Web Hosting Nedir? Hosting Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Web Hosting Nedir? Hosting Seçerken Dikkat E... Web hosting, bir web sitesinin internet üzerinde yayınlanması için gerekli olan hizmeti sağlar. Doğru hostingi seçerken performans, güvenlik ve destek gibi faktörlere dikkat edin. İhtiyaçlarınıza uygun hosting seçimiyle güvenilir bir web sitesi oluşturun.
Web hosting, web sitelerine veya internet üzerinde sanal bir özel sunucu ihtiyacı olan herhangi bir uygulamaya depolama alanı sağlar. Bu, sitenizin internette herkes tarafından görünür olmasını sağlar. Bir hosting hizmeti olmadan, siteniz arama motorları aracılığıyla görüntülenemez.
Bir hosting planı satın aldığınızda, fiziksel bir sunucu üzerinde alan satın almış olursunuz. Bir web hosting şirketi daha sonra web sitenizin herkes tarafından erişilebilir olmasına izin verir.
Ayrıca, web sitenizin asla çökmemesini veya kapanmamasını sağlamak için bu sistemin yönetiminden ve bakımından sorumludur.
WEB SUNUCUSU NEDİR?
Web sunucusu, web sitenizin her zaman çevrimiçi kalmasını sağlamak için sürekli çalışan fiziksel bir cihazdır. Dünyanın herhangi bir yerinden ziyaretçileri sitenize bağlar, trafik getirir ve web sitenizin çalışması için fiziksel araçlar sağlar. Bu cihazlar olmadan web sitelerine çevrimiçi erişim mümkün olmaz.
Web sunucularını kendiniz oluşturabilir ve kendi web hosting sağlayıcınız olabilirsiniz, ancak bir hosting sağlayıcı aracılığıyla bu hizmeti almak çok daha kolaydır. Kendi web sunucunuzu kurmak ve yapılandırmak üstün teknik beceri ve uzmanlık gerektirir, bu nedenle birçok işletme bunu kendileri için yapması için Niobe Hosting gibi bir web hosting sağlayıcısına ödeme yapar. Çoğu firma için teknik işleri harici web hosting şirketlerine bırakmak çok daha uygun maliyetlidir.
Web hosting şirketleri, genellikle özel sunucu, paylaşımlı sunucu veya sanal özel sunucu (VPS hosting) aracılığıyla bir dizi web hosting hizmeti sağlar. Hosting paketleri genellikle esnektir ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde uyarlanabilir. Örneğin, sunucu kaynaklarını birden fazla web sitesi veya web sayfası barındırmak için kullanabilirsiniz.
WEB HOSTİNG NASIL ÇALIŞIR?
Bir web sitesi oluşturduğunuzda, internette görünür olmak için bir grup veri ve kodu birleştirirsiniz. Bu genellikle HTML, JavaScript ve CSS gibi çeşitli kodlama dillerini içerir. Bu kod verilerini içeren dosyaların fiziksel bir sunucuda depolanması gerekir, bu da web sitenizin çalışır ve internette görünür kalmasını sağlamak için sürekli ve güçlü bir internet bağlantısına ihtiyaç duyar.
İşte bu noktada web hosting sağlayıcıları devreye girer. Hosting web sitesi dosyalarınızı barındırabilecek fiziksel sunucular sunar ve sitenizin görünür ve çalışır durumda kalmasını sağlarlar. Web hosting şirketleri ayrıca web sitenizin çökmesi, arızalanması veya yavaşlaması durumunda teknik destek de sağlar. Kullandıkları sunucular genellikle güçlü, istikrarlı ve güvenli internet bağlantılarına sahip binlerce cihazdan oluşan büyük veri merkezlerinde bulunur.
WEB HOSTİNG TÜRLERİ NELERDİR?
