Venüs'ü, Güneş Sisteminin en ilginç gezegeni yapan sıra dışı özellikleri

Venüs'ü, Güneş Sisteminin en ilginç gezegeni yapan sıra dışı özellikleri

Venüs'ü, Güneş Sisteminin en ilginç gezegeni... Gezegenimiz Dünya'nın en yakın komşusu olan ve ikiz kardeşi sayılan Venüs, son zamanlarda büyük bir ilgi görmeye başladı. NASA ve ESA, Venüs projelerini ardı ardına açıkladılar. Peki Venüs, neden Güneş Sistemimizin en ilginç gezegenidir?

Venüs ters yönde dönüyor

Güneş Sistemimizdeki sekiz gezegenden altısı, kendi ekseni etrafında saat yönünün tersine dönerken Venüs ve Uranüs, saat yönünde dönüyor ama Güneş'in etrafında diğer gezegenlerle aynı şekilde dönüyor.

Yani Dünya ve diğer gezegenlerde sırtınızı kuzeye yönüne verip güneye baksanız Güneş'in sol tarafınızdan doğup sağ tarafınızdan battığını görebilirsiniz. Fakat aynısını Uranüs ve Venüs'te yapsanız Güneş'in sağdan doğup soldan battığını görürdünüz.

Uranüs'ün ters yönde dönüşüne, çok yüksek bir eksen eğikliği eşlik ettiği için bunun nedeni hakkındaki en yaygın görüş, Uranüs'ün geçmişte bir çarpışma yaşadığı.

Venüs'ün bu garipliğini açıklamak için ise çeşitli hipotezler olsa da Venüs'ün ters yönde dönmesinin nedenini henüz bilmiyoruz. Bu konudaki bir görüş, Venüs'ün de eskiden diğer gezegenlerle aynı yönde döndüğü ve Güneş'in kütle çekim etkisiyle yavaşlayıp ters yönde dönmeye başladığı görüşüdür.

Venüs'te bir gün bir yıldan uzun

Venüs'ün kendi ekseni etrafındaki bir turu, 243 Dünya günü sürüyor ama Güneş'in etrafındaki bir turu 224 Dünya günü sürüyor. Yani bir Venüs günü, bir Venüs yılından daha uzun.

Öte yandan aradaki farkın çok büyük olmaması nedeniyle Venüs'ün bir yüzü neredeyse hep Güneş'e bakıyor sayılabilir.

Güneş Sisteminin en sıcak gezegeni

Venüs, Güneş'e en yakın gezegen olmamasına rağmen en sıcak gezegenidir. Bunun nedeni ise çok yüksek atmosfer basıncı ve atmosferde sera etkisi yapan zehirli gazların bulunması.

Sıcaklık, gezegen yüzeyinde 475 santigrat yüksekliğe kadar çıkabiliyor. Daha önce Sovyetler Birliği buraya birkaç araç indirdi ve bu araçlar bu sıcaklığa sadece birkaç dakika dayanabildi.

Atmosfer basıncı çok yüksek

Venüs, Dünya ile yaklaşık olarak benzer yer çekimine sahip. Fakat atmosfer basıncı olağanüstü miktarda yüksek. Venüs atmosferindeki basınç, 90 atmosfer seviyesinde. Yani Dünya atmosferinin 90 katı.

Bu, Dünya'daki okyanusların dibindeki seviyeyle yakın. Eğer Venüs'ün yüzeyinde bulunuyor olsaydınız, kendinizi okyanus dibinde gibi hissederdiniz.

Hiçbir yer benzeri gezegende bu seviyede basınca sahip bir atmosfer yok. Bu atmosfer nedeniyle Venüs yüzeyini uzaydan doğrudan görüntülemek mümkün değil.

Venüs'te aktif olarak 1000 yanardağ bulunduğu ve bu yanardağların atmosferi beslemeye devam ettiği düşünülüyor.

En çok uzay aracı gönderilen gezegen

Son yıllarda Dünya'nın gözü Mars'a çevrilmiş olsa da Venüs, bugüne kadar en çok uzay aracının gönderildiği gezegendir. Ayrıca bu araçlardan bir kısmı gezegen yüzeyine de inmiş, zorlu atmosfere rağmen kısa süre de olsa hayatta kalmış ve Dünya'ya veri göndermiştir.

Venüs yüzeyine başarıyla indirilen uzay araçlarının hepsi Sovyetler Birliği'ne ait. 1970'te gönderilen Venera 7, başka bir gezegene çalışır durumda inen ve radyo yayınlarıyla Dünya'ya veri gönderen ilk uzay aracı oldu.

