Villa tadilatı ruhsatıyla üniversite binası inşa etmişler: Kampüsün altında kaçak tünel bulundu

Villa tadilatı ruhsatıyla üniversite binası inşa etmişler: Kampüsün altında kaçak tünel bulundu

Villa tadilatı ruhsatıyla üniversite binası ... İstanbul Arnavutköy’de kurulması planlanan vakıf üniversitesinin kampüs inşaatı mühürlendi.

Mahkeme inşaat için verilen ruhsatı iptal etti. Kampüs binalarının, yerleşkede bulunan villalar için alınan tadilat ruhsatı ile inşa edildiği ortaya çıktı. YÖK, “gerekli şartları taşımıyor” gerekçesi ile üniversite kuruluş başvurusunu reddetti. Ayrıca, kampüs alanında kamuya ait sokağın altından geçen kaçak bir tünelin inşa edildiği de belirlendi.

Dava dosyalarında yer alan belgelere göre, 2015’te kurulan Demirci Eğitim Vakfı bünyesinde İstanbul Arnavutköy Üniversitesi’nin kurulması planlandı. Demir çelik sektöründe faaliyet gösteren Mustafa Demirci ve Adnan Demirci’nin ortak kurduğu vakıf, üniversitenin kurulması için aynı yıl Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) başvurdu.

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre; YÖK başvuru süreci devam ederken bir yandan da üniversite binasının inşaatı başladı. Arnavutköy Bolluca’da ormanlık alanda bulunan ve vakfa ait 6 villanın da olduğu 8.500 metrekarelik alanda yeni binalar inşa edildi. Zeminin iki kat altına inilerek derslikler yapıldı. 4 ayrı blokun inşaatı ise devam etti. 8 katlı blokların bir kısmının kaba inşaatı büyük ölçüde tamamlandı. Belediyenin hazırladığı tutanağa göre 4 bloktan ikisinde inşaatın gerçekleşme oranı yüzde 60’li seviyeleri buldu.

YÖK başvuruyu reddetti

Mahkemece alınan bilirkişi raporlarında su havzasında kaldığı belirtilen kampüs inşaatı devam ederken, Demirci kardeşler, yaşadıkları anlaşmazlık nedeni ile yollarını ayırdı, ortaklıkları sona erdi. Ayrıca YÖK, Demirci Eğitim Vakfı’nın, üniversite kurma başvurusunu 24 Ağustos 2017’de karara bağladı. Kurul, yerinde yapılan inceleme sonrası, İstanbul Arnavutköy Üniversitesi’nin kuruluş başvurusunu reddetti. Kurul, vakfın dosyasını da iade etti.

İki ayrı dava açıldı

YÖK’ten gelen olumsuz karar, inşaat iznini veren ilgili belediyelerle paylaşılmadı. Kampüs binalarının inşaatı devam ederken bu kez imar planları ile ilgili iki ayrı dava açıldı. Anılan davalardan birini, dönemin İBB Meclis Üyeleri Özgür Aydın ile Hakkı Sağlam, diğerini ise vakfın iki kurucu ortağından biri olan Adnan Demirci açtı.

İlk açılan davada İstanbul 8. İdare Mahkemesi, Nazım İmar Planı’nın iptaline karar verdi. Kararda, üniversite kampüsünün su toplama havzası içinde kaldığı belirtildi. “Kamu yararına uygunluk yok” denilen kararın devamında “Eğitim kampüsleri tesis alanı fonksiyon kararının şehircilik ilkeleri ve planlama teknikleri yönünde uygun olmadığı…” denildi. Anılan kararı istinaf mahkemesi de onadı.

Ruhsat iptal edildi

Nazım İmar Planı’nın iptali sonrası bu kez Uygulama İmar Planı’nın iptali gündeme geldi. Vakfın kurucularından Adnan Demirci, İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nde açtığı davada, plana göre hazırlanan ruhsatın da iptalini istedi. Mahkeme ilk olarak ruhsatı iptal etti. Yargılama sonunda mahkeme, Uygulama İmar Planı’nı da iptal etti. Arnavutköy Belediyesi ve Demirci Eğitim Vakfı’na karşı açılan davada verilen kararı, istinaf mahkemesi de onadı. İstinaf onamasına yönelik yapılan itiraza ilişkin Danıştay süreci ise devam ediyor.