Sundukları hizmet türüne göre değişen çeşitli hosting türleri vardır. Bunlar aşağıdaki şekildedir:
1. Paylaşımlı Hosting
En basit ve en uygun fiyatlı hosting seçeneği olan paylaşımlı hosting, birden fazla kullanıcının ve web sitesinin tek bir sunucuyu paylaşmasıdır. Bu, toplam belleğin, depolama alanının ve bağlantı hızının sunucudaki tüm siteler arasında paylaştırıldığı anlamına gelir. Genellikle en ucuz hosting seçeneklerinden biridir, çünkü bir sunucuyu paylaşırsanız diğer web sitelerindeki yüksek trafik sizin sitenizi engelleyebilir.
Bir web sitesi yayınlamak isteyen küçük bir işletme veya blog iseniz, paylaşımlı hosting muhtemelen sizin için en uygun seçim olacaktır.
● Küçük ve orta ölçekli işletmeler için idealdir: Çok büyük olmayan veya çok fazla trafik çekmeyen web siteleri paylaşımlı hosting planları için idealdir. Bu hoting türünde sunucu önceden yapılandırılır ve bakımı sağlayıcı tarafından yapılır. Bu faktörler, paylaşımlı hosting’i küçük şirketler için mükemmel bir seçim haline getirir.
● Uygun maliyet: Paylaşımlı hosting planlarının fiyatları genellikle bu tür barındırmanın karakteristik sınırlamalarından ötürü daha uygundur. Sınırlamalardan etkilenmeyen işletmeler ve siteler için paylaşımlı hosting, dijital bir varlık elde etmenin uygun maliyetli bir yolu olabilir.
● Teknik destek genellikle gerekli değildir:Sunucu bakımı ve yönetimi genellikle web hosting sağlayıcıları tarafından yapılır, bu nedenle web sitenizin teknik yönü hakkında çok fazla endişelenmenize gerek yoktur. Bununla birlikte, seçtiğiniz hosting sağlayıcısının acil durumlar için iyi bir teknik destek sunduğundan emin olmanız gerekir.
2. Dedicated Hosting
Dedicated hosting, temel olarak paylaşımlı hosting’in tam tersidir. Birden fazla web sitesi arasında dağıtılan tek bir sunucu yerine, siteniz için kendi fiziksel sunucunuzu kullanırsınız. Kullanmak istediğiniz yazılım türünü ve diğer hosting ortamı özelleştirmelerini seçmek de dahil olmak üzere sunucunun yapılandırmaları üzerinde tam kontrole sahip olursunuz.
En iyi dedicated hosting sağlayıcıları, tıpkı kendiniz bir sunucu oluşturduğunuzda olduğu gibi oldukça iyi performans gösteren özel fiziksel sunucular sunar.
● Sunucunuzun konfigürasyonları üzerinde benzersiz kontrol: Sistem üzerinde tek kontrol sahibi olacağınız için fiziksel sunucunuzu istediğiniz özelliklere göre tasarlayabilirsiniz.
● Yüksek trafikte bile güvenilir performans:Fiziksel sunucuyu başka biriyle paylaşmadığınız için web siteniz daha yüksek hızlardan ve daha az kesinti potansiyelinden yararlanır. Bu, yavaş yükleme süreleri konusunda endişelenmeden aynı sunucuda birden fazla web sitesi çalıştırabilecekleri için büyük işletmeler için idealdir.
● Yüksek maliyetli ve oldukça teknik:Dedicated hosting, kendi fiziksel sunucularını başarıyla uygulayacak ve yönetecek bütçeye ve teknik uzmanlığa sahip olduklarından daha büyük işletmeler için daha uygundur. Büyük ölçekli firmalar için en uygun maliyetli seçenektir, ancak daha küçük siteler için önerilmez.
3. Virtual Private Server (VPS) Hosting
VPS hosting ile genellikle paylaşımlı bir sunucuda yer kiralarsınız, ancak kendi özel sanal alanınızdan faydalanırsınız. Bir VPS sunucusuna ait her web sitesine, başka bir sitenin trafiğini etkilemeden kullanabilecekleri belirli miktarda kaynak tahsis edilir. VPS hosting, paylaşımlı hosting’in en iyi yanlarını alır ve diğer web sitelerinden ayrı çalışmanızı sağlamak için dijital altyapıyı geliştirir.