Yere inen araçların yanı sıra pek çok uzay aracı da yörüngeden Venüs'ü inceledi.

Yakın dönemlerde Mars'a pek çok araç gönderilmiş olsa da Venüs için planlanan yeni görevler, Venüs'ün "en çok uzay aracı gönderilen gezegen" olma unvanını bir süre daha elinde tutmaya devam edeceğini gösteriyor.

Venüs'te bir zamanlar okyanus bulunmuş olabilir

Araştırmalar, Venüs'ün her zaman şimdiki gibi bir cehennem olmayabileceğini, geçmişte suyun sıvı hâlde kalmasına imkân tanıyan koşullara sahip olmuş olabileceğini göstermekte.

Venüs, Güneş Sistemimizin yaşanabilir bölgesinin iç sınırında bulunuyor. Atmosferdeki sera etkisi kontrolden çıkmadan önce okyanuslarının bulunduğu ve hatta belki de yaşama ev sahipliği yapmış olması ihtimali de bilim çevrelerinde tartışılmakta.

Venüs'te şu an yaşam bulunuyor olabilir

Normalde Venüs, Güneş Sistemimizde yaşamın bulunmasının en imkânsız olduğu yerlerden biri olurdu. Aşırı sıcak, çok yüksek basınçlı ve zehirli gazlarla dolu atmosferi cehennemi andırıyor. Fakat 2020'de Venüs atmosferinde yaşamın imzası sayılabilecek fosfin gazı tespit edildi. Venüs'ün atmosferinin üst katmanları yüzeye kıyasla görece daha serin. Burada, gezegenin zorlu koşullarına dayanabilen ekstramofiller (olağanüstü koşullarda yaşayabilen canlılar) bulunuyor olabilir ve fosfini de bu canlılar üretiyor olabilir. Son zamanlarda NASA ve ESA gibi uzay kurumları araştırmalarında Venüs'e öncelik vermeye başladılar.

"Venüs'ü, Güneş Sisteminin en ilginç gezegeni yapan sıra dışı özellikleri" haberi, 16 Haziran 2021 tarihinde yazılmıştır. 16 Haziran 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Venüs'ü, Güneş Sisteminin en ilginç gezegeni yapan sıra dışı özellikleri haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Venüs'ü, Güneş Sisteminin en ilginç gezegeni yapan sıra dışı özellikleri 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:53 Hızlı Uyumanın Sırları: Sadece Birkaç Dakikada Uykuya Dalmanın Yolları!
  2. 20:49 İstanbul'da toprak kayması yaşandı: 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi!
  3. 20:45 Biden Yönetimi İsrail'e 1,3 Milyar Dolarlık Silah Satışı İçin Hazırlık Yapıyor
  4. 20:42 Gaziosmanpaşa'da Toprak Kayması: 14 Gecekondu Etkilendi, 70 Kişi Tahliye Edildi
  5. 20:38 Görsel Zeka Testi: Hızlı Düşünme ve Algılama Becerilerinizi Ölçün!
  6. 20:37 Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Randevu alıp gitmeyenler dikkat!
  7. 20:33 AYM'den ifade özgürlüğü kararı alındı: Bildiri dağıtmak için artık izne gerek yok
  8. 20:33 NATO, Ukrayna'ya Askeri Destekte Kararlı: Savunma Kapasitesi Güçleniyor
  9. 20:27 Alerjik Astım: Semptomları, Tanı ve Tedavi Yöntemleri
  10. 20:19 Isparta'da Uyuşturucu Taciri Kaçmaya Çalışırken Yakalandı
  11. 20:14 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Sebastian Szymanski İçin Hamle Yapıyor
  12. 20:13 Apple, WhatsApp ve Threats uygulamalarını Çin mağazasından kaldırdı
  13. 20:10 Türkiye'de Yüksek Döviz Kuru: macOS mı, Windows mu? İşletim Sistemleri Karşılaştırması
  14. 20:08 ÖSYM tarafından bu hafta sonu 4 sınav yapılacak
  15. 20:03 İzmir'de Meydana Gelen Trafik Kazasında Bir Kişi Hayatını Kaybetti
  16. 19:53 20 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları
  17. 19:49 Türkiye Ekonomisine IMF Değerlendirmesi: Reformlar Ön Planda
  18. 19:38 Prof. Dr. Canan Karatay'dan Sağlıklı Et Pişirme İpuçları!
  19. 19:37 Milletvekillerinin tüm zamları açıklandı!
  20. 19:33 Limonlu Bisküvili Pasta: Lezzetli ve Kolay Tarif
Teknoloji Haberleri