Kaçak tünel bulundu

Mahkemenin ruhsat iptali ile birlikte kampüs inşaatı mühürlendi. Kampüs alanında bulunan ve 2009’da inşa edilen 6 villanın tadilat ruhsatı ile yapılan yeni binaların yanı sıra İBB ekipleri önceki gün de kampüs alanında kaçak bir tünelin inşa edildiğini tutanak altına aldı. 10-12 metre uzunluğundaki tünelin, kamuya ait sokağın altında geçtiği belirlendi.

Kampüs inşaatı mühürlenen vakfın kurucusu olan Demirci kardeşler bir süre önce aralarındaki anlaşmazlık ile gündeme gelmişti. Adnan Demirci, ağabeyi Mustafa Demirci’nin fabrika içinde kendisine silahlı saldırıda bulunduğu gerekçesi ile suç duyurusunda bulunmuştu. Ağabey Demirci hakkında açılan ceza davası devam ediyor. İflas idaresinin, Mustafa Demirci hakkında, kardeşi ile ortak oldukları şirketin içini boşaltarak iflas ettirdiği gerekçesiyle, suç duyurusunda bulunmaya hazırlandığı öğrenildi.

"Villa tadilatı ruhsatıyla üniversite binası inşa etmişler: Kampüsün altında kaçak tünel bulundu" haberi, 13 Ağustos 2021 tarihinde yazılmıştır. 13 Ağustos 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Villa tadilatı ruhsatıyla üniversite binası inşa etmişler: Kampüsün altında kaçak tünel bulundu haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Villa tadilatı ruhsatıyla üniversite binası inşa etmişler: Kampüsün altında kaçak tünel bulundu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:19 Isparta'da Uyuşturucu Taciri Kaçmaya Çalışırken Yakalandı
  2. 20:14 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Sebastian Szymanski İçin Hamle Yapıyor
  3. 20:13 Apple, WhatsApp ve Threats uygulamalarını Çin mağazasından kaldırdı
  4. 20:10 Türkiye'de Yüksek Döviz Kuru: macOS mı, Windows mu? İşletim Sistemleri Karşılaştırması
  5. 20:08 ÖSYM tarafından bu hafta sonu 4 sınav yapılacak
  6. 20:03 İzmir'de Meydana Gelen Trafik Kazasında Bir Kişi Hayatını Kaybetti
  7. 19:53 20 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları
  8. 19:49 Türkiye Ekonomisine IMF Değerlendirmesi: Reformlar Ön Planda
  9. 19:38 Prof. Dr. Canan Karatay'dan Sağlıklı Et Pişirme İpuçları!
  10. 19:37 Milletvekillerinin tüm zamları açıklandı!
  11. 19:33 Limonlu Bisküvili Pasta: Lezzetli ve Kolay Tarif
  12. 19:30 Kartlı ödemelerde rekor kırıldı! Geçen seneye göre yüzde 126 artış gözlemlendi
  13. 19:25 Fırında Mercimek Köftesi: Sağlıklı, Lezzetli ve Vegan Dostu Bir Protein Alternatifi!
  14. 19:24 Çiçeklerdeki Mantar Sivrisineği Sorununa Pratik Çözümler
  15. 19:18 İçişleri Bakanlığından İddialara Müfettiş Ataması: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İncelemede
  16. 19:13 Samsunspor, Adana Demirspor Maçı Öncesi Eksiklerini Belirledi
  17. 19:12 CHP devraldığı belediyelerin borçlarını halka açtı: Toplam 100 milyar TL borç
  18. 19:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Artık Fenerbahçeli değilim
  19. 18:59 Erdoğan Romanya Cumhurbaşkanı lohannis ile telefonda görüşmesi yaptı
  20. 18:37 Stoltenberg açıkladı: "Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemi sağlama kararı aldık"
Gündem Haberleri