WSJ, Türkiye'nin ürettiği SİHA'ları inceledi:WSJ, Türkiye'nin ürettiği SİHA'ları inceledi: "Türkiye ve Rusya ç

WSJ, Türkiye'nin ürettiği SİHA'ları inceledi:WSJ, Türkiye'nin ürettiği SİHA'ları inceledi:

WSJ, Türkiye'nin ürettiği SİHA'ları inceledi... The Wall Street Journal'da James Marson ve Brett Forrest imzalı "Türkiye tarafından üretilen silahlı, düşük maliyetli drone'lar savaş meydanlarını ve jeopolitiği yeniden şekillendiriyor" başlıklı makale

The Wall Street Journal'da yayımlanan bir makale, Türkiye'nin İHA ve SİHA'larının son yıllarda "bölgesel çatışmalarda belirleyici bir rol oynadığı" değerlendirmesini yaptı. Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ çatışmalarında İHA ve SİHA'ların kullanıldığı hatırlatılan makalede "Geçen yıl bölgesel çatışmalarda başarılı olduğu kanıtlanan, Türkiye ve Rusya çevresindeki stratejik dengeyi değiştiren yeni savaş taktiği" ifadeleri kullanıldı. 

The Wall Street Journal'da James Marson ve Brett Forrest imzalı "Türkiye tarafından üretilen silahlı, düşük maliyetli drone'lar savaş meydanlarını ve jeopolitiği yeniden şekillendiriyor" başlıklı makalede, çok sayıda bölgesel çatışmada Türkiye'den ithal ettiği İHA (insansız hava aracı) ve SİHA'lar (silahlı insansız hava aracı) ile askeri alanda üstünlük elde edildiği ifade edildi. 

Makale, İHA ve SİHA'ların savaş alanlarındaki kullanımını şöyle anlattı: "Dünya genelinde küçük ordular maliyetli olmayan silahlı drone'ları, silahlı düşmanlarına karşı kullanılıyor. Bu, geçen yıl bölgesel çatışmalarda başarılı olduğu kanıtlanan, Türkiye ve Rusya etrafındaki stratejik dengeyi değiştiren yeni savaş taktiği. Türkiye'de uygun fiyatlı dijital teknolojiyle üretilen drone'lar, tankları ve diğer silahlı araçların yanı sıra Suriye, Libya ve Azerbaycan'da Rusya'nın desteklediklerinin kullandığı hava savunma sistemlerini de harap etti. Bu drone'lar gelecekteki savaşların en ileri teknolojiye sahip pahalı olanlar kadar ucuz ancak etkili savaş araçlarla şekilleneceğini gösteriyor."

Makalede, geçen yıl Suriye'de Türk İHA ve SİHA'larının kullanılmasının ardından Britanya Savunma Bakanı Ben Wallace'ın "Bu uygulamalar oyun değiştirici" dediği hatırlatıldı. 

"Tek başına ya da grup halinde hareket eden bu drone'lar orduları şaşırtabilir ve hafif silahlı araçları etkisiz hâle getirebilir" diye devam eden makale, drone'ların 24 saat havada sessizce kalabildiği, hava savunma sistemlerinde boşluk bulabildiği ve savaş uçaklarının hedef belirlemesine yardımcı olabildiğini ekledi. 

"ABD dahil ordular hava savunma sistemlerini bu gelişmelere ayak uydurmak için güncelliyor" denilen makalede ABD Hava Gücü Araştırma Laboratuvarı'nın Skyborg ve Valkyrie isimli düşük maliyetli otonom hava araçları geliştirdiği belirtildi. Hava Gücü'nden bir yetkilinin "Hasımlarımız şimdiden platformlarımızı riske atacak teknolojiler geliştiriyor" dediği aktarıldı. 

ABD'nin MQ-9 SİHA'larıyla karşılaştırıldı

Makalede, ABD'nin MQ-9 drone'larıyla Baykar Savunma'nın ürettiği Bayraktar TB2 karşılaştırıldı. Bayraktar TB2'nin MQ-9 ile karşılaştırıldığında daha hafif silahlı, dört lazer rehberli füzesi olduğu, haberleşme menzilinin MQ-9'un beşte biri olduğu belirtildi. Makale şöyle devam etti "Ancak kullanışlı ve güvenilir. 6 Bayraktar TB2 SİHA'sı ve diğer gerekli ekipmanları onlarca milyon dolar tutarken, MQ-9 yüzlerce milyon dolar tutuyor."

