Volkswagen krizi: İstihdam güvencesi feshedildi, maliyetler uçabilir!
Volkswagen krizi: İstihdam güvencesi feshedi... Volkswagen, aralarında istihdam güvencesini de kapsayan altı toplu sözleşmeyi feshetti. Bu gelişme, özellikle Almanya'daki üretim tesislerinin kapatılması ve işten çıkarmaların gündemde olmasına yol açtı.
Volkswagen, aralarında istihdam güvencesini de kapsayan altı toplu sözleşmeyi feshetti. Bu gelişme, özellikle Almanya'daki üretim tesislerinin kapatılması ve işten çıkarmaların gündemde olmasına yol açtı. Şirketin ekonomik baskılarla bu adımı attığını belirten Volkswagen’in personelden sorumlu yöneticisi Gunnar Kilian, istihdam güvencesinin 2025 yılına kadar devam edeceğini ve bu sürecin şirketin geleceği hakkında çözümler bulmak için bir fırsat sunduğunu ifade etti. Bu güvencenin 1994'ten beri toplu sözleşmelerin önemli bir parçası olduğunu vurguladı.
Volkswagen geçtiğimiz hafta, Avrupa otomobil piyasasındaki zorluklar ve Almanya'daki üretim maliyetlerinin rekabet gücünü zayıflatması nedeniyle fabrika kapatmalar ve işten çıkarmalar gibi sert tasarruf önlemlerini duyurmuştu. VW Yönetim Kurulu Başkanı Oliver Blume de mevcut ekonomik durumun sürdürülemez olduğunu belirterek, şirketin verimliliğini artırması ve maliyetleri kalıcı olarak düşürmesi gerektiğini söyledi.
Volkswagen’in feshettiği altı toplu sözleşme arasında meslek eğitimi anlaşması da bulunuyor. Bu sözleşme, yılda bin 400 gence meslek eğitimi verilmesini öngörüyordu. Kilian, bu düzenlemenin feshedilmesiyle daha gerçekçi ve ihtiyaçlara uygun bir sistem kurulacağını belirtti.
Sendikalar, Volkswagen’in bu kararına sert tepki gösterdi. VW çalışanlarını temsil eden iş yeri temsilciliği ve IG Metall sendikası, geçtiğimiz hafta tasarruf önlemlerine karşı direneceklerini açıklamıştı. Sendika verilerine göre, VW'nin Wolfsburg'daki merkezinde düzenlenen toplantıya 25 bin çalışan katıldı ve yönetim kurulu üyeleri protesto edildi. İş yeri temsilcisi Daniela Cavallo, işlerine yönelik bu "tarihî saldırıya" karşı kıran kırana mücadele vereceklerini ve iş sözleşmelerinin bu şekilde feshedilemeyeceğini söyledi.
Sendikalar, toplu sözleşme görüşmelerinin zor geçeceğini işaret ederken, IG Metall başmüzakerecisi Thorsten Gröger, Volkswagen’i Eylül ayında masaya oturmaya çağırdı. Eğer Haziran sonuna kadar bir uzlaşma sağlanamazsa, şirketin maliyetlerinin büyük oranda artacağı konusunda uyarılarda bulundu. Mevcut toplu sözleşmeler feshedilirse, 1994 öncesindeki anlaşmalara dönülmesiyle fazla mesai, ek molalar ve hafta sonu mesailerine daha yüksek ek ödemeler yapılacak, bu da şirketin maliyetlerini artıracak. Volkswagen yönetimi, bu ek maliyetlerin şirketin rekabet gücüne zarar vereceğini belirterek eski sözleşmelere dönüşe karşı çıkıyor.
Saksonya Ekonomi Bakanı Martin Dulig de Volkswagen’in istihdam güvencesini feshetmesine tepki gösterdi. Sosyal Demokrat Partili bakan, bu kararın net güvenceler ve stratejiler gerektiren bir dönemde çalışanların sırtına yüklenemeyeceğini ifade etti.
"Volkswagen krizi: İstihdam güvencesi feshedildi, maliyetler uçabilir!" haberi, 11 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 11 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Volkswagen krizi: İstihdam güvencesi feshedildi, maliyetler uçabilir! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Volkswagen krizi: İstihdam güvencesi feshedildi, maliyetler uçabilir! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 24 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.