Van'da Abdullah Zeydan Gerilimi Artıyor!

Van'da Abdullah Zeydan Gerilimi Artıyor!

Van'da Abdullah Zeydan Gerilimi Artıyor! DEM Partili Zeydan'ın Seçilme Hakkının Geri Alınması Van'da Tepkilere Neden Oluyor! DEM Partisi Erdoğan'a Seçim Sonuçlarına Saygı Gösterme Çağrısı Yaptı, CHP'den De Karşı Tepki Geldi. İşte Detaylar...

Van'da seçimleri kazanan DEM Partili Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınmasına yönelik tepkiler artıyor. DEM Partisi, Erdoğan'ın seçim sonuçlarına saygı göstereceği sözünü hatırlatarak tepkisini dile getirdi. CHP de Van'daki karara karşı çıktı. Seçim sonuçlarına göre yüzde 55,68 oy oranıyla zafer elde eden Zeydan'ın haklarının geri alınması, halk ve siyasi çevreler arasında büyük tartışmalara neden oldu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın Adalet Bakanlığı’nın itirazı üzerine seçilme hakkının geri alınmasıyla ilgili Yüksek Seçim Kurulu (YSK) önünde açıklama yaptı. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Bugün örneğine çok az rastlanılan bir durumla karşı karşıyayız. Sadece bizlere uygulanan bugüne kadar uygulanmamış bir yöntemle karşı karşıyayız. Daha önce kayyumlar vasıtasıyla yapılan bu darbe şimdi, yargı eliyle, mevcut yasalar eliyle yapılmaya çalışılıyor" şeklinde konuştu. Bakırhan, DEM Parti'nin Van'daki tüm ilçeleri ve büyükşehri kazandığını hatırlatarak, "Belli ki bu birilerini rahatsız ediyor. Adalet Bakanlığı eliyle halkın iradesi gasp edilmeye çalışılıyor. Bu bir siyasi darbedir. Buna son verilmesi gerekiyor. Kürt halkının iradesine atanmış kayyumların sonucunu gördük. Kayyum atanların kaybettiği, halkın kazandığı açıktır. Kayyumlar halkın iradesini değiştiremedi. Hukuk açıktır" dedi.

Bakırhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sonuçlarına saygı göstereceği sözlerini hatırlatarak, "Halkın iradesine saygı gösterin Erdoğan. Kürt illerinde ikili bir hukuk ve demokrasi uygulanıyor. YSK üyelerini duyarlı olmaya çağırıyoruz. Bu, içinde biraz demokrasi kırıntısı kalmış her insanın sorunudur" dedi. Hatimoğulları da Erdoğan'a seslenerek, "Sözünüzün arkasında durun Erdoğan. Halkın iradesine saygı gösterin. Konya seçmeni ile Van seçmeni arasında nasıl bir fark var? Bu farkı hukuk eliyle ortadan kaldırmaya çalışmanız, adeta bir siyasi darbedir. Bu siyasi darbeye ne Kürt halkı, ne Van halkı, ne de Türkiye halkları, ne de Türkiye'deki demokrasi güçleri asla ve asla geçit vermeyecek. Hep birlikte bu siyasi darbenin karşısında duracağız. İktidar bu seçimlerde hezimet yaşamıştır. Bu hezimetin intikamını DEM'lilerden almaya kalkışırsa büyük yanılır. Bu hezimet yürütülen siyasetin sonucudur" şeklinde konuştu.

Zeydan 2021'de terör propagandası suçundan hüküm giydiği için seçilme hakkını kaybetmiş, ancak mahkeme 4 Nisan 2023 tarihinde bu suçtan kaynaklı haklarının geri verilmesine hükmetmişti. Mahkeme kararına yasal süre içinde itiraz gelmemiş ve Zeydan'ın adaylığı Yüksek Seçim Kurulu tarafından da kabul edilmişti. Ancak seçimlerden üç gün önce Adalet Bakanlığı'nın yaptığı itiraz üzerine mahkeme aynı gün, 29 Mart'ta Zeydan'a haklarının geri verilmesi yönünde kendi verdiği kararı geri almıştı. Buna tepki olarak Van başta olmak üzere Diyarbakır ve Şırnak gibi çeşitli illerde protesto gösterileri düzenlendi. Bazı gösterilere polis müdahale etti ve gözaltılar yaşandı.

HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş da Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınmasına tepki gösterdi. Başak Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Van halkının kararına müdahale asla kabul edilemez. Herkes halk iradesine saygı duymalı, halkın kararını savunmalı. Halk iradesinin yanında olmak için yarın ben de Van'dayım" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi de Van'da yaşananlara tepki gösterdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "İkinci olana mazbata verme rezaleti Van halkının iradesine pusu kurmaktır. Van halkının iradesine saygılı olmak hepimizin boynunun borcudur" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, yaptığı balkon konuşmasında sonuçlara saygılı davranacağı şeklindeki sözünü hatırlatan Özel, "Orada öyle konuşup da sonra rakibinin üç katı kadar oy alan bir büyükşehir belediye başkanı varken ona tuzak kurup ikinci olana mazbatayı verme rezaletine kalkışırlarsa söylediği tüm sözler hükümsüz hale gelmiş olur" dedi. CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu da hükümeti ve yargıyı halkın iradesine saygı duymaya çağırdı. İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Hukukçuların bütünüyle hukuk dışı buldukları bir karar gerekçe gösterilerek Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen DEM Parti adayına mazbatasının verilmemesi Van halkının iradesini tanımamaktır. Bu kabul edilemez. Seçimlerin siyasi maksatlı yargı kararlarıyla gölgelenmesine karşı hep birlikte tepki göstermek ve demokrasiden yana tavır almak zorundayız. Milli iradenin üstünlüğü Cumhuriyetimizin temel değerlerinden biridir. Hükümeti ve mahkeme heyetlerini, son yıllardaki tavırları artık terkedip, asıl ve en büyük irade olan halk iradesine saygı duymaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

"Van'da Abdullah Zeydan Gerilimi Artıyor!" haberi, 02 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 02 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Van'da Abdullah Zeydan Gerilimi Artıyor! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Van'da Abdullah Zeydan Gerilimi Artıyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 01 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:39 Karpatka Tatlısı: Polonya'dan Türk Damaklarına Lezzet Şöleni!
  2. 11:38 Gezi Tutuklularından 1 Mayıs Mesajı: "Dayanışma ve Mücadele Günü Kutlu Olsun"
  3. 11:34 Ünlülerden 1 Mayıs İşçi Bayramı mesajları
  4. 11:28 Son anket: CHP AK Parti'yi geride bıraktı
  5. 11:20 Suriyelilerin kendi bayraklarıyla kutlama yaptığı Taksim ise 1 Mayıs’ta işçilere kapatılıyor
  6. 10:54 Murat Yetkin yazdı: 1 Mayıs ve Erdoğan'ın Taksim öfkesi
  7. 10:49 Doğal gaz faturaları artık 150 lira daha fazla gelecek
  8. 10:43 Burcu Köksal, belediyede 'kayıt cihazı ve gizli kamera' olduğunu iddia etmişti: Vali yanıtladı
  9. 10:38 Özel ve İmamoğlu Saraçhane'de: Taksim tam olarak özgür olana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz
  10. 10:32 Aston Martin, Alonso'nun Çin'de aldığı ceza için inceleme talep etti
  11. 10:27 Nazi komutanının evinde cesetler bulundu: Bir aile yer altına gömülmüş
  12. 10:22 Nihal Candan'dan eleştirilere yanıt: İnsanlar bizden nefret ettiği için ömür boyu mu yatacağız
  13. 10:18 CHP'li Cumhur Uzun'dan yasa teklifi: Ücretsiz doğalgaz bir yıl daha uzatılsın
  14. 09:51 Türkiye'nin tamamında geçerli olacak: Emeklilerin hepsi ücretsiz faydalanacak
  15. 09:47 12 şehirde IŞİD'e operasyon: 41 gözaltı
  16. 09:40 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Kutuplaştırıcı siyasetin raf ömrü doldu, şimdi müzakere zamanı
  17. 09:34 Kibariye ihanet iddialarıyla ilgili konuştu: Yapmayan yok
  18. 09:31 Doğukan Güngör'den Müjdat Gezen'e cevap: Gayet mutluyuz
  19. 09:23 Buğra Gökce: İmar affı katliama davet belgesidir
  20. 09:17 WhatsApp: Milyonlarca kişi uygulamaya gizlice erişim sağlıyor
Gündem Haberleri