"Türkiye'nin bölgesel etkisini genişletmesine yardım etti"

Bayraktar TB2 SİHA'larının 2020'nin başında Suriye'de uluslararası dikkati çektiği belirtilen makalede, drone'ların Libya ve Dağlık Karabağ'daki kullanımlarının de etkisini gösterdiği aktarıldı. Makale şöyle devam etti: "Drone'ların başarısı, ABD'nin zaman zaman ters düşen müttefiği, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bölgesel etkisini ciddi sayıda asker ve maliyetli ekipman riskine girmeden genişletmesine yardım etti" 

"Türkiye'nin büyüyen kapasitesi NATO'ya fayda sağlasa da bazı üyeler Erdoğan'ın drone gönderme ve satma şansının daha bağımsız bir dış politika ve güvenlik politikası uygulamaktaki iddialı amacını güçlendirebileceğinden endişe ediyor" denilen makalede emekli ABD Ordusu Özel Operasyonlar Üstteğmeni Mike Nagata'nın şu görüşüne yer verildi: "Drone'lar ABD-Türkiye ve NATO arasındaki ilişkilerin geleceğindeki daha büyük bir sorunun bir parçası"

Makalede, Ukrayna'nın 2019'da Türkiye'den TB2 SİHA'sı satın almak üzere anlaştığı, en az altı tane aldığı hatırlatıldı. Ortak üretimin de görüşüldüğü belirtilirken Ukrayna'yla SİHA satışı ve görüşmelerinin Moskova'yı rahatsız ettiğinin altı çizildi. Rusya'nın Türkiye'deki Covid-19 vakalarını gerekçe göstererek uçuşları durdurması kararı hatırlatıldı. 

 

"WSJ, Türkiye'nin ürettiği SİHA'ları inceledi:WSJ, Türkiye'nin ürettiği SİHA'ları inceledi: "Türkiy." haberi, 04 Haziran 2021 tarihinde yazılmıştır. 04 Haziran 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan WSJ, Türkiye'nin ürettiği SİHA'ları inceledi:WSJ, Türkiye'nin ürettiği SİHA'ları inceledi: "Türkiy.. haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. WSJ, Türkiye'nin ürettiği SİHA'ları inceledi:WSJ, Türkiye'nin ürettiği SİHA'ları inceledi: "Türkiy.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:36 Borsa İstanbul'da günün ilk yarısında gerileme yaşandı
  2. 13:16 G7 dışişleri bakanlarına "soykırımı durdurun" protestosu
  3. 13:14 Türkiye'nin önde gelen gıda devi halka arz için gün sayıyor!
  4. 13:12 Son Dakika: Hamas lideri Haniyye İstanbul'a geliyor
  5. 13:10 TÜİK çocuk işçi sayısını açıkladı: Türkiye'deki yoksulluk artışı, çocuk işçi sayılarını yükseltiyor
  6. 12:58 Efsanevi film "Oldboy"un dizi versiyonu yolda!
  7. 12:42 TÜİK açıkladı: Şubat ayında tarımsal girdi tutarları yüzde 36,71 arttı!
  8. 12:36 Dolar sahipleri dikkat: Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini açıkladı
  9. 12:32 İsrail-İran Gerilimi ve Fed Belirsizliği Küresel Piyasalara Dalgalandırıyor
  10. 12:25 TÜİK Raporu: Türkiye'nin Çocuk Nüfusu ve Popüler İsimler 2023'te Belli Oldu
  11. 12:12 CIA Direktörü Burns: Ukrayna'nın Savaşı Kaybetme Riski Artıyor, ABD'nin Yardımı Acilen Gerekli
  12. 12:07 Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İlk Çobanlık Faaliyetlerine Işık Tutuyor
  13. 11:50 Altın Fiyatları Yükseliyor: Çeyrek Altın 4.257,00 Liraya Ulaştı
  14. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  15. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  16. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  17. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  18. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  19. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  20. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
Dünya Haberleri