● Kendi sunucu alanınıza sahip olursunuz:Fiziksel bir sunucuyu diğer web siteleriyle paylaşmaya devam etseniz de, web sitenizi çalıştırmak için kendi özel alanınıza sahip olursunuz. Bu, daha hızlı yükleme süreleri ve gelişmiş güvenliğin yanı sıra sunucudaki diğer sitelere ne kadar trafik olduğuna bakılmaksızın web sitenizin tutarlı hızlarda çalışabileceği anlamına gelir.
● Teknik bilgi gereklidir: VPS’i etkin bir şekilde kullanmak için sanal sunucu alanınızın bakımını yapabilmek ve yönetebilmek için biraz teknik bilgiye ihtiyacınız vardır. Bu, bir yazılım geliştirici ile çalışmak veya BT maliyetlerinizi artırmak anlamına gelebilir.
● Orta ölçekli ve hızla büyüyen işletmeler için idealdir: VPS hosting orta ölçekli işletmeler, e-ticaret platformları ve bloglar için mükemmel bir seçenektir, özellikle de hızla genişliyorlarsa. Hem ekonomiktir hem de yüksek hacimli site ziyaretçilerini idare edebilir.
4. Cloud Hosting
Cloud hosting çözümleri web sitelerini barındırmak için birden fazla sanal sunucu kullanır. Bir sunucu çökerse veya yüksek düzeyde trafikle karşılaşırsa, diğerleri bunu telafi edebilir ve küçük sistem arızalarına rağmen web sitesini çalışır durumda tutabilir. Bu, her ölçekteki web sitesi için son derece önemli olan kesinti süresi potansiyelini azaltır.
Cloud hosting’in sunduğu esnekliği nedeniyle, planlar fiyat ve hizmetler açısından büyük farklılıklar gösterir.
● Çoklu sunucular kesinti süresini azaltır:Web siteniz çalışmak için birkaç farklı sanal sunucu kullandığından, bunlardan biri veya ikisi arızalandığında bile siteniz çalışmaya devam edebilir. Bu, özellikle siteniz sık sık yüksek düzeyde trafiğe maruz kalıyorsa avantajlıdır.
● Ölçeklenebilir planlar: Cloud hosting ile web sitenizin büyümesine veya küçülmesine uyum sağlayabilirsiniz. Özel ve esnek planlar sayesinde, trafiğinizdeki ani artışlara uyum sağlamak veya işinizi küçültmek istiyorsanız, gerektiğinde sunucu ekleyebilir veya kaldırabilirsiniz. Bu nedenle, e-ticaret platformları genellikle bulut tabanlı hosting kullanır.
5. WordPress Hosting
WordPress hosting, WordPress için optimize edilmiş bir hosting türüdür. Bu hosting türü, yükleme sürelerini kısaltır ve ortaya çıkabilecek sorunları en aza indirir.
WordPress tarafından oluşturulmuş bir web siteniz varsa, mutlaka bir WordPress hosting sağlayıcısı seçmeniz gerekmez. Bununla birlikte, en iyi WordPress hosting şirketleri web sitenizin trafiğini artırabilecek olağanüstü bir dizi ek özellik sağlayacağından, bu avantajlı bir seçimdir.
● WordPress web siteleri için en iyi seçim:WordPress hosting, WordPress web siteleri için optimize edilmiştir ve sitenizin hızını ve genel performansını artırır. Web sitenizi WordPress kullanarak oluşturmadıysanız, bu tür hosting muhtemelen size göre değildir.
● Ücretsiz web hosting hizmetleri: Ücretli bir plan seçmek zorunda kalmadan web sitenizi oluşturabilir ve yayınlayabilirsiniz, yani işletmenizin web sitesi tasarım çalışmasını yapar yapmaz çalışmaya başlayabilir.
