Yapılandırmanın faiz yükü vatandaşı borç batağına sürüklüyor!

Yapılandırmanın faiz yükü vatandaşı borç batağına sürüklüyor!

Yapılandırmanın faiz yükü vatandaşı borç bat... Yüksek enflasyona rağmen düşük faiz politikasında ısrar eden hükümet, vatandaşları borç sarmalına sokarak şimdi de yüksek faizli yapılandırma fırsatı sunuyor.

Yüksek enflasyona rağmen düşük faiz politikasında ısrar eden hükümet, ülkeyi ekonomik bir krize sürüklemiş durumda. Şimdi ise borç batağına saplanmış vatandaşa, yüksek faiz oranlarıyla "yapılandırma fırsatı" sunuyor. Gelirleri zorunlu harcamalarını dahi karşılamaya yetmeyen vatandaşlar, temel ihtiyaçlarını borçlanarak karşılamak zorunda kalıyor. Bu durum, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarının hızla artmasına neden oldu. Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) koordinasyonuyla hayata geçirilen yapılandırma formülü ise yine yüksek faizli bir çözüm sundu. Yapılandırma kapsamında bireysel kredi kartlarına uygulanacak faiz oranı yüzde 3.11 olarak belirlendi. Ancak bu orana yüzde 15 Kredi Kaynak Destekleme Fonu (KKDF) ve yüzde 15 Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) de eklenecek. Bu eklemelerle birlikte yapılandırma faiz oranı aylık yüzde 4.04’e yükseliyor. 

İhtiyaç kredilerinde ortalama faiz oranının yüzde 5.9’a çıktığı bu süreçte, yapılandırma ile sunulan bu oran, ilk etapta bir rahatlama sağlayacak gibi görünse de, vatandaş 5 yıla yayılan geri ödeme sürecinde ağır bir faiz yükü altına girecek. Örneğin, 100 bin TL’lik bir borcun 60 ay vadeyle yapılandırılması durumunda, aylık ödeme 4.454 TL olacak. Borcun toplam geri ödemesi ise 267 bin 375 TL’ye ulaşacak. Yani, borcunu hafifletmek isteyen vatandaş, 100 bin TL’lik ana para için toplamda 167 bin 375 TL faiz ödemek zorunda kalacak. Üstelik bu yapılandırma sırasında, ilerleyen dönemlerde faiz oranları düşse bile, vatandaş yüksek faiz ödemeye devam edecek. Hükümetin Orta Vadeli Program’da (OVP) 2026 yılında enflasyonun yüzde 9.7’ye düşeceğini öngörmesine rağmen, vatandaşa 2029 yılı sonuna kadar ana paranın yüzde 167’si oranında faiz ödetmiş olacak. Bu durum bankaların, 5 yıl içinde faizlerin düşmesi halinde büyük kâr elde etmesine yol açacak.

Bu düzenleme aynı zamanda vatandaşın kredi sicilini de olumsuz etkiliyor. Kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinin yapılandırılması kararı, vatandaşların kredi sicilini bozuyor. Ekonomisini kredi ve kartlarla döndürmeye çalışan vatandaş, borçlarını yapılandırarak öteleme yoluna giderken, bankalardan yeni kredi kullanma imkanı kısıtlanıyor. Ayrıca, yapılandırılan borcun en az yarısı ödeninceye kadar ilgili bankadaki kredi kartı limiti de artırılamayacak. Uzmanlar, bu düzenlemenin bu yönleriyle de dikkatle değerlendirilmesi gerektiğine işaret ediyorlar.

"Yapılandırmanın faiz yükü vatandaşı borç batağına sürüklüyor!" haberi, 29 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 29 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Yapılandırmanın faiz yükü vatandaşı borç batağına sürüklüyor! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yapılandırmanın faiz yükü vatandaşı borç batağına sürüklüyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 29 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:34 Bir haftada 2 milyondan fazla araç denetlendi
  2. 08:28 Sayıştay'dan Dikkat Çeken Üniversite Raporu!
  3. 08:18 İbrahim Hatipoğlu: "Skora göre hareket edildiğini düşünüyorum"
  4. 08:10 Kuvvetli Yağışlar Kapıda: Meteoroloji Marmara ve Kuzey Ege için uyardı!
  5. 07:59 Elazığ Maden İlçesi’nde Heyelan Riski: Yüzlerce Konut ve İş Yeri Tahliye Edildi
  6. 07:54 Türkiye’den ABD kararına tepki: “Bölgedeki Dengeyi Zayıflatacak”
  7. 07:46 Nepal'de sel felaketi!
  8. 07:41 Hizbullah lideri Nasrallah'ın ölümünün ardından İran'da 5 günlük yas ilan edildi
  9. 07:35 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: "Adaya çözüm getirecek 'gerçekçi yeni bir pozisyon' geliştiriyoruz"
  10. 07:29 Cevdet Yılmaz: "Ekonomi programımız çalışıyor, dezenflasyon sürecine girmiş durumdayız"
  11. 07:25 Brezilya, X yasağını kaldırmak için şartını açıkladı
  12. 07:15 İstanbul'da motosikletli iki kişi internet kafenin önüne patlayıcı madde atıp kaçtı
  13. 07:11 Ekonomik Zorluklar, Türkiye’de Stres Kaynağı Haline Geldi
  14. 07:04 KMH Kullanımında Çarpıcı Artış: Geri Ödenemeyen Borçlar 7.7 Milyar TL’ye Ulaştı
  15. 06:57 Yapılandırmanın faiz yükü vatandaşı borç batağına sürüklüyor!
  16. 06:47 Diyanet’e e-Devlet kaydından dev kazanç!
  17. 04:09 İstanbul'da ev kiraları resmen uçtu! Hangi ilçede oturanlar kaç lira kira ödüyor?
  18. 03:58 Özgür Erdursun kötü haberi verdi: "2025 emeklileri yüzde 30 daha düşük maaş alacak"
  19. 03:47 Ümit Karan'dan yıldız isim için sert eleştiri: 'Kimse gözünün yaşına bile bakmaz"
  20. 03:41 Emeklileri Sevindirecek Rakamlar: Bankalar Arasında Promosyon Rekabeti Artıyor!
Ekonomi Haberleri