadaki 20 beyaz ırk arasında sağırlık oranında en düşük Van kedilerinde olduğu belirlendi. Bu yanlış algının bundan sonra düzeleceğine inanıyoruz. En ufak bir sesi bile duyabilen bir kedinin sağır olarak adlandırılması bizim için talihsizlikti. Biz bunun böyle olmadığını yaptığımız çalışma ile ortaya koymuş olduk" dedi.

"Van kedilerinin sağır olmadığı bilimsel olarak kanıtlandı" haberi, 04 Temmuz 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Van kedilerinin sağır olmadığı bilimsel olarak kanıtlandı haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Van kedilerinin sağır olmadığı bilimsel olarak kanıtlandı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Haberleri