● Sitenizi güçlendirmek için ek özellikler:Eklentiler, önceden yüklenmiş temalar ve ekstra güvenlik seçenekleri, diğer hosting paketlerinde nadiren bulunan hizmetlerdir. Web sitelerinin erişimini optimize etmek isteyen hem küçük hem de büyük işletmeler için harika bir seçimdir.
BİR HOSTİNG HİZMET SAĞLAYICISI NASIL SEÇİLİR?
İşletmeniz için ihtiyacınız olan hosting türünü seçmek, özellikle de sağlayıcılar arasında bazı gelişmiş özellikler ve farklılıklar olduğu için zor olabilir. Bu yüzden bir hizmet sağlayıcı seçerken aşağıdaki ipuçlarını aklınızda bulundurmanız gerekir:
1. Bütçe
Her şeyden önce bütçenizi değerlendirmeniz gerekir. BT için ayırdığınız büyük bir bütçeniz varsa, daha pahalı hosting türleini tercih edebilirsiniz. Ancak kısıtlı bir bütçeyle çalışıyorsanız ve ihtiyaçlarınızı hala karşılıyorsa, daha ucuz planlardan yararlanabilirsiniz.
2. Büyüklük
Dijital yolculuğunuza başlamak isteyen küçük bir start-up mısınız yoksa çevrimiçi operasyonlarınızı genişletmek isteyen büyük ölçekli bir işletme misiniz? Seçeceğiniz hosting planı türü, gereksinimlerinizin ne kadar büyük olduğuna bağlı olmalıdır.
3. Gelecek planları
Ölçeklenebilirlik için esneklik sunan, artan trafikte bile işletmenizin gelişmesini ve web sitenizin sorunsuz çalışmasını sağlayan esnek bir plan seçin.
4. Performans
Bir hosting hizmeti sağlayıcının, web sayfalarınızı çalışır durumda tutması için sürekli olarak çalışması gerekir. Bu yüzden içinizin rahat olması için en az %99,9 çalışma süresi garantisi veren bir web hosting hizmeti arayın. Ayrıca, web sitesi sahiplerinin kesinti durumunda anında uyarı almasına olanak tanıyan çözümlere de bakabilirsiniz.
5. Depolama
Sunucuların dosyaları depolamak için sunabileceği kapasitenin bir sınırı vardır. Bunu göz önünde bulundurarak, depolama ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek ve sitenizin boyutunu karşılayabilecek yeteneklere sahip bir web hosting türü seçmeniz gerekir.
Sitenizde çok fazla metin kullanma olasılığınız varsa, paylaşımlı hosting’i tercih etmeyi düşünebilirsiniz. Yüksek çözünürlüklü resimler ve medya akışı içeren daha önemli bir siteniz varsa, sanal özel veya özel bir sunucu gerekli depolama alanı için mükemmel olabilir.
6. Bant Genişliği
Depolama gibi bant genişliği de sitenin türüne ve gereksinimlerine göre değişir. Günlük ziyaretçi sayısı yüksek olan web siteleri, ziyaretçi sayısı daha az olan web sitelerine göre daha fazla bant genişliğine ihtiyaç duyar.
Çoğu web hosting sağlayıcı, web sitelerinin özellikle ilk aşamalarında bant genişliği sınırlarına ulaşmaya yaklaşmadıklarını bilerek müşterilerine genellikle sınırsız bant genişliği sunar.
7. Destek
Güvenilir ve kolay erişilebilir teknik destek, web sitenizin sorunsuz ve etkili çalışmasını sağlar.
Sitenizde sizin veya potansiyel müşterilerinizin sorun yaşadığını varsayalım. Bu durumda, yanıt vermeyen bir web sitesi nedeniyle potansiyel müşterileri kaybetme olasılığını azaltmak için bu sorunları mümkün olan en kısa sürede çözmeniz gerekir.
Bu yüzden web hosting sağlayıcı arayışınızı 7/24 teknik destek sunan bir şirket etrafında şekillendirmeniz şarttır.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.