Yaşam ölümden sonra da devam edebilir mi? İşte yeni keşfin detayları!

Yaşam ölümden sonra da devam edebilir mi? İşte yeni keşfin detayları!

Yaşam ölümden sonra da devam edebilir mi? İş... Bilim insanları, yaşam ve ölüm arasında üçüncü bir durum keşfetti. Bu keşifte, hücrelerin ölümden sonra kendilerini yenileyerek çoğalabildikleri ve işlevlerini sürdürebildikleri gözlemlendi. Bu buluş, yaşam ve ölümün geleneksel sınırlarını sorguluyor.

Bilim insanları, yaşam ve ölüm arasındaki çizginin sandığımızdan daha belirsiz olabileceğini öne süren yeni bir 'üçüncü durum' keşfetti. Bu keşif, hücrelerin ölümden sonra bile yaşam belirtileri göstererek kendilerini yenileyebildiği ve çoğalabildiği bir süreci ortaya koyuyor. Sputnik'te yer alan habere göre, The Conversation'da biyolog Peter Noble ve Alex Pozhitkov’un yaptığı bu çalışma, ölümün geleneksel olarak kabul edilen sınırlarını yeniden sorgulatıyor.

ÖLÜM VE YAŞAMIN SINIRLARI AŞILIYOR

Geleneksel bilimsel anlayış, ölümü bir organizmanın tüm işlevlerinin geri döndürülemez şekilde durması olarak tanımlar. Ancak, organ bağışı gibi tıbbi uygulamalar sayesinde, ölümden sonra organların ve dokuların hala çalışmaya devam edebileceği bilinmektedir. Nobel ve Pozhitkov’un araştırması ise bu süreci daha derinlemesine inceliyor. Kurbağa embriyolarından alınan deri hücrelerinin, ölümden sonra 'ksenobot' adı verilen yeni çok hücreli yapılara dönüştüğü gözlemlendi. Bu yapılar, yaşarken sahip oldukları işlevlerden tamamen farklı davranışlar sergiledi.

KSENOBOTLARIN YENİ İŞLEVLERİ

Ksenobotlar, kurbağa embriyolarındaki sililer gibi yapıları, çevrelerinde hareket etmek için kullanıyor. Bu canlılar, sadece kendilerini hareket ettirmekle kalmayıp, çevrelerindeki hasarlı hücreleri de onarabiliyor. Benzer bir süreç insan akciğer hücrelerinde de gözlemlendi. Tek başına hareket eden hücrelerin, kendi kendini çoğaltarak yeni organizmalar oluşturduğu keşfedildi.

YAŞAM VE ÖLÜM ARASINDAKİ 'ÜÇÜNCÜ DURUM'

Bu bulgular, yaşamın ölümden sonra da devam edebileceğine dair yeni bir hipotez geliştirilmesine yol açtı. 'Üçüncü durum' olarak adlandırılan bu evrede, hücrelerin ölüm sürecinde bile uyum sağlayarak kendilerini yenileyebildiği ve hatta çoğalabildiği gözlemlendi. Bu durum, hücrelerin önceden belirlenmiş bir şekilde evrimleştiği fikrine meydan okuyan bir keşif olarak değerlendiriliyor.

FARKLI HÜCRELERİN YAŞAM SÜRESİ VE METABOLİK AKTİVİTE

Çalışmalar, hücrelerin ölümden sonra hayatta kalma yeteneklerinin farklı hücre tiplerine ve birçok faktöre bağlı olduğunu ortaya koyuyor. Örneğin, insan akyuvarları ölümden sonra 60-86 saat içinde yok olurken, farelerin iskelet kası hücreleri ölümden 14 gün sonra bile yenilenebilir. Ayrıca koyun ve keçilerden alınan bazı hücrelerin ölümden sonra bir aya kadar hayatta kalabileceği belirtildi. Hücrelerin bu süreçte işlevlerini sürdürebilmesi için enerji kaynaklarına ihtiyaç duydukları vurgulanıyor.

YENİ TEDAVİLERİN ÖNÜ AÇILIYOR

Bu keşif, hücrelerin uyarlanabilirliği ve yaşam-ölüm sürecinin nasıl işlediği konularında yeni bakış açıları sunarak, biyoloji ve tıp alanında devrim yaratabilecek tedavi yöntemlerinin kapılarını aralayabilir. 'Üçüncü durum', sadece yaşamın ölümden sonra sürdürülebilmesi sorusuna yanıt vermekle kalmıyor, aynı zamanda hücrelerin ölüm sürecinde bile nasıl işlevlerini yerine getirebildiğini de gösteriyor.

"Yaşam ölümden sonra da devam edebilir mi? İşte yeni keşfin detayları!" haberi, 27 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 27 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Yaşam ölümden sonra da devam edebilir mi? İşte yeni keşfin detayları! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yaşam ölümden sonra da devam edebilir mi? İşte yeni keşfin detayları! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 28 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ayla Karadere Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:27 Araç Kullanımına Yaş Sınırı: O Yaşı Dolduranlar İçin Direksiyon Yasağı
  2. 00:23 Üç Otomobil Devi 150 Bin Aracı Geri Çağırma Kararı Aldı
  3. 00:23 İsrail’in kredi notu düşürüldü!
  4. 00:21 Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nde 45. sezon başlıyor!
  5. 00:17 3 bin 500 yıllık Mısır firavununun yüzünü yeniden oluşturdular
  6. 00:16 2024'ün En Memnun Eden Otomobilleri Belirlendi: Tüketici Raporu Yayımlandı
  7. 00:12 Narin'i gömen Nevzat'ın yanındaki 2 kişi tespit edildi: 'Şahin Göz' o anları kayıt altına aldı
  8. 00:11 CHP'den İmamoğlu yorumu: "Bir süreliğine siyaset dışına itme çabası var"
  9. 00:08 Soma’da suç örgütüne operasyon: 7 kişi tutuklandı!
  10. 00:03 Ankara'dan ilk New York açıklaması
  11. 23:58 Türkiye'nin ham çelik üretimi ağustosta senelik bazda yüzde 13,9 arttı!
  12. 23:53 Kılıçdaroğlu’na linç girişiminde 'Yakın o evi' diye bağıran kişiye 5 yıl 10 ay hapis cezası!
  13. 23:46 META’ya 100 milyon dolarlık ceza!
  14. 23:44 İzmit'te Kaldırımda Yürüyen Genç Kurşunla Yaralandı: Şüpheliler Yakalandı
  15. 23:36 Bülent Uygun "Çok eksiklerimiz vardı, bu eksiklerle belki maçı kaybettik"
  16. 23:34 Uluslararası Operasyon: Türkiye'den Mafya Liderine Ağır Darbe!
  17. 23:31 Ayhan Bora Kaplan davasında flaş gelişme! Tutuklu sanık tahliye edildi
  18. 23:30 Cinsel İstismara Uğrayan Sıla Bebeğin Durumu Ağırlaştı
  19. 23:30 Nuri Şahin, olağanüstü bir başarıya imza attı: Harika bir geri dönüş gerçekleştirdi!
  20. 23:28 Lübnan’da Güvenlik Alarmı: Irak Tüm Uçuşları İptal Etti
Teknoloji Haberleri